A megosztások ismerőseidet is megoszthatják

2011. április 11. - Soulbook

Bizonyos magatartásformákra a való életben is hűvös tartózkodással, vagy épp teljes elutasítással reagálhatnak a körülöttünk élők. Ugyanígy a közösségi oldalakon is elérhetjük, hogy barátaink letiltsák a bejegyzéseinket az üzenőfalukról, netán szélsőségesebb esetben töröljenek minket az ismerősök közül. De vajon milyen tartalmak válthatják ki ezt a reakciót? 

A denveri Colorado Egyetem doktori hallgatójának, Christopher Sibonának a kutatása szerint a törlés leggyakoribb oka a lényegtelen hozzászólások sorozatos közzététele. A századik bejegyzést barátunk kedvenc együtteséről talán már fárasztónak fogjuk találni. A második lehetséges ok a főként politikai vagy vallási tárgyú, megosztó jellegű üzenetek küldése. Sok barátunk egyáltalán nem érdeklődik e témák iránt, vagy tőlünk eltérő álláspontot képvisel. Ebben az esetben jöhet jól az ismerősök listába rendezése, így csak azoknak a személyeknek tudunk továbbítani információkat, akiket fogékonynak találunk az ilyen tartalmakra. A kevéssé népszerű kategóriába tartoznak még az egyéneket vagy csoportokat sértő megjegyzések, képek, viccek stb., melyek sokszor faji, etnikai jellegűek vagy valamilyen egyéb kisebbséggel kapcsolatosak. Végül, bármilyen meglepő, de a "civil" életben, a világhálótól távol is produkálhatunk olyan viselkedést, ami járulékos elemként az internetes kapcsolat döccenéséhez vezethet. 

Az Eversave nevű, közösségi vásárlásra specializálódott oldal kutatásában a 400 megkérdezett nő többségénél (83 százalék) előfordult már, hogy felidegesítette magát ismerőseinek a ténykedésén. A három legzavaróbb szokásként az állandó panaszkodást (63%), a számukra érdektelen vagy tőlük eltérő nézőpontot tükröző politikai információk terjesztését (41%) és a látszólag tökéletes életről árulkodó, de közismerten hamis információk, képek közzétételét említették (40%). Bosszantónak találták még a gyakori, teljesen hétköznapi témájú frissítéseket (65%), a sűrű lájkolásokat (46%), propagált ügyek, események nem megfelelő vagy túl gyakori megosztását (40%) és azokat az üzeneteket, melyek a szülők szeme fényének az összes mozdulatáról beszámoltak (16%). 

Ezek szerint a legjobb, amit tehetünk, ha a közösségi oldalakon is önmagunkat adjuk, illetve ügyelünk a mértékletességre, mert nem érdekelhetnek minden ismerősünket ugyanazok a dolgok, ugyanolyan mértékben, mint minket. Az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében érdemes megtanulni csoportokba (listákba) rendezni a barátokat, majd eszerint beállítani a megosztott tartalmakat és a felületekhez való hozzáférést.

Forrás: University of Colorado, Mashable, All Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr462810168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása