Milyen híreket továbbítunk az ismerőseinknek?

2011. május 16. - Soulbook

Úgy tűnik egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat a hírportálok és a közösségi oldalak között, amit két közelmúltbeli hír is megerősít. A Pew Kutatóintézet tanulmánya szerint egyre több olvasó érkezik közösségi felületekről a híroldalakra, ellenkező irányban pedig a Facebook "Küldés" gombjának a bevezetése árulkodik az aktívabb interakció megteremtésének a szándékáról. A cikkek, képek, videók alján immár nemcsak a "Like" vagy "Tetszik", hanem a "Send" vagy "Küldés" is feltűnhet, így már nem csupán az üzenőfalon oszthatjuk meg összes ismerősünkkel kedvelt tartalmainkat, de célirányosan postázhatjuk a hivatkozásokat Facebook-üzenetként, közvetlenül a kívánt személy(ek)hez irányítva azokat. Hasonló ez a "Cikk küldése e-mailben" funkcióhoz, ami már régóta működik, csak most a Facebookra irányul a forgalom. 

Felmerülhet a kérdés, hogy a "Küldés" gomb szaporodásával vajon milyen típusú üzenetekre számíthatunk majd az ismerősöktől, milyen híreket továbbítunk másoknak a legszívesebben? Az e-mailes megosztásokkal kapcsolatban végeztek már kutatást. A Pennysylvaniai Egyetem szakemberei (Jonah Berger, Katherine A. Milkman) egy évvel ezelőtt a New York Times leggyakrabban továbbított cikkeinek a listáját elemezték. Több mint hat hónapon keresztül 15 percenként cikkek ezreinek a tartalmát vizsgálták, még az oldalon való elhelyezés szempontját is figyelembe vették. Az emberek inkább a pozitív témájú, érzelmekre ható cikkeket részesítették előnyben az e-mailes továbbításkor, és meglepő módon szívesen küldtek tovább hosszabb terjedelmű, igazi szellemi kihívást jelentő írásokat is. Leginkább azokat a szövegeket osztották meg az olvasók, melyek enyhe félelemmel vegyes csodálatot válthattak ki belőlük, melyek lenyűgözték őket, "mentális alkalmazkodást", nézőpontváltást követeltek meg tőlük. Olyan érzéseket közvetítettek, amit mondjuk egy fantasztikus táj, egy gyönyörű műalkotás látványa vagy egy csodaszép szimfónia meghallgatása kelt bennünk. Ez az érzelmi töltet a kutatók szerint még a meglepetés vagy a szorongás jelentőségénél is nagyobb, ez az az érzés, amit az emberek szeretnének egymással megosztani és ezáltal közelebb kerülni a másikhoz.

Ugyan e következtetések kizárólag a New York Times olvasóira vonatkoztathatóak, mégis beláthatjuk, hogy szívesen olvasunk, hallunk érzelmekben dúskáló, lenyűgöző, meglepő, félelmet vagy szorongást keltő dolgokról. Eszembe jut minderről egy másik vizsgálat, melynek megállapítása szerint a hozzánk hasonló temperamentumú, hangulatú emberekkel twitterezünk a legszívesebben. Ez általában igaz minden tevékenységre, ezért úgy gondolom, hogy a hírek megosztásánál is érvényesül. Érdemes lenne tanulmányozni a küldők érdeklődési köre, pillanatnyi élethelyzete és hangulata, a megosztott cikkek tartalma és hangulati töltete, valamint a címzettek hasonló paraméterei közötti összefüggéseket.

Ti szoktatok híreket továbbítani e-mailben vagy Facebookon keresztül az ismerőseiteknek? Nálatok mi határozza meg ezeknek a tartalmát?

Forrás: INDEX, The New York Times (fotó), New Scientist

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr82903196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - DE PROFUNDIS 2011.05.18. 11:24:12

Fásultság és félelem, félelem és fásultságbénít és tompít, zár magadba és köt gúzsba,hitetlen vagy és reménytelen, bár hitet ésreményt próbálsz magadra erőltetni, s olykuszák agyadban a gondolatok, hogy méga bajaid sem tudnád rendesen elsorolni, igaz,n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása