A Facebook hatása a személyiségre és az egészségre (infografika)

2011. június 01. - gergonagy

Az All Facebook és az Online Dating University kooprodukciójában egy új infografika készült arról, hogy hogyan hat ránk és a kapcsolatainkra a Facebook. Az ábrát két részletben ismertetjük. Ma azt nézzük meg, hogy miként befolyásol(hat)ja a közösségi oldal az egészségünket és a személyiségünket egy, a Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című folyóiratban megjelent cikk szerint, melyet az infografika forrásként használt.

Önértékelés

Ha se mi, se pedig barátaink vagy rokonaink nem használják  a közösségi oldalt akkor megnyugodhatunk, mert kicsi az esélye, hogy bármiféle hatást gyakorolna ránk. Ez ideág rendkívül bölcs megállapítás. Ha azonban mégis használjuk, a folyamatábra szerint nőhet az önbecsülésünk. 

ISMERŐSÖK SZÁMA: Amennyiben kevesebb ismerősünk van, mint másoknak, öntudatosabbnak érezhetjük magunkat és interakcióink hitelesebbnek tűnhetnek. Sok ismerős esetén a nagyobb fokú társas támogatásnak köszönhetően megnőhet az önbizalmunk, azonban felületesebbé válhat a többiekkel zajló kommunikáció. 

Társadalmi beilleszkedés és közérzet

ÁLLAPOTFRISSÍTÉSEK HITELESSÉGE: Ha őszinték vagyunk, akkor valószínűleg stabilabbnak, biztosabban érezzük a személyiségünket is, ezzel szemben, ha sokat szerkesztgetjük az üzeneteket, kiszínezzük a képet, akkor elképzelhető, hogy bizonytalanabb lábakon állunk.  

ADATLAP-NÉZEGETÉS GYAKORISÁGA: Ha csak hébe-hóba vagy alkalmanként böngésszük a profilunkat, növekedhet az önbecsülésünk. Gond csak akkor van, ha állandóan virtuális énünkkel vagyunk elfoglalva, ami bizony stresszhez és elidegenedéshez vezethet. 

Negatív hatások

Attól függően, hogy mennyit használjuk a Facebookot, a következő negatív hatásokkal lehet számolni:

BEJEGYZÉSEK - stresszelhetjük magunkat azon, hogy kifelejtettünk valamit a bejegyzésünkből vagy bosszankodhatunk az érkező hozzászólások miatt

ISMERŐSÖK - kellemetlennek érezhetjük, ha törlünk valakit az ismerősök közül, illetve aggódhatunk, ha ismét kapcsolatba akar lépni velünk egy illető, akit inkább kerülnénk

VISELKEDÉSI SZABÁLYOK - félünk, hogy nem sértjük-e meg őket, illetve azokat a barátainkat, akik netán a Facebookon értesülnek először életünk egy-egy fontos momentumáról

HANGULAT ÉS KAPCSOLATI ÁLLAPOT - kényszert érezhetünk arra, hogy humorosak és szórakoztatóak legyünk, ha pedig szívünk választottja nem jelöli be vagy igazolja vissza a kapcsolati állapotot, az szintén konfliktusokhoz és stresszhez vezethet

Mind a személyiségre, mind pedig az egészségre gyakorolt hatás természetesen összetettebb, mint ahogy az infografikának az erre vonatkozó részéből kiderül, de a blogon mindenképp fogunk még többször is foglalkozni témába vágó kutatásokkal, így mindannyiunk számára árnyaltabbá válik majd a kép. Legközelebb az ábra kapcsolatokra és féltékenységre vonatkozó fejezetében mélyedünk majd el.

Facebook and Relationships
Collaboration between All Facebook and Online Dating University

Fotó: Mashable

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr452948533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mártonffy András · www.martonffyandras.hu 2014.11.19. 18:07:01

Miért érzünk ellenállhatatlan késztetést arra, hogy megosszunk mindent a magánéletünkről? Összegyűjtöttem egy pár dolgot a honlapomon, érdemes belenézni:

www.martonffyandras.hu/8-indok-amiert-mindent-megosztunk-az-interneten
süti beállítások módosítása