Közösségi oldal és közösségi élet

2011. június 20. - Soulbook

2008 óta megduplázódott a közösségi oldalak használóinak a száma, a regisztrálók átlagéletkora pedig egyre magasabb. A Facebook látogatói jobban bíznak embertársaikban, több szoros kapcsolatuk van, több társas támogatást kapnak és politikailag elkötelezettebbek, mint mások. Az oldalt a Pew Kutatóintézet amerikai felnőttek körében végzett felmérése szerint egyre többet használják szunnyadó kapcsolatok aktivizálásával információszerzésre és a szorosabb társas kötelékek fenntartására. A MySpace rajongói ugyanakkor nyitottabbnak mutatkoznak a sajátjuktól eltérő nézőpontokra.

A kutatás megállapításai a Facebook-optimista érveket erősítik, nem véletlen, hogy a közösségi portál hivatalos csatornái gyorsan reagáltak az eredmények közzétételére és buzgón szórni kezdték a hivatkozásokat a Pew vonatkozó oldalára. A felméréssel a kutatóintézet azt kívánta feltárni, hogy az emberek miként használják a közösségi hálózatokat a bizalom, a tolerancia, a társas támogatás, valamint a közösségi és politikai szerepvállalás dimenzióiban. Nézzük át röviden a jelentés összefoglaló megállapításait:

1. 2008 óta megduplázódott a közösségi oldalak használóinak a száma, a regisztrálók átlagéletkora pedig egyre magasabb

A megkérdezett amerikai felnőttek 79 százaléka használja ma az internetet, és majdnem a felük (47%, az internetezők 59 százaléka) legalább egy közösségi oldalt. Ez a mennyiség közel kétszerese a 2008-as adatoknak. Akkor 33 év volt a közösségi szájtok használóinak az átlagéletkora, ami ma már 35 év. A legnépszerűbb felület a Facebook, melyet az összes használó 92 százaléka látogat (MySpace: 29, LinkedIn: 18, Twitter: 13).

2. A Facebook látogatói jobban bíznak embertársaikban

Egy átlagos internethasználó a többieknél kétszer inkább értett egyet azzal, hogy a legtöbb emberben meg lehet bízni, míg a Facebookot naponta többször is felkeresőknél ez a valószínűség háromszoros volt.

3. A Facebook felhasználói több szoros kapcsolattal rendelkeznek

Az átlagamerikai alig több mint 2 (2,16) személlyel tud bizalmas dolgokat, fontos kérdéseket megvitatni. Aki viszont naponta többször használja a Facebookot, más internethasználókhoz képest átlagosan 9 százalékkal több szoros, közvetlen kapcsolatot tud felmutatni kapcsolati hálójában.

4. A Facebook használói másoknál több társas támogatást kapnak

Ha egy százas skálán ábrázoljuk a társas támogatás különféle formáinak a szintjét, akkor egy átlagamerikai 75-76 pontot ér el mind a teljes támogatást, mind az érzelmi támogatást (pl. ha tanácsokat kapunk másoktól), mind a közösségi támogatást (időtöltés másokkal), mind pedig a segítő jellegű támogatást (pl. betegség esetén) tekintve. Akik naponta többször is felnéznek a Facebookra, azok 8-11 ponttal magasabb értékeket érnek el ezekben a dimenziókban, kb. 5 ponttal magasabbakat azoknál, akik csak az internetet használják. a közösségi oldalt magát nem.

5. A Facebook-használók politikailag elkötelezettebbek

A felmérést épp egy választási időszakot követően végezték. Az internet és más közösségi oldalak használóihoz képest a Facebookot legsűrűbben látogatók két és félszer nagyobb valószínűséggel vettek részt politikai találkozókon vagy gyűléseken, 57 százalékkal nagyobb valószínűséggel győzködtek másokat és 43 százalékkal volt valószínűbb, hogy részt akarnak venni a szavazáson.

6. A Facebookkal aktivizáljuk szunnyadó kapcsolatainkat

A megkérdezettek körében a Facebook-használóknak átlagosan 229 ismerőse van. Egy átlagos ismerőslista összetétele a következő:

22 % - középiskolai kapcsolat,
12 % - családtag a tágabb családból,
10 % - munkatárs,
9 % - főiskolai/egyetemi kapcsolat,
8 % - közeli családtag,
7 % - önkéntes szervezetek tagja,
2 % - szomszéd.

Az ismerősök 31 százaléka egyik kategóriába se sorolható, átlag 7 százaléknyi Facebook ismerőssel pedig még soha nem találkoztak személyesen a felmérésben résztvevők. További 3 százalékkal pedig csak egyetlen alkalommal. Több ismerősünkkel "alvó" kapcsolatban vagyunk, ők bizonyos időszakokban, alkalmakkor fontos információforrássá válhatnak.

7. A közösségi oldalakat egyre inkább a szoros társas kötelékek fenntartására használjuk

A felhasználók negyven százalékának (2008-ban még csak 29 százalékának) az összes bizalmas kapcsolata rajta van a ismerőslistáján. 

8. A MySpace felhasználói nyitottabbak a sajátjuktól eltérő nézőpontokra

Sokan feltételezik, hogy a közösségi platformok használói hajlamosabbak a klikkesedésre, a hozzájuk hasonló gondolkodású és érdeklődésű emberek csoportjaiba tömörülésre. Ezt a félelmet a felmérés eredményei nem támasztják alá, a legnyitottabbnak a MySpace használói tűnnek.

Forrás: PewInternet 

Fotó: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr722992444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissspista · http://www.konyv-olvaso.hu/kindle-rendeles/ 2012.05.20. 14:05:36

Nagyon jó cikk, érdemes végiggondolni optimistán is a helyzetet, énis ezt teszem ezen az oldalon:
<a href="nagykozossegek.blogspot.com/"> Kattints ide </a>
süti beállítások módosítása