Kapni jobb a Facebookon, ismerőseink pedig népszerűbbek nálunk

2012. február 13. - Soulbook

Úgy tűnik, jobban szeretünk kapni, mint adni a Facebookon. Legalábbis a felhasználók túlnyomó része több ismerősi felkérést, lájkot, üzenetet és fotómegjelölést kap az ismerőseitől, mint amennyit ő maga ad - állítja egy új amerikai kutatás. Az eredményekből az is kiderül, hogy ismerőseinknek átlagosan több ismerőse van, mint nekünk. 

friends_facebook.jpg

Fotó: My Modern Metropolis
 

Az internetes trendeket és társadalmi hatásokat folyamatosan monitorozó Pew Research Center friss vizsgálatában első ízben vetették egybe a felhasználói tevékenységet tároló szervernaplóknak és egy országos közvélemény-kutatásnak az adatait. Ehhez szükség volt a telefonos felmérésben résztvevők beleegyezésére is, hiszen az adatok egy részét a Facebooknak kellett kiadnia. Nem véletlen, hogy a jelentés szerzői között Cameron Marlow-nak a nevével is találkozhatunk, aki a Facebook "házi szociológusának" számít. A közvélemény-kutatás 2255 fős mintájából végül 269-en járultak hozzá az internetes tevékenységük elemzéséhez.

Az eredmények szerint  a vizsgált hónap során:

- a felhasználók 40 százaléka kért fel ismerősnek valakit, miközben 63 százalékuk kapott mástól legalább egy felkérést;
- a mintába került facebookozók átlagosan 14 alkalommal lájkolták ismerőseik bejegyzéseit, míg a saját bejegyzések 20 lájkot kaptak;
- átlagosan 9 üzenetet küldtek és 12 érkezett hozzájuk;
- a felhasználók 12 százaléka jelölte meg ismerősét fényképen, míg 35 százalékukat jelölték meg az ismerősök.

Keith Hampton, a Rutgers Egyetem professzora, a jelentés vezető szerzője szerint a következtetések két dolog miatt is érdekesek. Először is kiderült, hogy a felhasználók egyes csoportjai sokkal több tartalmat osztanak meg, mint az átlagos facebookozók. Míg a többség mérsékelt aktivitást mutatott az adott hónapban, ezek a "hiperaktív" felhasználók, akik az összes felhasználó 20-30 százalékát jelentik, "rontották" ezt az átlagot. Másodszor, ezek a kiugró teljesítményre képes Facebook-tagok egymástól is különböznek, ha tevékenységeik jellegét nézzük. Egyik csoportjuknál az ismerkedés dominál (pl. ismerősi felkérések), másikuknál a tetszésnyílvánítás (pl. lájkolás), és van még egy csoport, amely előszeretettel jelöli meg ismerőseit a fotókon.

Az is kiderült, hogy az átlagos facebookozónak 245 ismerőse van, de egy átlagos ismerősnek 359. A 245 ismerős nem egyezik a Facebook saját statisztikájával, mely évek óta stabilan 130-ra teszi az átlagfelhasználó ismerőseinek a számát. Ebben a Facebook talán hitelesebb forrásnak tekinthető, hiszen ők nem csak a felhasználók egy mintájának, hanem az összes felhasználónak az adatait ismerik (18 év alattiakkal, nem amerikaiakkal, sőt álfelhasználókkal együtt). 

De hogyan lehetséges, hogy az ismerőseink népszerűbbek nálunk? Ez az online megjelenése mindannak, amit "barátság-paradoxon"-nak neveznek. 1991-ben a szociológus Scott L. Feld állapította meg, hogy egy ember barátai általában népszerűbbek, átlagosan több ismeretséggel rendelkeznek, mint ő maga. Az ok igen egyszerű. Szívesebben barátkozunk olyanokkal, akiknek több ismerősük van, ez pedig láthatóvá válik a Facebookon is. Néhány ember elszigetelődik és nem jelenik meg olyan sok ismerősi listán, miközben a népszerű emberek újra és újra felbukkannak.

Forrás: Pew Internet & American Life Project, The Washington Post

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr544094435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása