Mars és Vénusz hálójában

2012. október 17. - Soulbook

A közösségi oldalak nagymértékben hozzájárultak a nemi arányok kiegyenlítődéséhez az interneten, így egyre jobban láthatóvá váltak azok a férfiak és nők közötti pszichológiai, kulturális és társadalmi eltérések is, melyeket a társadalomtudomány a "gender" fogalmával jelöl. A világháló gyorsan szocializációs közeggé vált, ma már egyszerre alakítja és villantja fel a nemek közti különbségeket. Egész egyszerűen máshogy viselkedünk, eltérő motivációk szerint választunk és másként használjuk a különböző szolgáltatásokat.

gender_1.jpgFotó: flameup99

Az online történelem hajnalán a női jelenlét egyet jelentett a kisebbségi léttel a legtöbb felületen. A korai kutatások még csak anonim chatszobákat, fórumokat, levelezőlistákat, szöveg alapú szerepjátékokat vizsgálhattak, melyekben sokszor rejtve marad a beszélgetőpartner(ek) neme vagy legalábbis nagyobb lehetőség nyílik a megtévesztésre. A közösségi oldalak a személyes adatok megosztásával és a profilképekkel hitelesebbé tették a jelenlétet, láthatóbbá a nemi hovatartozást, valamivel bizalomtelibbé légkört. A webkamerák, a hang alapú szolgáltatások és az okostelefonok világában már nehezebb elrejteni a nemünket, vagy az érzelmeinket a szövegalapú kommunikációnál jobban kifejező testbeszédünket, melynek értelmezésében a nők rendre jobban teljesítenek a különböző vizsgálatokban. A létszámbeli felzárkózás ugyanakkor nem jelent szükségszerűen uniszexszé váló internetet. 

Nézzük csak meg két (nem tematikus, tehát nem kizárólag nőknek vagy férfiaknak szánt) közösségi oldal kezdőlapját, és ránézésre találjuk ki, hogy melyik vonz több férfit és melyik több nőt:

Pinterest.jpg 

 reddit  the front page of the internet.png

Az első kép a Pinterest nevű közösségi oldal hírfolyama. Vizualitás, rendezettség, színek kavalkádja, társalgásra csábító kibontott hozzászólások fogadnak minket. A másik a Reddit kezdőfelülete, ahol lényegében hírek versengenek egymással az elsőségért, erős szövegalapúság és információáradat a jellemző. Vajon meg tudjuk-e mondani, hogy melyik nemre és melyik oldalra vonatkozik a 82, és melyikre a 84 százalékos felhasználói arány? Persze szándékosan a két szélsőséget választottam, hiszen az oldalak többségére enyhe női fölény a jellemző, de a példa jól mutatja, hogy más elvárásokat hozunk magunkkal "hazulról"az online térbe, mások az igényeink, ezt pedig érdemes alaposabban megértenünk és tudatosítani magunkban. A legutóbbi blogbejegyzésből például kiderült, hogy az angol Wikipedia szerkesztőinek csak kb. 9 százaléka nő. Ők például egy hasonló szerkesztői felülettel találkoznak:

Milgram kísérlet szerkesztése   Wikipédia.png

Ha nem tűnt egyértelműnek, akkor elárulom, hogy a Pinteresten regisztráltak nagyjából 82 százaléka nő, a Reddit-használók kb. 84 százaléka férfi a DigitalFlash infografikája szerint (bár a férfiak arányát a Redditen más statisztikák inkább 64-70 százalék közé teszik - pl. Royal Pingdom, a többség azonban egyértelmű). 

De van-e értelme erről az egész különbségesdiről beszélni az internet haladó közegében? Johanna Blakley médiakutató szerint például (lásd: Böngészek és lájkolok, tehát vagyok!) a hirdetők számára egyre kevésbé fontosak az olyan demográfiai kategóriák, mint amilyen a nemünk. Inkább az érdekli őket, hogy mit lájkolunk, mire kattintunk, milyen oldalakat látogatunk, milyen kulcsszavakra keresünk rá, és ennek megfelelően jutnak el hozzánk a különböző termékek és szolgáltatások hirdetései. A közösségi oldalak forradalmának az élharcosai pedig a nők, ami az esélyek egyenlőségének az ügyét is előrelendítheti, mivel nagyobb beleszólást kaphatnak a tartalomgyártásba. (A technológiai cégek vezető pozícióiba ettől függetlenül továbbra is leginkább férfiakat találunk. A Twitter például épp most keres kifejezetten női jelentkezőt csupa férfiakból álló igazgatótanácsába.)

Ugyanakkor itt a brit Bath-i Egyetem Pszichológia Karának júniusi tanulmánya, melyben az internethasználat jelenlegi és tíz évvel ezelőtti nemspecifikus jellemzőit hasonlították össze. Kutatásuk szerint a közösségi oldalak megjelenésével párhuzamosan fokozatosan nőttek a férfiak és nők között online észlelhető különbségek. Úgy tűnik, valóban a nők váltak a közösségi oldalak leglelkesebb híveivé (emellett szívesen szerveznek utazásokat az interneten), míg a férfiak inkább zenei és híroldalakat látogatnak, szórakoznak, játszanak, fogadásokat kötnek.

De mi a helyzet a közösségi oldalak birodalmában? Tényleg nagy eltérések tapasztalhatók az előnyben részesített felületeket tekintve? Mi motiválja a férfiakat és a nőket, miben tér el a használat az oldalakon belül? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk két hete a Nő Ezer Arca Kapcsolatelemző- és Fejlesztő Központ nyílt napján a "Gender a virtuális világban - Nő és férfi az interneten és a közösségi oldalakon" című előadásban, és foglalkozunk majd a későbbiekben pár bejegyzés erejéig itt a blogon. A téma folytatódik, akárcsak közkívánatra az előadás is. Január végén a Facebookkal összefüggő párkapcsolati kérdések, a szexting és a pornográfia kerülnek terítékre a Női Akadémia programján, de addig boncolgatjuk még a nők és a férfiak közti "közösségi" különbségeket a Soulbookon.

Ti mit gondoltok a témáról? Érzékeltek különbségeket nők és férfiak internethasználati szokásaiban? Vannak érdekes tapasztalataitok ezzel kapcsolatban?

Forrás: TEDUniversity of Bath

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr704849869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaleb 2012.11.30. 12:20:08

Nagyon érdekes cikk és blog. Jó lenne ha többen megosztanák a véleményüket és tapasztalataikat.

Egy férfi tapasztalatai:
Azon technokraták közé sorolom magam akik jobban féltik a privát szférát mint hogy közösségi hálókra mindent felrakjak magamról, ettől függetlenül mindig kiprobálom az ujdonságokat. A Facebookot nem szeretem, kizárólag üzleti/marketing célokra használnám. A Twittert nagyon jónak tartom, elsősorban információ szerzésre használam. Konkrétan nálam a twitter+flipboard kombó a fő információ forrás. Amit hiányolok a magyar twitterről az a párbeszéd. Van, de szerintem kevés.
A Pinterest szerintem fantasztikus. Iszonyatosan kreatív, használható és hasznos oldal. Baromira nem értem hogy mi baja vele a férfiaknak. A családban a legnagyobb pinterest fan apám :)

A wikipedia felülete szerintem is elriasztó. Szerintem alapkövetelmény 2012 vége felé hogy az oldal jól nézzen ki, ösztönösen használható legyen és csak annyi infó legyen egy lapon amennyi szükséges.
süti beállítások módosítása