Párkapcsolati meteorológia a Facebooktól

2013. február 14. - gergonagy

Valentin-napon az átlagnaphoz képest 200 százalékkal több új párkapcsolat létrejöttét jelentik be a felhasználók, derül ki a Facebook tegnap közzétett statisztikájából. Az idei rövidke közleménynél mindenképp érdekesebbek voltak a tavaly márciusban közzétett adatok, melyek segítségével akár a kapcsolati állapotok meteorológiája is körvonalazható, havi, heti vagy napi előrejelzések adhatóak még a szakítások alakulására is.

image_relationship_status.jpeg

Illusztráció: Elite Daily

A közösségi magánélet a kapcsolati állapot beállításával kezdődik. Ezt például 2010-ben a felhasználók 60 százaléka tette meg, így némileg szűkül az a kör, amelyre vonatkozóan következtetéseket vonhatunk le. Az mindenesetre érzékelhető, hogy a párkapcsolatra vonatkozó információk és tartalmak közzététele a Facebookon egyre inkább lényeges párkapcsolati kérdéssé is válik egyben.

Elég csak a kapcsolati állapotnál maradnunk. Korábban személyes találkozáskor, szóbeszéd útján, újsághirdetésből vagy esküvői meghívóból értesülhettünk ismerőseink új kapcsolatairól, eljegyzéseiről, házasságairól stb. A legtöbb esetben némi fáziskéséssel. Ma ezt az információt azonnal megoszthatjuk akár az összes (Facebookon regisztrált) ismerősünkkel. Eközben persze a kapcsolat felbomlása szintén nyilvánossá válik, még akkor is, ha valaki a kapcsolati létet követően szemérmesen csak elrejti a kapcsolati állapotát a kíváncsi tekintetek elől.

A kapcsolati állapot ugyanakkor könnyen kapcsolati probléma forrása lehet. Nem biztos, hogy mindkét fél a párkapcsolat Facebook-hivatalos (Facebook official) stádiumában érzi már magát, amikor az a széles nyilvánosság előtt vállalható, az elköteleződés ebben a formában is megerősíthető. Mi a helyzet, ha csak az egyik fél változtat a kapcsolati állapoton? A másik miért nem? Mi van, ha szakítást követően történik ugyanez? Ugyanazt jelenti egyáltalán a kapcsolati állapot közzététele a nők és a férfiak számára? Egy januári tanulmány szerint például nem, mert úgy tűnik, hogy a nők inkább érzik a párkapcsolati elkötelezettség és intenzitás jelzésének, mint a férfiak.

A hirdetések célzása szempontjából mindenképp hasznos információ, hogy valaki egyedülálló vagy házas, és érdekes adatelemzések is születhetnek a kapcsolati állapotok meteorológiájához.

A Facebook adatelemző csoportja tavaly márciusban az amerikai felhasználók 2010-es és 2011-es kapcsolati állapotainak a dinamikáját vizsgálta. Az adatok szerint a vizsgált években február 14-én 49 százalékkal több új kapcsolat jött létre, mint amennyi felbomlott. A listán december 25. a második (34 százalékkal több új kapcsolattal), majd december 24. (28%) és február 15. (22%) következik. Hogy a lista 5. helyén szereplő április elseje, illetve az aznap kihirdetett kapcsolatok mennyire vehetőek komolyan, azt jól mutatja, hogy a legtöbb (az új kapcsolatok számánál 11 százalékkal több) szakítás április második napján történik. 

Feb. 14.: 49 %-kal több új kapcsolat, mint szakítás
Dec. 25.: 34 %-kal több
Dec. 24.: 28 %-kal több
Feb. 15.: 22 %-kal több
Ápr. 1.: 20 %-kal több

Ápr. 2.: 11 %-kal több szakítás, mint új kapcsolat

Ha a hónapokat nézzük, akkor a nyár (májustól augusztusig) minősül holtszezonnak a kapcsolati állapotok változását tekintve, szemben a februárral, mely hónap különösen a 25 évnél fiatalabb felhasználóknál, és különösen Valentin-nap környékén serkentőleg hat a kapcsolatok nyilvánosságra hozatalára.

A hét napjai közül a vasárnap, a hétfő és a kedd számít az új kapcsolatok napjának, míg pénteken és szombaton számíthatunk a legrosszabbra. Durván leegyszerűsítve a dolgot a szombati szakítás után vasárnap még maradhat idő az erőgyűjtésre, a továbblépésre, a barátokkal való találkozásra, hogy hétfőn egy új kapcsolattal kezdődhessen a hét.

531036_10150688754503415_699198159_n.jpg

Illusztráció: Facebook Data Science

A műfajban egyébként David McCandless és Lee Byron infografikája számít ma már klasszikusnak. Ők azt vizsgálták, hogy a "Szakítottunk, mert ..." mondatkezdet az év során milyen gyakorisággal fordul elő a Facebook állapotfrissítéseiben. Eszerint a legkevésbé esélyes időpont a szakításra a karácsony, a legvalószínűbb pedig a tavaszi szünet időszaka és a téli szünet előtti két hét. Nevezhetjük akár nagytakarításnak is ezt a két időszakot, mely a nyarat és a karácsonyt előzi meg. A bolondok napját követő kisebb szakítási csúcs az ő elemzésükben is megjelent, akárcsak a Facebook tavalyi adataiban.

breakups_facebook.png

Illusztráció: Information is Beautiful

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr265079010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Párkapcsolati meteorológia a Facebooktól 2013.02.14. 21:13:01

A hirdetések célzása szempontjából mindenképp hasznos információ, hogy valaki egyedülálló vagy házas, és érdekes adatelemzések is születhetnek a kapcsolati állapotok meteorológiájához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása