Egy Kindle illata

2013. június 21. - gergonagy

Mindig öröm belebotlanom olyan beszámolókba, melyekből az derül ki, hogy a világon nem én vagyok az egyetlen megrögzött könyvszagolgató. Nyilvános helyeken csak titokban, megfelelő körültekintés után lehet bebújni az illatos lapok közé, míg otthon a rokonság óvatos mosollyal nyugtázza a fura szokást. Különösen az új könyvek és a német nyelvterületen kapható színes magazinok, prospektusok illatát kedvelem, de van, aki a régi könyvekért rajong. Ám mi a helyzet a Kindle-lel és az egyéb e-könyv-olvasókkal?

Why-Do-Old-Books-Smell.jpg

Fotó: Q8 All in One

A sci-fi klasszikusnak számító Fahrenheit 451 írója, Ray Bradbury egyik nyilatkozatában az égő benzinhez hasonlította az e-könyvek szagát (érdekes, hogy nem könyvolvasókról beszélt, hisz az e-könyvek valójában egyszerű "szagtalan" fájlok). Egyik interjújában pedig úgy általában nem jósolt túl nagy jövőt az elektronikus könyveknek, amiket ő nem is tart könyveknek. Nem tudjuk úgy tartani őket a kezünkben, mint a könyveket, és illatuk sincs. Pedig az író szerint kétféle illata van a nyomtatott példányoknak. Az újaké nagyszerű, a régieké még annál is jobb. A lényeg, hogy egy könyvnek illatoznia kell.

Komoly elemzések és tanulmányok foglalkoztak például a régi könyvek "szagszempontú" analizálásával, melyek megállapították, hogy a könyv öregedésekor a kémiai összetevők, a papír, a tinta és a ragasztó elkezdenek lebomlani. Meghatározóvá válik a vanília illata, ami állítólag a vanillinnel közeli kapcsolatban álló, lignin nevű, többnyire fából származó anyag bomlásának köszönhető. Egy 2009-es tanulmány szerint az összhatást az alapvető dohosságon túl különböző savak szaga, fű- és egy kis vaníliaillat kelti. Összességében a "könyvillatnak" 15 összetevőjét azonosították már a kémikusok, de hangsúlyozni kell a környezeti hatásokat is, melyek között a példányokat tároljuk (például a szakácskönyvek ebből a szempontból extrém megpróbáltatásoknak lehetnek kitéve). 

Ha már kialakultak a szaglászási reflexek, ne lepődjünk meg, ha a kezünkben tartott Kindle is elindul az orrunk irányába. Viszont inkább műanyag szagára számítsunk, mint égő üzemanyagéra. Tapasztalatom szerint megoldást jelenthet egy bőrtok, amivel egyrészt úgy tarthatjuk az eszközt a kezünkben, mint egy könyvet, másrészt bőr illatot kölcsönöz neki. De rendelhetünk már kifejezetten könyvolvasó eszközök illatosítására fejlesztett könyvparfümöt is különböző változatokban (Új könyv, Klasszikus dohszag, stb.) 

Az új könyv, a régi könyv és a színes magazinok illatát persze semmi nem pótolhatja, többek között ezért se fognak kihalni a papír alapú könyvek, újságok, de az érzéki örömök hiánya miatt azokról az előnyökről sem érdemes lemondani, amikkel egy e-könyv-olvasó használata jár. Kicsi, könnyű, több könyv is belefér, amiket akár ingyen vagy a nyomtatott példánynál olcsóbban is rátölthetünk. Gyorsan navigálhatunk a szövegben, kijelölhetünk, jegyzetelhetünk, kereshetünk, szótárazhatunk, a kijelölt idézeteket megoszthatjuk az ismerőseinkkel vagy a többi olvasóval, stb. Ha pedig illatra vágyunk, felkaphatjuk a legközelebb fekvő papír alapú kötetet, és jó nagyot szippanthatunk. Szerintem jó darabig így él majd a két világ békésen egymás mellett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr205370892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása