A férfiak jövőjéért aggódik a börtönkísérlet atyja

2015. június 02. - gergonagy

Az elmúlt évek, évtizedek társadalmi trendjeinek, a technológia világán belül pedig különösen a videójátékok és az online pornó elterjedésének köszönhetően a férfiak egyre gyengébben teljesítenek az élet számtalan területén, az iskolától kezdve a hálószobáig. A férfitársadalom válságának tüneteit, okait és a lehetséges megoldásokat a híres szociálpszichológus, Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe új, már magyar nyelven is elérhető könyvéből ismerhetjük meg (Man (Dis)connected: How technology has sabotaged what it means to be male - Nincs kapcsolat: Hová lettek a férfiak?; Angol megjelenés: 2015. május 7., Magyar megjelenés: 2016. május)

517yc6crhal_sy344_bo1_204_203_200.jpg

Zimbardót még 2011-ben kérték fel egy öt perces, szabadon választható témájú TED-előadás megtartására. Akkoriban számos cikk foglalkozott a fiúk gyenge iskolai teljesítményével, a diplomát szerző férfiak csökkenő arányával. A férfiak érdeklődésének visszaesését a San Franciscoban élő pszichológus professzor maga is érzékelte saját egyetemi kurzusain. Azt is tapasztalta, hogy egyre többen vannak, akik nem akarnak jogosítványt szerezni vagy elköltözni a szüleiktől. Asszisztensével, a könyv társszerzőjével sokat beszélgettek mindezekről akkoriban. Nikita Coulombe fiatal nőként azt érzékelte a saját környezetében, hogy a házibulikban népszerűbbé válnak a számítógépek és a videójátékok a beszélgetések helyett, és a fiúk jobban érdeklődnek a pornó, mint a igazi nők után.

Végül ez lett annak az előadásnak a témája, amiről az "A csupaszcsigáknál többre vágynak a nők" című bejegyzés is szólt itt a blogon, és amivel a stanfordi pszichológus szerette volna erre a problémakörre irányítani a figyelmet, cselekvésre buzdítani a közönséget. Már akkor született egy rövid e-könyv, mely a beszédhez kapcsolódva jelent meg (The Demise of Guys: Why Boys Are Struggling and What Can Do About It - A srácok bukása: Miért küszködnek a fiúk, és mit lehet ellene tenni?), de az még jóval tömörebb volt, mint a friss kötet. 

 

A főbb következtetések angol és amerikai adatsorokon, kutatásokon, illetve az írók saját felmérésein alapulnak. Ez utóbbi egyrészt egy online kérdőívet jelentett, amit két hónap alatt 20 ezren töltöttek ki az Egyesült Államokban. A válaszadók 76 százaléka férfi volt, és több mint a felük 18 és 34 év közötti fiatal. A másik saját kutatást pedig egy mindössze 67 brit középiskolás körében lekérdezett kérdéssor és néhány mélyinterjú jelentette.

A férfiak válságának tünetei és okai

Az aggodalomra okot adó jelek a Zimbardo Lucifer-hatás című könyvében már megismert mindhárom szinten jelentkeznek, vagyis a személyiség, a közvetlen környezet (szituáció) és a rendszer szintjén is. A fiúk egyre félénkebbek a társas életben, a párkapcsolatok kezdeményezésében, miközben függővé válnak a videójátékok és az online pornó kínálta izgalmaktól. A szituációs tényezők sem kedveznek nekik: egyre többen nőnek fel édesapa nélkül, így nem kapnak megfelelő mintát arra, mit is jelent férfinak lenni. A rendszer szintjén pedig a nők szükségletei mellett kevesebbet beszélünk a férfiak szükségleteiről, és ennek következményei a politikai és gazdasági döntéshozatalban is megjelennek. A férfiak emellett olyan környezeti hatásoknak is ki vannak téve, melyek fiziológiai változásokhoz vezetnek, például csökkentik a tesztoszteron szintjüket, és növelik az ösztrogén szintjét (ülő foglalkozások, mozgáshiány, elhízás).

Mindezeket tetézik a médiában látottak, a munkanélküliség (különösen a fiataloké), és az oktatási rendszer több országban tapasztalható kudarca, egész pontosan az, hogy az iskolák nem tudnak olyan kihívásokkal, ingerekkel teli környezetet teremteni, mely a fiúk kíváncsiságát is felkeltené, megfelelő alternatívát kínálva például az egyre népszerűbb videójátékok mellé.

Az iskolai teljesítmény gyengülése

 
A fiúk iskolai teljesítménye gyengébb a lányokéhoz képest, és a férfiak kisebb arányban szereznek diplomát, mint a nők. Mindez Zimbardóék szerint nem azt jelenti, hogy kisebb az IQ-juk, hanem azt, hogy kisebb erőfeszítést tesznek, ha tanulásról van szó, mert motiválatlanok. Ezen az sem segít, hogy ahogy haladunk lefele az iskolai szinteken, egyre kisebb arányban találunk férfiakat az oktatók között. Az Egyesült Államokban az általános iskolai oktatók 90 százaléka nő, a briteknél a tanárok 80 százaléka.

Ezzel kapcsolatban érdekes ellentmondásra mutatott rá a könyv társszerzője, Nikita D. Coulombe a Reddit nevű közösségi oldalon tartott könyvbemutató fórumon. Miközben egyre több kezdeményezés indul azért, hogy több női programozó vagy mérnök legyen, férfiakat már kevésbé ösztönzünk arra, hogy tanárok legyenek. Pedig hiányuk az oktatásban bizonyára hatással van a fiú (és lány) diákok fejlődésére is.

Fiúk apa nélkül

 
Gyermekkora végéig valószínűbb, hogy egy brit fiúnak tévé van a hálószobájában, mint az, hogy édesapja együtt él vele. Illetve, ha van is apa a közelében, akkor is csupán fél órányi beszélgetés jut a TV, okostelefon és számítógép előtt töltött 44 órára hetente. Pedig az egyik leghosszabb ideig tartó, a részt vevő férfiak életét 75 éven keresztül követő longitudinális kutatás (Harvard Grant Study) megállapítása szerint a férfiak boldogságának és sikerének legszignifikánsabb előrejelzője a szeretetteli gyermekkor (két szülővel, pozitív környezetben, szoros kapcsolatban legalább egy testvérrel).

A férfiak identitását radikálisan befolyásolja az édesapjuk hiánya a gyermekkorban. Az Egyesült Államokban ma a fiúgyermekek kb. harmada apa nélkül nő fel, a briteknél a gyerekek negyede (háromszor annyian, mint 1971-ben). Az afro-amerikai gyerekek 60-70 százaléka nők által dominált közegben nevelkedik, nincs olyan apamodell, mely igényeket támasztana, határokat jelölne ki.

8969033357_e7f0df5f29_z.jpgFotó: Flickr (Florida Memory)

Régebben - a sokszor több generációt is átfogó családokban - az apán túl nagybácsik, nagypapák, idősebb unokatestvérek, férfi ismerősök, szomszédok vették körül a fiúkat, akik mintát jelenthettek. Ma a tömegmédia veszi át szerepüket, ahol a sikert és a népszerűséget agresszív autóversenyzőkkel, dühös séfekkel és milliomos, de alacsony IQ-val rendelkező focistákkal kapcsolhatják össze. A filmekben, sorozatokban (pl. Jackass) megjelennek az olyan gyermeklelkű karakterek is, akik láthatóan anyagi célok, érzelmi intelligencia, az elköteleződés és a felelősség vállalásának képessége, az arra való hajlandóság nélkül élnek.

Környezeti kihívások

Változik a munkakörnyezet és a férfiakat körülvevő technológiai eszközök világa is. A gyárak helyett sokan íróasztal mellett, a szolgáltató és kreatív szektorokban dolgoznak. A traktort felváltotta a kicsi és könnyű táblagép. Az újonnan születő férfiszerepek fenyegetést jelentenek a férfiasság tradicionális felfogására, ezért fordul elő, hogy a gyerekükkel otthon maradó apukákat néhány férfitársuk lúzernek tartja, és sok lány is hanyagolja a "jó fiúkat", ha randiról van szó. Blogokon sok női panaszt hallani arról, hogy alig vannak kedves és tisztelettudó férfiak, akikkel randizni lehetne, miközben ugyanennyi kedves és tisztelettudó férfi szeretne randizási tanácsokat kapni szintén az interneten, mert a nők eddig azzal hajtották el őket, hogy túlságosan kedvesek, passzívak vagy elkeseredettek.

Iskolai unalom vs. videójáték

 
Az iskola világában megtapasztalt unalom és a társas kudarcok elől menekülve sokan a magányt választják, egy olyan biztonságos világot, ahol ők irányíthatnak, nem kell félniük a visszautasítástól, és elismerik a képességeiket. A videójátékokban a fiúk aktívak és cselekvőek lehetnek, készségeket szereznek és fejlesztenek, státuszt, tiszteletet, elismerést vívnak ki. A lányok viszont nem sok értelmét látják az ilyen típusú versengésnek.

3852509664_bfd9946ea1_z.jpgFotó: Flickr (OakleyOriginals)

A növényevő férfiak csemegéje: online pornó

 
Az online pornó könnyen elérhető, olcsó és névtelenséget biztosít a felhasználó számára, mindez nagyban hozzájárul népszerűségéhez (2013-ban a PornHub volt 35. leglátogatottabb weboldal a 6-14 éves britek között), viszont a lányoknak a videójátékokhoz hasonlóan kevésbé izgalmas, mert a filmek a vizuális ingereket helyezik előtérbe szemben a történettel és a kapcsolat jellemzőivel. A filmek zömében ma már alig jelenik meg valamilyen narratíva, csak a testi kontaktus áll a középpontban.

Sok fiatal fiú viszont a pornón keresztül kap bevezetést a szexualitásba. Azt gondolják, ez az, amit a nők, a lányok is elvárnak a szexuális életben, miközben nem alakulnak ki azok a társas készségeik, melyek az igazi párkapcsolatok kezdeményezésében segítenének. Nem tanulják meg, hogyan hívjanak randira egy lányt, félnek az elutasítástól, kialakul a félénkség, amivel nem kell megküzdeniük az online színtéren. A brit fiatalok negyede még szexuális oktatásban sem részesül.

Zimbardo "szexuális szempontból különlegesek"-nek nevezi azokat a fiatalokat (elsősorban férfiakat), akik úgy érzik, nincs is már szükségük más személyre szexuális vágyaik kielégítéséhez. Japánban soshoku danshi-nak (növényevő férfiaknak) hívják azokat, akik nem érdeklődnek az igazi szex iránt. Az olyan fejlesztések elterjedése, mint a 3D-s pornó, inkább a jelenség globalizálódásának irányába fog vezetni a pszichológus sejtése szerint, ahhoz, hogy az igazi szex már nem is lesz annyira vonzó alternatíva.

Az arousal-függőség szerei

A pornó és a játékok izgalmas világa digitális alternatívát kínál, kevésbé megerőltető, kockázatos, zavarba ejtő. Csábítóbb, mint a szex, a sport vagy a való világ társas érintkezései. Mindez azonban visszahat a kognitív és a szociális fejlődésre, a koncentrálás képességére. A lányok eközben kiemelkednek a való életben, ahol a társas készségek a siker forrását jelentik.

Míg az alkoholnál, a drognál és a szerencsejátéknál ugyanabból akarsz többet, addig a pornónál és a videójátéknál szintén ugyanabból szeretnél, csak mindig máshogy. Újdonságra, változatosságra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt az élvezeti értéket kapd. A feszültségtől, izgalomtól, az arousaltől válsz függővé (arousal addiction), amiben kulcsszerepe van a vizuális élmény újdonságának.

A túlzásba vitt használat örök kérdése

 
Zimbardóék többször hangsúlyozzák, hogy nem a videójátékokkal és a pornóval van probléma, hanem azzal, ha valaki túlzásba viszi a fogyasztásukat, és ez fiúknál gyakoribb. Elismerik, hogy a lányok is néznek pornót és játszanak videójátékon, de nem olyan intenzíven, mint a férfiak.

A stimuláns szerek 85 százalékát az USA-ban fiúknak írják fel. Ezeket többek között az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kezelésére használják. A túlzásba vitt pornófogyasztás pedig csökkentheti az érdeklődést és a vágyat az igazi nők után (Hasznos oldalak a témában: Fight the New Drug, Your Brain On Porn).

 peeps.jpgFotó: Fight the New Drug

De mit is jelent pontosan a túlzott használat? Erre egyrészt konkrét időtartamot lehet meghatározni. Videójátékok esetében az ismert játéktervezőre, Jane McGonigal-re hivatkozva mondják, hogy kb. napi négy óránál van a limit, míg a pornónál ez heti 2 óra. Viszont a használat ideje mellett/helyett fontosabb odafigyelni olyan jelekre, mint például, hogy motiváltnak érezzük-e magunkat arra, hogy másfajta, valódi tevékenységekben is részt vegyünk, problémát jelent-e kapcsolatot teremtenünk másokkal a való életben, vagy a pornó esetében a filmeken túl igazi emberek is képesek-e felizgatni minket.

Megoldási javaslatok

 
A könyv utolsó részében és Zimbardo interjúiban elhangzik jó pár "válságkezelő" javaslat. Például:

  • növelni lehetne a férfiak arányát a tanárok között;
  • támogatni kellene férfiakat abban, hogy fiú- és férficsoportokat, közösségeket alakítsanak;
  • apa-család kapcsolatot erősítő jóléti reformokat lehetne bevezetni;
  • több, kevésbé erőszakos, a játékosok együttműködésen alapuló videójáték kellene;
  • szorgalmazni kell a családon belüli beszélgetéseket a szexről és a párkapcsolatról, a pornó és a valóság közti különbségről;
  • bővíteni kellene a sportolási lehetőségeket, és tánciskolákat lehetne indítani a tizenéveseknek, hogy a fíúk megtanulhassanak táncolni (mivel Zimbardo szerint ez a népszerűség egyik titka a lányoknál)

A stanfordi professzor örök optimizmusa ellenére ugyanakkor mégsem reménykedik túl nagy változásban:

Valóban aggaszt engem ez az egész a srácokkal, mert nincs egyetlen, könnyen kivitelezhető megoldás. Ez fájdalmas számomra, mert optimista ember vagyok. A fiúk bajban vannak.

Kritikus hangok

 
Nem túl meglepő módon a kötet a megjelenése óta több oldalról kapta a kritikákat. A brit Guardian nem is egy cikket szentelt a témának. Publicistái egyrészt azt kifogásolták, hogy a könyv sok állítása egyszerűen megalapozatlan. Statisztikákon, illetve egyéb kutatásokon alapulnak ugyan, de nem szolgálnak elégséges és megfelelő bizonyítékkal, így pedig csak a szexista érveket, és a régimódi nemi sztereotípiákat erősítik, a lányok szempontjaival (pl. az apa nélkül felnövő lányokkal) nem is foglalkoznak. 

Zimbardóék saját kutatása valóban pusztán egy online kérdőív, melynek - az amúgy igen nagy - 20 ezer fős mintája nemi szempontból nem túl kiegyensúlyozott (76 százalék volt a férfiak aránya), a 68 fős brit felmérés pedig nem alkalmas messzemenő következtetések levonására. Csak ezekre alapozva nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, márpedig a könyv lényegében ilyeneken alapul. (Sok esetben az sem világos, hogy egy feltételezett összefüggés miért csak a férfiakat érinti.)

A kritikák egy másik része a videójátékokkal kapcsolatos, ahol mindig visszatérő probléma, hogy mit nevezünk túlzott használatnak, illetve hogy kik alkotják a játékok törzsközönségét. Úgy tűnik ugyanis, téves az a feltételezés, hogy a szobájukba visszahúzódó magányos kisfiúk vagy tinédzserek körében a legnépszerűbbek az online vagy videójátékok, a nemi megoszlás pedig összességében kiegyenlített.

3605180954_068e726b01_z.jpgFotó: Flickr (Valentin Ottone)

Azt a könyv szerzői is elismerik, hogy a videójátékoknak sok pozitívuma lehet: fejleszthetik a problémamegoldási készséget, közösségi együttműködésre nevelhetnek, illetve terápiás célokra is használhatóak (Pl. Elterelik a figyelmet a fájdalomról úgy, hogy az agyban is kimutatható a csökkent fájdalomérzet. Gyerekek fogorvosi kezelésénél alkalmazzák is.)

De igazából nem magát a játékokat tekintik problémának, hanem a kiterjedt használatot. Sok fiatalnak a játék ma már közösségi élményt is jelent, versenyeket, rendezvényeket szerveznek, ahol a való életben is találkoz(hat)nak egymással. Meg persze az se mindegy, hogy milyen típusú játékról mondunk véleményt. Olyanról, mely magányos harcosok erőszakos versengésén alapul, vagy olyanról, amelyiknél másokkal való együttműködésre van szükség a sikerhez.

Több sikerkönyv született mostanában, ami általában a technológia, az internet káros hatásait emeli ki, a használat közvetlen következményeként jelölve meg mondjuk az elmagányosodást vagy az elbutulást. Zimbardóék kötete szerencsére ennél összetettebb. Elgondolkodtató, de a következtetések néhol túlzónak, és bizonytalan lábakon állónak tűnnek. Sok pozitív erőfeszítés történik a technológia világában, például a videójátékok terén, melyek lendületét megtörheti, ha a közönség mindig csak félelemkeltő tálalásban hall ezekről a témákról. Ebből a szempontból némileg megtévesztő a könyv alcíme, mely kizárólag a technológiát teszi felelőssé a férfilét jelentésének a negatív irányú változásáért, ugyanis a fejezetekből ennél egy sokkal bonyolultabb, éppen ezért nehezebben is igazolható összefüggésrendszer bontakozik ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr877504734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.06.03. 11:44:19

Piszok egyszerű a válasz arra, hogy mi áll a férfiak romló mutatói mögött:
FEMINIZMUS.

[megmondoember] 2015.06.03. 11:58:01

Teljesen téves az egész diagnózis és a "probléma" megoldására javasolt megoldások is. Azok ugyanis csak tüneti kezelései lennének ennek az egyébként nem-problémának, aminek a valódi oka a feminizmus. Ami minden felelősséget, hibát és kötelességet a férfiakra akar áttolni, a nőket pedig mindezek alól mentesíteni akarja.

Valójában persze szó sincs a férfiak hanyatlásáról és ez nem probléma sem a férfiaknak, sem a társadalomnak magának. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a férfiak rájöttek arra, hogy érdemes a nőkért olyan áldozatokat hozni, és annyit dolgozni, mint korábban. Mert hogy nem nőket, hanem puncis férfiakat kapnak, persze utóbbiak kitartása, becsülete, felelősségvállalása, stb. nélkül. Ezért aztán nem is hajtanak, kaparnak annyira a nőkért.

Valójában ez a tapasztalt, de valójában csak a maguk korábbi kiemelkedő eredményeikhez képesti teljesítménybeli visszaesés magyarázata, illetve, hogy az eddig nőkre fordított energiáik jelentős részét mostantól a férfiak magukra és saját boldogságukra fordítják. Ami persze abszolút nem probléma - csak a nőknek meg a feministáknak az. Mert kezes rabszolgákból a maguk útját járó önálló emberekké váltak a férfiak. Ez az ami igazán fáj nekik. És ez az amire tesznek a modern, végre önmagukat megvalósító és saját érdekeiket az első helyre tevő férfiak.

A probléma megoldása pedig csakis az lehet, ha a nők elkezdenek ismét nők és olyanok lenni, akikért érdemes lesz a férfiaknak áldozatot hozniuk. És ha megvalósul a jogi egyenlőség is férfi és nő között, ami sajnos ma nem létezik, mert a jog mindenhol a nőt védi a férfi rovására. Amíg ez nincs, addig lehet akárhány férfi tanárt alkalmazni, meg videójátékokat betiltani, de semmire sem fog vezetni. Mert ezek mind csak tüneti kezelések, nem pedig a probléma gyökerét, a feminista mozgalom egyértelműen káros alaptevékenységét és önző törekvéseit szüntetik meg.

Advanced Flight 2015.06.03. 12:04:19

Girhes Joe: és? ennyit tudtok? ha a nők is kapnak némi lehetőséget az önállóságra, tanulásra, horribile dictu pénzszerzésre, ti már be is dobjátok a törülközőt? egy kis versengés, és máris kikészültök? akkor mifaszt kerestek még mindig a vezetői és döntési pozíciók 99 %-ban, ha ekkora nullák vagytok, ha? talán akadályozza a fiúgyerekeket valaki abban, hogy tanuljanak, udvaroljanak, diplomát szerezzenek? nem, csak addig a leghülyébb is eljátszhatta a felsőbbrendűt, amíg a nőket otthon lehetett tartani és eltiltani a tanulástól, munkától, mindentől.
Hát mostanra elvált a szar a májtól. Nem vagytok ti semmivel sem különbek, csak sírtok-ríttok az évezredekig tartott kivételezett helyzet után, amibe szépen belekényelmesedtetek. Meg kell a szívnek szakadni....

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2015.06.03. 12:31:33

@Advanced Flight:
Na, látod? Ezért lesz valaki pornófüggő...
Te vagy nő vagy, vagy hülye vagy. :)
Ha csak ilyen véleményű, finomságú és kulturáltságú nők vennének körül, lehet én is pornó, kábítószer, alkohol és játékfüggő lennék...

Ha meg nem vagy nő, akkor meg hááááttt... Akkor meg no comment!!!

borzimorzi 2015.06.03. 12:55:48

@Advanced Flight: Stimmt. Arról nem is beszélve, hogy azok a férfiak vannak most a legjobban felháborodva, akik csak addig tudtak sikeresek lenni a versenyben, amíg a népesség felét nemi alapon kizárták a jó minőségű oktatásból és a munkaerőpiac jó keresetet garantáló szegmenseiből. Kéne nekik megint a XIX. század, ahol Hugonnai Vilmát nemcsak, hogy nem engedték itthon orvosi egyetemre, de amikor Svájcban megszerezte a diplomáját, akkor azt sem ismerték el!

Agyrém. Ráadásul a fajfenntartáshoz meg nem is kell ennyi férfi. Pont ezek a rinyáló lúzerek, akik a legjobban szidják a nőket meg a feminizmust, ezek azok, akik az anyukáik gondoskodása és a modern orvostudomány vívmányai nélkül az első szülinapjukat sem érték volna meg.

A nagy baj nem az, hogy a férfiak egy része használhatatlanná kényelmesedett. A baj az, hogy vannak olyan társadalmak is, ahol a nőket alávetettségben tartó, és szaporítóedénynek használó férfiak miatt őrült szaporodás és túlszaporodás van, és ezek a társadalmak elkezdték gyarmatosítani a fejlett világot, ahol alacsonyabbak a szaporodási ráták. Na, ez már baj!

Remélem, mihamarabb lesznek olyan technológiák, amelyek az anyaméhen kívüli megtermékenyítésen túl, az anyaméhen kívüli 9 hónapos magzati fejlődést is biztosítják. Onnantól kezdve bárkinek lehet gyereke, aki meg tudja fizetni a technológiát. Akkor aztán hoppon maradnak azok a nők is, akik unalmasak és nem kellemes a társaságuk, meg az ugyanilyen férfiak is. Aki meg akar gyereket és pénze is van rá, annak lesz. A társaskapcsolatok pedig a szaporodástól függetlenné válnak, kizárólag a rokonszenv lesz a döntő. Nagyon helyes. Persze, a lúzerek még hangosabban fognak nyávogni, mert onnantól kezdve, hogy van gyerekkeltető gép is, senkit sem fog eltartani a társadalom azért, mert a szaporító szerveit üzemelteti. Nem lesz további faszpíz se, meg gyerekpíz se, a paraziták mehetnek dolgozni. A dolgozók pedig a saját öregkori eltartásukról gondoskodni fognak tudni anélkül is, hogy az ő adójukból őket gyűlölő etnikumokat szaporítanának fel, akiktől öreg korukra nem, hogy nyugdíjat nem fognak kapni, de még örüljenek, ha ki nem végzik őket a kis drága HHH meg felzárkóztatásra szoruló egyedek, ugye.

Agyrém, na.

Üdv:
b

Túrós (törölt) 2015.06.03. 12:58:25

Nagyon szeretnek ezen a hülye témán rugózni, pedig kurvára fölösleges.
Az erősebb kutya baszik- mindegy milyen évszámot írunk meg "milyenizmust"

Túrós (törölt) 2015.06.03. 13:04:36

Amikor meg a pornót hozzák fel akkor dobom el az agyam.
Meg kéne már érteni hogy a férfiak ""disznóságai"" voltak előbb és azt szolgálta ki a pornó, tehát nem a pornó miatt vagyunk ilyenek.

Advanced Flight 2015.06.03. 13:40:48

@Hivatásos beszólóművész: fröcsögést teljesítetted, öblíthetsz.

Brix 2015.06.03. 13:55:04

@Túrós: Pontosan arról van szó, hogy ebben a mostani osztálytársadalomban jobban kijött az "erősebb kutya baszik elve " Sokan beleunnak a kilátástan , nőkért folytatott versenybe és inkább választják az online , pornót vagy a videojátékot.
A volt szoci rendszerben egészségesebb volt a férfi-női kapcsolat, nem minden az anyagiakra alapozódott, mint manapság és nők is jobban elengedték magukat.
Sok fitatal férfi beletörődik abba , hogy lúzer szerepet szánt neki az osztálytársadalom és inkább elfordul a reális kapcsolatoktól. Ebben van egyfajta lázadás is, hiszen a modern nyugati férfi nem akar úgy viselkedni, ahogy a primitív afrikai-ázsia emberek , akiknek csak a szaporodáson jár az esze....A jövő nagy konfliktusa a transzcendensen gondolkodni tudó , de szaporodni nem akaró nyugati ember és a szaporulatukkal mindent elárasztani akaró primitív , ösztönlények között lesz.

2015.06.03. 14:07:06

Én a videojátékokat meg technikai dolgokat mind csak tüneteknek tartom. Nézzünk szembe vele, hogy a mai "túlhajszolt" szülők telibesz*rják a gyereknevelést. Összedörzsölik amijük van, hagyják 18 éves koráig nőni mint a füvet a kertben aztán hirtelen csodálkoznak, hogy milyen lett. Persze akkor meg jön, hogy az iskola miért nem nevelte meg. Meg a gonosz videojáték. Meg a TV. Fingjuk sincs a gyerek életéről. Apa nincs otthon, szarik rá - anya a nyomorult sérelmeit úgy adja át ahogy akarja stb. stb.
Persze könnyű úgy gondolni ezekre az emberekre mint akik születéstől fogva gonoszak és lusták, de a nem is távoli jövőben ezek az egyre növekedő tömegek fogják megroppantani fejlődő / fejlett társadalmak gerincét.

Advanced Flight 2015.06.03. 14:15:33

@Exide: igen, ezek a mai fiatalok :-) ez a duma megy kb. 2000 éve, az idősek mindg cikizik a fiatalokat és vice versa. Ugorgyunk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.06.03. 14:17:43

Az egészben az a legszomorúbb, hogy a nyugati társadalmaknak kellene a pénz a rendszer hibáinak javítására, de ehelyett buta, dolgozni nem akaró, sőt bűnöző etnikumok és bevándorlók etetésére, itatására, az általuk elkövetett bűncselekmények kezelésére megy el a pénz.

Advanced Flight 2015.06.03. 14:22:59

@Brix: és nők is jobban elengedték magukat.

Igen, tudjuk, mindig mindenről a nők tehetnek. Ha dolgoznak, tanulnak, akkor emancikurvák, ha otthon ülnek, akkor élősködő ribancok, akik csak a pénzért vannak a pasival. Ha nem szülnek gyereket, akkor önző picsák, akik nem törődnek a társadalommal, ha szülnek, pláne többet, akkor az csak jó ürügy, hogy elmenekülhessenek a munkaerőpiacról és otthon meresszék a seggüket. Ha egy nő csinos, ad magára, akkor rohadt kurva; ha nem sminkel, elhízik, slampos, akkor "ne csodálkozzon, ha megcsalja a pasija". Ha szórakozóhelyre jár, akkor kihívja maga ellen a sorsot és ő tehet róla, ha megerőszakolják; ha otthon ül és nem jár sehova, akkor szegény pasik nem kapnak lehetőséget az udvarlásra és marad nekik az online pornó.

Igen, köszönjük, hogy mindig olyan kurva jól elő tudjátok adni a nők hibáit és kötelességeit, csak a ti hibáitokról meg kötelességeitekről nem esik soha egy nyomorult szó sem.

Exploiter 2015.06.03. 14:30:46

Ez ilyen békeidős picsmogás. Érdemes olvasni ezer éves feljegyzéseket, ahol a túl hosszúra nyúlt békés korszak végén értekeznek nagy gondolkozók arról, hogy nőiesek és erkölcstelenek lettek a férfiak. Aztán utána valahogy mégis sikerült legyilkolni ezerszámra másokat, amikor változtak az idők.
Nincs itt semmi különös.

2015.06.03. 14:55:47

@Advanced Flight: Nem tudom mi a gondod. Nincs itt semmi probléma. Vonulj ki a világból ahogy az említett férfiak teszik és máris nem kell aggódnod a vélemények miatt. Még a gyerekkényszer sem gond csak kimész a húspiacra, keresel egy megfelelő donort aztán magadnak ítélteted a kölyköt és kész. Nincs már az a kemény világ mint régen, hogy szegény asszonynak el kellett viselni az ura nyűgjeit míg a halál el nem választ. Szépen felneveled egyedül, hiszen a gonosz férfiközpontú társadalomban annyit keresel nőként, hogy megteheted aztán jól belevered hogy a férfiak mint férgek (remélhetőleg lányod lesz) és aztán majd csodálkozol hogyan lehet, hogy sohasem lesz boldog.

kalbász 2015.06.03. 15:33:15

A férfiak elkorcsosulásáról a nők tehetnek.

kalbász 2015.06.03. 15:36:23

Borzikám, a népesség felét nem zárják ki, most már semmiből, sőt. Kvóták vannak, hogy ahol kedvük van, ott is kaphassanak pozíciót.
Viszont arra kondicionálják a népesség férfi részét, tudatosan és tudattalanul, hogy mindig a másik szenvedő résznek az igényeihez alkalmazkodjon.
Ez vezet oda, amiért sírtok. És ez vezet oda is, hogy valós versenyhelyzetben jól meg fogja szopni az egész társadalom is ezt a fajta kondicionálást.

kalbász 2015.06.03. 15:44:32

Advanced Flight

Beszarás ez az érvelésed.
Ha verseny van, akkor a feltételek is legyenek egyformák, mert egyébként a másik fél lehet hogy otthagyja az egészet a picsába.
Ha egyszer esélye sincs.

A legdurvább, ahogyan a fiú gyermekeiteket kondicionáljátok erre az állandó vesztes magatartásra.

Ha egy nő egy férfival szemben elkezd férfiasan viselkedni, akkor a viszontválaszt is el kellene fogadnia. nem rögtön a nőiessége mögé bújni, mert ez durva szerepzavarhoz vezet mindkét félnél. Főleg, mert a férfit minden evolúciós ösztöne erre sarkallna. 150 év emancipáció ezt nem tudja kiirtani és persze igencsak kontraproduktív is lenne.

Ha igazi versenyt akarsz, ahhoz ez is hozzátartozna, úgy persze esélyed sem lenne, ezt sajnos az evolúció így dobta. Ez a legdurvább amit csak tehettek és ami ellen egyszerűen nem tud mit csinálni egy férfi, mint otthagyja az egészet, mielőtt még nagyobb bajba keveredik.

Advanced Flight 2015.06.03. 15:53:27

@Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!!: az egy dolog, hogy baszatlan csirke vagy, de minek reklámozod? :-)

Advanced Flight 2015.06.03. 15:58:03

@kalbász: mire nincs nektek esélyetek? milyen egyforma feltételek? hát még így is kilométerekkel van egy átlag nő lemaradva, ha érdeket akar érvényesíteni (ld. üvegplafon). Ha igazi verseny lenne, ti már sehol nem lennétek, de még mindig messze nincs az. Ja, ha neked az az igazi verseny, hogy ököljog, az más, de én egyelőre normális, civilizált társadalomban és jogállamban gondolkodom, feltételeztem, hogy más is.
A kommented második része meg valami zavaros szociáldarwinista nyöfögés, sztem magad sem tudod, mit akarsz mondani, de a nőies meg férfias viselkedés nem egzakt fogalom, csak szólok.

Mészáros Laci 2015.06.03. 15:59:00

@[megmondoember]:

Rámutatsz a felelősre, így aztán megszabadulsz a cselekvés terhétől :-)
A feministák már csak egy kávét kérnek.

Mészáros Laci 2015.06.03. 16:01:18

@borzimorzi:

"akik csak addig tudtak sikeresek lenni a versenyben, amíg..."

Ezek a férfiak addig sem voltak sikeresek. Akinek az az alap-attitűdje, hogy másokat hibáztat, korábban is megtalálta a magyarázatot, hogy ő maga miért ártatlanul sanyarog.

steery 2015.06.03. 18:17:09

A probléma gyökere a versengésre vezethető vissza. A verseny rossz dolog. Mivel a lényege az, hogy a korlátozott erőforrásokért harcolni kell. És mindig kevesebben vannak a nyertesek, mint a vesztesek. Több a szegény, mint a gazdag. Több a beteg, mint az egészséges. Nincs valódi erőforrás megosztás. Valami vagy az egyiké vagy a másiké, nem osztozkodunk rajta. Mert a közös tulajdonnak túrós a háta. Így pedig csak a kevés erős-ügyes-szerencsés fér hozzá a húsosfazékhoz. A többieknek marad a vágyakozás és a szétdobált csontok.

Nőt szerezni nehéz. Jó nőt még nehezebb. Megtartani a jó nőt meg a legnehezebb. Sokkal könnyebb és olcsóbb játszani és filmeket nézni és több örömmel jár, kevesebb kockázattal és veszteséggel, így kisebb a kudarcélmény is. Az ősemberek is inkább videojátékoztak volna meg pornót néznek a barlangban a nőstények hágása helyett, ha rendelkezésükre áll a technológia. Szóval nincs ebben semmi újdonság.

Jacko__ 2015.06.03. 18:38:54

@Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!!: A meglatas, hogy Advanced Flight-nak nyilvan az hianyzik, hogy vegre jol megbassza valaki, igen fejlett emberismeretetre vall. Igy latatlanban en azt is megsaccolnam, hogy kozep/keso 30-as (avagy kora 40-es), "igenyes" (igenyeinek megfelelo alfa-himet nem talalo) szingli... (Ezek az alfa-himek vagy 8-10 evvel fiatalabb, hagyomanyosabb ertelemben vett nokkel elnek egyutt, vagy Advanced Flight korosztalya-beli feministakat sunaznak raklap-szamra...)

fogyasztói magastartás 2015.06.03. 18:47:14

@Advanced Flight: A stílusod több, mint felháborító. Betudjuk tudatlanságodnak, és egyelõre nem. Feltételezzük, hogy feminista provokátor lennél.
A jogrend- a modern társadalom alapja a nôket részesíti elônyben, a férfiakat negatívan, míg a nôket pozitívan diszkriminálja.
Az alkotmány nôi jogokat ad, férfi jogokat nem. A büntetôjog nemek szerint különböztet, diszkriminatív a férfiak hátrányára. A családjog a nôket védi, férfivédelemrôl egy szó sincs. A mellráktól zeng a média, a nõgyógyászati szûrés államilag intézményesített, férfiaknak ilyen nincs. A kènyelmes, könnyû irodai munkák a nôké. Az áruhàzakban a nôi osztály 1.5 emelet, a gyerek 1 emelet a férfi divat 0.5 . Az újságok, magazinok 80%-a nôi, 15% gyerek, a többi 5% férfiaknak szól. A nőkről, nőknek szól minden. Nézz be egy illatszer boltba könyvesboltba, nézd meg az arányokat. Olvads utána a továbbtanulási statisztikáknak. Utána remélem elszégyelled maagad a vádaskodásod miatt.

fogyasztói magastartás 2015.06.03. 18:47:51

@Advanced Flight: A stílusod több, mint felháborító. Betudjuk tudatlanságodnak, és egyelõre nem. Feltételezzük, hogy feminista provokátor lennél.
A jogrend- a modern társadalom alapja a nôket részesíti elônyben, a férfiakat negatívan, míg a nôket pozitívan diszkriminálja.
Az alkotmány nôi jogokat ad, férfi jogokat nem. A büntetôjog nemek szerint különböztet, diszkriminatív a férfiak hátrányára. A családjog a nôket védi, férfivédelemrôl egy szó sincs. A mellráktól zeng a média, a nõgyógyászati szûrés államilag intézményesített, férfiaknak ilyen nincs. A kènyelmes, könnyû irodai munkák a nôké. Az áruhàzakban a nôi osztály 1.5 emelet, a gyerek 1 emelet a férfi divat 0.5 . Az újságok, magazinok 80%-a nôi, 15% gyerek, a többi 5% férfiaknak szól. A nőkről, nőknek szól minden. Nézz be egy illatszer boltba könyvesboltba, nézd meg az arányokat. Olvass utána a továbbtanulási statisztikáknak. Utána remélem elszégyelled maagad a vádaskodásod miatt.

fogyasztói magastartás 2015.06.03. 18:50:45

@steery: ha nem tudod a nőket az ujjad köré csavarni, akkor kurvázz. Baszki, még olcsóbban is megúszod!

borzimorzi 2015.06.03. 19:27:44

@Brix: Ez nem a jövő nagy konfliktusa, hanem már évtizedek óta zajlik.
Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.03. 19:37:10

@kalbász: Mi ezzel a gond? Évszázadokig ugyanezek a férfiak vagy remetének vonultak ki az erdőbe, vagy szerzetesnek álltak, vagy pedig zsoldosnak, keresztes vitéznek, hegyi rablónak. Soha, de soha nem volt kötelező családot alapítani!

Ha a férfiak fel akarják szabadítani magukat az efféle idióta elvárások alól, hajrá! A családot akaró nők is csak örülnének neki, ha nem kéne az idejüket olyanokra pazarolniuk, akik úgysem akarnak semmi komolyabb elköteleződést. És vannak olyan nőkis nem kevesen, akik nem akarnak férjhez menni. Nincs ezzel semmi baj, csak nem kéne annyit hazudozni, uraim! Tessék szépen bátran, férfiasan megmondani azt is, ha csak egyéjszakás kalandot keres valaki, vagy csak laza kapcsolatot akar, adott esetben akár párhuzamosan több nővel is, vagy bármi. Nem ezzel van a baj! Hanem azzal, hogy a férfiak zöme nem bízik magában, nem bízik abban, hogy így is kell, vagy lusta megkeresni azt, akinek ez is belefér. Ezért jön a nagy hazugsághalom arról, hogy házasságot akar meg gyereket. Közben meg frászt, dehogy akar bármi effélét.

Aztán meg csodálkoznak, mikor a hazugságokkal traktált nők egyszer csak kihajítják őket, mint macskát az udvarra!

Üdv:
b

Üdv:
b

StuG in da House 2015.06.03. 20:23:49

Ez a Zimbardo nem tudja, hogy miről beszél.
Amíg a World of Tanksben nem lőtte szét egy E100 seggét vagy amíg nem keresett rá egy igazi DP audition videóra, addig ne dumáljon :)

firg_firg 2015.06.03. 21:21:47

@Advanced Flight: Nem tudom milyen trauma ért az életben, de komoly frusztráció süt a hozzászólásaidból, szakemberhez kéne fordulnod. Hacsak nem troll vagy.

szerintem is 2015.06.03. 21:35:57

@firg_firg:
Advanced Flight nyilvánvalóan orvosi eset és az is biztos hogy az eltorzul elméje nem tűrheti az egyenjogúságot és itt most dühösen gyűlölködik.

szerintem is 2015.06.03. 21:55:04

Példák a könyv kritikái közül:

"Statisztikákon, illetve egyéb kutatásokon alapulnak ugyan, de nem szolgálnak elégséges és megfelelő bizonyítékkal, így pedig csak a szexista érveket, és a régimódi nemi sztereotípiákat erősítik, a lányok szempontjaival (pl. az apa nélkül felnövő lányokkal) nem is foglalkoznak."

Vagy:
"Zimbardóék saját kutatása valóban pusztán egy online kérdőív, melynek - az amúgy igen nagy - 20 ezer fős mintája nemi szempontból nem túl kiegyensúlyozott (76 százalék volt a férfiak aránya)"

Milyen érdekes, ezekhez hasonló észrevételek feminista "kutatások" esetében hogy hogy soha nem merülnek fel?
Pl az erőszakok felmérései mennyiben kiegyensúlyozottak nemi megoszlás szempontjából? Semennyire, hiszen közismert hogy férfiakat soha nem kérdeznek meg erről. Érdekes lenne pedig férfiakkal is lefuttatni ugyanazokat a felméréseket és akkor róluk is kimutatható lenne az a bizonyos minden negyediket ért már erőszak - eredmény. Több mint valószínű pontosan ezt elkerülendő nem teszik ezt meg. Mert hiszen az EU nőket ért erőszakról szóló felmérésének módszertanában pl olyan kérdés is szerepelt, meséltek-e már neki, hallott-e már trágár disznó viccet. Így jön ki, így hozzák ki azt a minden negyedik volt már áldozat eredményt. Férfiakról is hogyne jönne ki ugyanígy egy hasonló eredmény? Csakhogy akkor kiderülne, hogy nem is éri a nőket eltérő arányú erőszak.

vvvv15 2015.06.03. 22:54:20

@Advanced Flight: Az az agyrém, amit te itt összehordtál.

vvvv15 2015.06.03. 23:27:25

@Advanced Flight: Nos, akkor nézzük sorban az állításaidat:

"ennyit tudtok? ha a nők is kapnak némi lehetőséget az önállóságra, tanulásra, horribile dictu pénzszerzésre, ti már be is dobjátok a törülközőt?"

Senki nem írta, hogy az volna a gond, hogy a nők lehetőséget kaptak. A feminizmus a gond, amit te szándékosan értelmezel félre, az ugyanis nem arról szól, hogy a nők IS lehetőséget kapnak, hanem arról, hogy a nőket pozitívan diszkriminálják, magyarán mondva több lehetőséget kapnak, mint a férfiak.

Ennek egyik legnyilvánvalóbb formája az, hogy azokon a területeken, ahol a nők alulreprezentáltak külön támogatásokat kapnak. (lásd: ingyenes programozó tanfolyamok lányoknak, külön vállalkozási tanácsadás nőknek), ellenben a férfiak nem kapnak semmilyen hasonló segítséget.

A iskolarendszer esetén sincs szó, arról, hogy egyenlőek lennének a lehetőségek. A tanárok elvárásai lényegesen közelebb állnak ahhoz a szellemiséghez, ahogy a szülők otthon a lányokat nevelik, mint ahhoz, ahogy a fiúkat. A szülők otthon azt tanítják a lányoknak, hogy üljenek szépen, legyenek figyelmesek, mert egy lány így viselkedik, ellentétben egy fiútól azt veszik természetesnek, ha aktív, sokat mozog és hangoskodik. Ugye nem kell mondanom azt, hogy melyik viselkedésformát díjazzák jobban a tanárok?

Ezen felül a fiúk teljesítményét rontják a tanárok fiúkkal kapcsolatos nemi sztereotípiái ( www.ferfihang.hu/2015/03/18/rontjak-a-fiuk-iskolai-teljesitmenyet-a-nemi-sztereotipiak/ ). Egy másik példa erre, ez a tanár például azt írta a dolgozatra, hogy "gyönyörű írás - egy fiútól" ( www.avoiceformalestudents.com/teachers-comment-on-boys-homework-beautifully-written-for-a-boy/ ).
De az osztályzás terén sincs egyenlőség: ugyanolyan teljesítményre a tanárok rosszabb jegyet adnak egy fiúnak, mint egy lánynak ( thelibertarianrepublic.com/study-math-teachers-give-girls-higher-grades-for-same-answers/ ).
Arról meg már nem is beszélve, hogy bizonyos jövőorientációs napokat tartanak a lányoknak egyes egyetemek (állami támogatásból), hogy ösztönözzék őket arra, hogy olyan területeken tanuljanak tovább, ahol a nők alulreprezentáltak (ez a Lányok Napja), ezzel szemben a fiúknak semmiféle hasonló támogatás, miközben az egyetemi szakok többségén épp, hogy ők vannak alulreprezentálva.
Szintén egy példa a kettős mércére: Svédországban, ahol szinte az összes iskolában jobb átlaguk van a lányoknak, nemek közti egyenlőség címszaván kizárólag az a PÁR iskola kap támogatást, ahol a fiúk átlaga jobb, mint a lányoké. Magyarán mondva, az természetesnek és egyenlőségnek tekintik Svédországban, hogy az iskolák, több mint 90%-ában a fiúk rosszabbul teljesítenek, mint a lányok, ellenben az már azonnal felszámolandó nemek közti egyenlőtlenség, hogy van pár iskola, ahol a lányok teljesítenek rosszabbul ( www.ferfihang.hu/2015/02/19/440-millio-sved-koronat-a-fiuk-oktatasara/ ).

"mifaszt kerestek még mindig a vezetői és döntési pozíciók 99 %-ban, ha ekkora nullák vagytok, ha?"
Újabb kettős mérce: ha a férfiak hátrányos helyzetben vannak, akkor az kizárólag a saját hibájuk, ellenben amikor a nők hátrányos helyzetben vannak, akkor az elnyomás. Arról már nem is beszélve, hogy az almát a körtével hasonlítod össze, mivel a döntési poziciót a felső 1% tölti be (és egyébként sem 99% a férfiak aránya, bár tény, hogy többségben vannak). A fiúk iskolai rossz teljesítménye pedig épp, hogy az alsóbb társadalmi rétegekben jelenik meg, ennek megfelelően a lecsúszott rétegek (hajléktalanok, alkoholisták stb.) közt is több férfi van. Ez a réteg pedig lényegesen nagyobb súlyt tesz ki a társadalomban, mint a vezetői réteg, szóval nagyobb figyelmet is kell(ene) fordítani rá.

"talán akadályozza a fiúgyerekeket valaki abban, hogy tanuljanak, udvaroljanak, diplomát szerezzenek?"
Igen, akadályozza, ezt már fentebb kifejtettem, hogy te erről feministaként nem vagy hajlandó tudomást venni, azzal csak azt igazolod, amit mi mondunk a feminizmusról.

"eljátszhatta a felsőbbrendűt, amíg a nőket otthon lehetett tartani és eltiltani a tanulástól, munkától, mindentől. "
Senki nem kívánja eljátszani a felsőbbrendűt, egyenlő jogokat és egyenlő esélyeket kell biztosítani mindenkinek, ma ezek nem adottak, mégpedig leginkább a feministák miatt nem.

"Nem vagytok ti semmivel sem különbek, csak sírtok-ríttok az évezredekig tartott kivételezett helyzet után"
Rendszeresen visszatérő érvelés, hogy mi felsőbbrendűnek, különbnek tartjuk magunkat, miközben ilyet senki nem írt, úgyhogy ezek nyilvánvalóan bizonyítják azt, hogy szexista vagy és olyan előítéleteid vannak a férfiakkal szemben, hogy magukat felsőbbrendűnek képzelik. Mi nem a kivételezett helyzet után sírunk, mivel kivételezett helyzet soha nem is volt (megnézném ki bírná jobban, ha mostantól kezdve a nőknek kellene eltartani a férfiakat és a nőket köteleznék arra, hogy háborúba menjenek...), pláne nem a mi életünkben, a férfiak általános törvényi és társadalmi diszkriminációját viszont teljes joggal kérjük számon.

vvvv15 2015.06.03. 23:42:31

@borzimorzi: "azok a férfiak vannak most a legjobban felháborodva, akik csak addig tudtak sikeresek lenni a versenyben, amíg a népesség felét nemi alapon kizárták a jó minőségű oktatásból és a munkaerőpiac jó keresetet garantáló szegmenseiből"

Kötve hiszem, mivel korábban a férfiak nem voltak felháborodva, a mai férfiak pedig soha nem is éltek olyan korban. Az se igaz, hogy sikertelenek lennének, a férfijogi aktivizmus (sajnos) egyenlőre csak egy értelmiségi közegre jellemző szubkultúra az átlag férfi nem igazán háborodik fel olyan dolgokon amikről mi beszélünk.

"Kéne nekik megint a XIX. század, ahol Hugonnai Vilmát nemcsak, hogy nem engedték itthon orvosi egyetemre, de amikor Svájcban megszerezte a diplomáját, akkor azt sem ismerték el! "
Tipikus feminista shaming language. Ha egy férfi azt mondja, hogy ugyanolyan lehetőséget szeretne, mint egy nő, a feminista partner szándékosan félreértelmezi ezt és azt állítja, hogy a férfi kiváltságot akar. Igen gyakran előforduló vitakultúra, vegyük észre és hívjuk fel rá a figyelmet.

"Ráadásul a fajfenntartáshoz meg nem is kell ennyi férfi."
A fajfenntartáshoz ennyi nő se kell. Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy jelenleg túlnépesedés van a földön, szóval én a helyedben óvatosan bánnék az ilyen kijelentésekkel, nehogy az legyen a vége, hogy fordítva sül ez amit szeretnél.

"ezek a rinyáló lúzerek, akik a legjobban szidják a nőket meg a feminizmust"
Nem kéne egyenlőséget tenni azok közé, akik a nőket és azok közé akik a feminizmus szidják. Mi a feminizmust kritizáljuk. A rinyáló lúzerek pedig egy szexista kifejezés, amit olyan férfiakra szoktak használni, akik panaszkodnak. Nos, ebből is látszik, hogy mennyire "egyenlőségpárti" a tipikus feminista...

"szaporítóedénynek használó férfiak miatt őrült szaporodás és túlszaporodás van"
Tévedés, ugyanis azokban a társadalmakban, amikről te beszélsz, szignifikánsan magasabb a nők kívánt gyermekszáma, mint a férfiaké...

"elkezdték gyarmatosítani a fejlett világot, ahol alacsonyabbak a szaporodási ráták"
rasszista megnyilvánulás...

vvvv15 2015.06.03. 23:52:47

Csak az első 2 ilyen színvonalas hozzászólásra reagáltam, szerintem elég is, egész egyszerűen agyrém amit itt írkálnak.

A cikkhez viszont még annyit, hogy azért látjuk, hogy amint van egy ilyen kutatás ami megpróbál megoldást találni egy férfiakat érintő problémára (az ezer hasonló nőközpontú kutatás mellett), egyből megjelenik a feminista tiltakozás, hogy, de "a lányok szempontjaival nem foglalkoznak".
Milyen alapon támadnak be ezzel, miközben szinte az összes ilyen nem-specifikus kutatás róluk szól és egyszer nem hallani azt, hogy figyelembe vennék a fiúk és férfiak szempontjait. Van egy olyan kutatás, ami a férfiakat érintő problémákat vizsgálja és egyből balhéznak. Felteszem a kérdést: kik is akarnak maguknak privilégiumot?

csakférfi 2015.06.04. 00:10:46

@[megmondoember]: Aha akkor a férfiak nem buzik akik kiverik a tv előtt ahelyett hogy keféljenek egy jót.Te is olyan hülye vagy hogy a másikat okolod a saját hibádért.Basszus a leg férfiasabb nőnek is kemény farok kell hogy elélvezzen nem vibrátor.A cikk igazat ír de ennek nem a feminizmus az oka hanem az hogy a férfiak nem mernek agresszívak lenni egy "szőke nő" effektusban ahol a nő hisztit csap ........valami apróság miatt.Nem arra utalok hogy üssön hanem mutassa ki a dühét és a haragját.Ennek az ellenkezőjét biztos az egyetemen a jómodor címszó alatti hazugságnál találjuk.Ekkorát tévedni.nem csodálom ha nem álló farokkal ébredsz. :)

zila5 2015.06.04. 01:03:22

@Brix:
Lehet, hogy a kifogástalan viselkedésű civilizált pasik nincsenek tisztában vele, ezért én most elárulom, hogy az aktus bizonyos szakaszaiban az égvilágon senki se tudná megkülönböztetni őket a primitív ösztönlényektől.

lezsír (törölt) 2015.06.04. 02:11:53

A mai helyzetről kizárólag a feminizmus tehet.
Egyedülálló, elvált, de állambácsi által pénzelt anyák által nevelt fiúk csődtömegek, bűnözők lesznek. Thanks feminism!
Amerikában a fiús viselkedést elmezavar szintjén kezeli már a hiszterofeminista propaganda. 5 éves kisfiúkat egy életre szexuális bűnözőként regisztrálnak, mert meg akartak puszilni egy kislányt.
Kezükből fegyvert formáló, cowboyosat játszó kisfiúkra ráhívják a SWAT-ot.
Rengeteg fiút már hiperaktívvá nyilvánítottak (mert mások, mint a lányok) és leszedáltak Ritalinnal. Persze emiatt teljesen zombik az iskolában, emiatt jobbak a lányok eredményei ma.

lezsír (törölt) 2015.06.04. 02:19:40

@Kara kán: a muszlim bevándorlás megoldja majd ezt a gender harcot
a feministákat lefejezik, az önpusztító európai kultúrát felvâltja a muszlim világrend
Nem lesz szép látvány, én ennek férfiként se örülök. Én európai vagyok, de ha a mi kultúránk elpusztítja magát a feminizmuson keresztül, akkor hát legyen.

lezsír (törölt) 2015.06.04. 02:32:08

@borzimorzi: "Agyrém. Ráadásul a fajfenntartáshoz meg nem is kell ennyi férfi. "

Ezzel fején találtad a szöget és egyben elárultad a feministák legnagyobb tervét. A férfiak egyedszámát akarjátok drasztikusan leszorítani. Ez genocídium. Nyugaton már teljesen elterjedt, hogy leszbi, femináci, szingli anyák mesterségesen megtermékenyíttetik magukat és ha kiderül, hogy fiú lenne a gyerek, akkor gyorsan abortálják. Brutális férfigyűlölettől fűtött emberirtás ez.
A feminista szerzők már rég fantáziálnak a férfiak kiirtásáról. Egy maroknyi férfit tartanának csak laboratóriumokban a fajfenntartás miatt. A feminizmus méltán rokonítható a nácizmussal.

A pornó témához... A pornó lenyomta a pina árát. Ahogy a prostitúció is. Kiveszi a nők kezéből az adut. Ezért akarja minden femináci szoci kormány betiltani a pornót, prostitúciót.
A feminista propagandisták a pornófogyasztó férfit kipellengérezik, férfiatlan szarnak mutatják be, közben a belőlük élő pornós csajok feminista empowered ikonok. A prostihoz járó férfi a femináci retorikában perverz erőszakoló, míg a prosti egy empowered, önálló szuper nő.
Kettős beszéd, hipokrita tempó.

lezsír (törölt) 2015.06.04. 03:54:11

@Advanced Flight: említed az üvegplafont... Azt ugye tudod, hogy olyan nem létezik!? Meg a wage gap és a rape culture se létező dolgok. Persze a hiszterofeministákat ez sose zavarta.

Az egyenlő esélyek helyett előjogokat kaptak a nők, sajnos ma se érdemeik szerint ítélik meg őket, hanem alájuk tolnak mindent kvótákkal, könnyített feltételekkel, támogatásokkal.

Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.06.04. 08:45:46

Kicsit elvonatkoztatva a nemek - értelmetlen - harcától, e cikk kapcsán kívánnék rávilágítani egy másféle aspektusra, az okozat okát boncolgatva.
Jelenleg az ember az egyetlen ismert faj, mely fejlődése által nemcsak a természetben előforduló, konkurens fajokat győzte le, vagy tette a maga számára ártalmatlanná, de lassan, fokozatosan minden a fajra halálos veszélyt jelentő betegséget eliminál, bármely korábban a Földön ismert fajnál hatékonyabban facsarja ki a populáció fennmaradásához szükséges, és életterében megtalálható erőforrások minden cseppjét. Az elmúlt század vívmányai kapcsán rendszeresen hirdették a természet fölött aratott végső diadalt (ami hiedelmeket a természet aztán annak rendje és módja szerint a legszarkasztikusabb, legmorbidabb humorérzékkel döngölt a talajba, klasszikus pl.: Titanic).
A természeti folyamatok minden eddigi eszköztára kudarcot vallott - a törzsi ösztönből fakadó háborúk, járványok, földrengések, eső savasodás, talajerózió, stb. Az ember győzelme megdönthetetlennek tűnt, és lettünk immár, több mint 7 milliárdan.
De a természet egy végtelenül csavaros eszű, furfangos valami, amit nem lehet eltanácsolni attól a makacs szándékától, hogy mindenáron egyensúlyra törekedjen. Így jött el a nyugati típusú jólét, a hippimozgalmak, a szexuális forradalom, a feminista mozgalmak, majd az egyedülálló, hagyományos családmodellt és gyerekteremtést tagadó mozgalmak (a mesterségesen, diktatúrák által irányított kényszer-szaporulatszabályozások mindegyike, bármelyik irányba rettenetes végeredményeket szült, Ratkó-korszak, kínai egykézés).

Tehát semmi más "gonosz" dolog nem folyik itt kérem, mint a természet diktálta kiegyenlítődés. Hódít Európában, elkezdődött Ázsiában is, s hamarosan Afrika is "elkényelmesedik". A vastörvényt, miszerint egy populáció mérete nem haladhatja meg a rendelkezésére álló territóriumot és annak erőforrás-készletét, nem lehet megerőszakolni. Ha nem megy éhínséggel, nem megy természetes ellenséggel, megy máshogy. Amit látunk, no, az a máshogy.

A női-férfi "cicaharchoz" azért egy adalék. Valaki rosszat tett az osztályban, de nem lehetett tudni a vétkest, ezért senki nem ülhetett le a padjába. A lányok egy perc után engedélyt kaptak a leülésre, a fiúknak (az utasítás nemre vonatkozó szó szerinti, ténylegesen kimondott meghatározásával) állniuk kellett tovább. Nem számított, hogy ki volt a vétkes. Ebbe is sok mindent bele lehetne magyarázni, mint a kollektív bűnösség elvének kis/fiatalkorúakon történő gyakorlása és hasonlók, csak akkortájt még nem volt ennyire PC-liberális a rendszer, mi meg túléretlenek, hogy ilyesmit egyáltalán felfogjunk. Akik vétlenek voltunk, tűrtük az "igazságtalanságot", fiúk voltunk, erre voltunk szocializálva, ez volt a sorsunk.

steery 2015.06.04. 11:20:58

@fogyasztói magastartás: Köszi a jó tanácsot. Más egyéb építő jellegű javaslat?
Úgy látom, ősi szokás szerint hamar és nagyon elment a kommentezés a lövészárokharc irányába. Vajon ez is a férfiak gyengülő teljesítményének köszönhető?
:-D

vvvv15 2015.06.04. 11:26:10

@Minimálisan Szükséges Változtatás: Itt nem feltétlenül a nemek harcáról van szó, ugyanis itt a harc nem a nők és a férfiak között van, hanem a feministák és a férfiak között. A feministák hatására kialakult egy politikai rendszer, amely rendszerint a nőket előnyben részesíti a nemük miatt és azt gondolom, hogy ez joggal háborít fel minden férfit, sőt minden nőt, aki úgy gondolja, hogy őt nem kell kiskorúként kezelni, hanem képes azonos teljesítményt nyújtani támogatások nélkül is, mint a férfiak.

Amit írsz, az is kiváló példa a fiúkkal szembeni negatív előítéletekre, amikről ezek nem hajlandóak tudomást venni, sőt tagadják a tényét is. Én azt gondolom, hogy ez a mindennapi szexizmus épp annyira probléma, mint a jogi diszkrimináció (sőt, a fiúk rosszabb iskolai teljesítménye mögött szinte csak ilyen társadalmi okok állnak), jó volna ha a fiúk és a férfiak elmondanák ezeket, mert anélkül nem lehet anélkül nem lehet felhívni a figyelmet a problémára.

vvvv15 2015.06.04. 12:44:14

@Minimálisan Szükséges Változtatás: Ugye nem gond, ha kiposztolom a Facebook oldalamra azt a példát amit írtál a kollektív bűnösségről? Azt gondolom, hogy erre oda kell figyelni, a jogi diszkrimináció illetve a feminista kritika árnyékában méltánytalanul kevés figyelmet kap az ilyen mindennapi életben tapasztalható fiúkat és férfiakat sújtó diszkrimináció.

Minimálisan Szükséges Változtatás 2015.06.04. 19:12:40

Gondnak éppen nem gond, de nem bánnám, ha egyben, egyéb esetben névemlítés nélkül - nem kívánok semmilyen mozgalom propagandista szócsövévé válni.

Meg kell jegyeznem, hogy akkortájt - a tanárképzés mindenkori színvonalát tekintve - jó eséllyel maga az eljáró tanár sem volt tisztában a kollektív bűnösség/kollektív büntetés részletesebb fogalmával, annak negatív kicsengésével.
Az ilyesmi csak manapság felfújt téma - egyébként nagyon jó jolly joker egy ostobább, meggondolatlanabb kisfönőkkel szemben. :D

vvvv15 2015.06.04. 22:42:06

@Minimálisan Szükséges Változtatás: köszönöm, most töröltem, félre tettem (a neved nélkül). A pc-s mondatodat viszont kihagynám, ugyanis azzal egyáltalán nem értek egyet. Én most 22 éves vagyok, talán mondhatni, hogy nem olyan régen jártam iskolába ahhoz, hogy azt mondjam, hogy ez ma is ugyanúgy jelen van az iskolákban. Véleményem szerint ennek a pc-liberális rendszernek épp az a lényege, hogy a kizárólag a lányokat/nőket diszkriminálni, negatív általánosításokat megfogalmazni velük szemben nem lehet - abból egyből botrány van, de fordított esetben ez egyáltalán nem lépi szinte senkinek sem át az ingerküszöbét.

Én 3 különböző iskolába jártam és gyakorlatilag mindben tapasztaltam hasonló megkülönböztetést, vagy a tanárok olyan megnyilvánulásait amik kifejezetten a fiúkkal szembeni negatív előítéleteken alapultak, ellenben fordított esetre (a lányokkal szemben) nem igaz emlékszem. És nem hinném, hogy ez amiatt lenne, mert bennem jobban megmaradtak volna az engem ért sérelmek, azokat meg elfelejtettem volna, hiszen tisztán emlékeszem arra, hogy mindig is azt gondoltam, hogy létezik ez a kettős mérce.
Csak ez nem elég ahhoz, hogy tisztán lássuk a problémát, mert erre lehet azt mondani, hogy biztos csak én voltam balszerencsés, hogy ilyen tanárokat fogtam ki. Pedig nekem meggyőződésem, hogy ez nem a véletlen műve (hogy mi alapján gondolom ezt, azt inkább nem részletezném, az egy külön téma). A probléma ott van, hogy magától ezt szinte senki nem mondja el és így nagyon nehéz ez ellen tenni, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezek nem egy egyéni esetek, hanem egy rendszerszintű probléma, ami tömegeket érint. Míg a Feminfo által indított mindennapi szexizmus oldalon nők százával írják a hozzászólásokat, hogy hol érte hátrány őket, azért mert nők és ennél - hogy is mondjam.... kisebb súlyú ügyekkel kapcsolatban, addig a férfiak nemcsak, hogy maguktól nem írják, de még úgy se egyszerű rábírni őket, hogy ilyen történeket írjanak le, mint te, ha a konkrétan rákérdezek arra, hogy történt-e ilyen.

Persze, az ilyen fajta diszkrimináció, negatív előítéletek létezése önmagában is probléma, de itt ami miatt engem az ilyenek különösen érdekelnek, az az, hogy nekem meggyőződésem az, hogy a fiúk rosszabb iskolai teljesítménye között nagyrészt a tanárok (és szülők) fiúkkal szembeni negatív előítéletei és alacsonyabb elvárásai állnak (mind viselkedés, mint tanulmányi eredmények esetében), ezért ha ezek illetve ezeknek a gyakorisága ismerté válnának az egy nagy előrelépés lehetne. Ma nagyjából ott tartunk, hogy sokan észre veszik az iskolában azt, hogy igen nagy a nemek közti különbség és hogy ez probléma, de igazán megoldási javaslat ami bizonyítottan működne nem igazán van, illetve nagyon kevés kutatás is van ami, ennek az okait vizsgálná.
És bár a férfiak helyzete igen sok területen rossznak mondható, én egyértelműen az oktatást tartom a legsúlyosabb problémának, mivel szinte az összes többi férfiakra jellemző probléma (hajléktalanság, bűnözés, alacsony várható élettartam, szenvedélybetegség stb.) hatványozottan jelentkezik az alacsonyan iskolázott férfiaknál.

Alick 2015.06.05. 01:26:58

@Keményen Dolgozó Gyíkember: "Mi áll a férfiak gyengülő teljesítménye mögött?"

Az is benne van a pakliban, hogy egyre több értelmes férfinak tele a hócipője a társadalmi létrajátékkal, amely játék viszont sok férfiasított nőnek még az újdonság varázsával bír.

[megmondoember] 2015.06.05. 14:52:54

Azért mókás, hogy bár a férfiak azok, akik jövője állítólag aggodalomra ad okot, a jelek szerint - és mint a kommentek is bizonyítják - a férfiak köszönik, de semmi bajuk nincs azzal az iránnyal, amerre a világ halad. Ők kiválóan elvannak, sőt, mi több nem hogy boldogak, de boldogabbak annál, mint amilyenek egy nő mellett lehetnének.

Szóval úgy tűnik, hogy itt nem a férfiak, hanem a nők problémájáról van szó. Azon sokadrangú, semmirekellő nőké, akiknek csak igényeik és elvárásaik vannak, és akik a férfiakat még egy gyors kufirc erejéig sem érdeklik. Mert semmivel sem jobb még a szex sem velük annál, mint ha maguknak a netes pornóra kiverik. Sőt!

Tehát megint a feminista picsogás megy, aminek az a lényege, hogy a férfiak legyenek olyanok, amilyenre a nők vágynak (ha kell, törvénnyel szorítsák rá őket erre), a nőknek meg semmit sem kelljen tenniük, mert már puszta létük is áldás az egész emberiségnek. Muhaha... Muhahahahaha.... Muhahahahahahahahahaha....

sony 2015.06.05. 14:55:25

Kellene már egy hangzatos név azokra is, akik a két nem teljes egyenjogúságát akarják elérni, ahol egyik nem sem áll a másik előtt. Sem a nők, sem a férfiak. A feminizmus elkoptatta saját magát - bár szükség is volt erre, ha csak a 200 évvel ezelőtti viszonyokat nézzük Európában. Manapság talán már nem kell ennyire radikálisnak lenni. De ha a mostani iszlám országokat nézitek, látható, hogy Európában sem indultak a nők sokkal jobb pozícióból, és az ilyen állapotok között kedvességgel és megértéssel nem lehet elérni semmit.

Srácok, csak egy kérdés: tetszik az, amit az iszlám államokban a nőkkel tesznek? Tudom, élnek ott is felvilágosult férfiak és családok, de amíg egy rendszerben valamit meg lehet tenni, addig lesznek, akik meg is teszik (pl. megölik a lányukat, testvérüket, gyereküket, ha nem viselkedik megfelelően). Jó lenne, ha a nők nem tanulhatnának, nem szavazhatnának, nem lenne joguk szabadon élni? Aki erre igennel válaszol, az önmagában igazolja a feminizmus létezésének értelmét, aki pedig nemmel (remélem sokan) azoknak tudni kell, hogy azt, hogy Európában ma nem ez a rendszer, azt a feministáknak köszönhetik. Kellettek azok a nők, akik a társadalmi nyomásnak ellenállva küzdöttek az ellen, hogy a nemük másodrendű maradjon. És küzdeni nem lehet kedvesen, meggyőző hangon, babusgatva. Küzdeni csak keményen lehet, mert ha valaki nem elég kemény, nem tud felülkerekedni az ellenálláson. Ahogy írtam, _talán_ ma már nincs szükség arra, hogy ennyire keményen küzdjünk.

Ami a fiúk problémáját mai illeti, nem a feminizmus okozza, hanem az iskolarendszer. A fiúk 12-13 éves korukig, tehát a pubertás kezdetéig bizony gyengébbek a lányoknál. Betegesebbek, fejletlenebb az idegrendszerük, a finommotorikájuk, és egy szabadabban nevelt lány mellett könnyen kiderülhet, hogy a nagymozgások terén sem jobbak. Utána behozzák a lemaradást, néhány területen túlszárnyalják a lányokat. Másmilyen a fejlődési görbéjük. Egy ötödikes fiú kb. egy harmadikos, negyedikes lány szintjén van. De mire ők is megerősödnek, addigra már megszokták, hogy ők rosszabbak, ügyetlenebbek. Vannak fiúk, akiket ez küzdésre inspirálja, mások egyszerűen feladják. A szülők hozzáállása is fontos. Ha valakinek fia születik, biztos lehet abban, hogy a gyerekét a saját valós értékeinek megfelelően fogják megítélni, és kétségbeejtő lehet, ha azt látják, hogy a gyerek gyengébbnek tűnik, mint a szomszéd lányka. Hiszen a lányok gyengébbek - gondolhatják a társadalmi sztereotípiák miatt, pedig ez nem így van. Tehát nagyon fontos lenne, ha a lányokat lányokhoz, a fiúkat fiúkhoz mérnék, az iskolában pedig a pubertás kezdetéig sehogyan sem mérnék a gyerekeket, hanem egyénileg mindenkit megpróbálnának a lehetőségei felső határáig fejleszteni. Mert bármilyen más, alternatív módszert találnak ki, ami segíti a fiú tanulását, a lányok a pubertásig mindenképp előnyben lesznek, és többet profitálnak belőle, és ha a gyerekek az alsóban 'megtanulták' hogy Julika jobb mint Pistike, az hosszú távon mindkettőjük számára káros.

[megmondoember] 2015.06.05. 15:05:03

@verum aequalitatem: A férfiak állítólagos rossz iskolai teljesítményének magyarázata elég nyilvánvalóan az iskolai értékelési rendszer hibássága. Egyszerűen az egész oktatási és számonkérési rendszer a női mintákat (értés nélkül magolás, szöveges feladatok, érzelmeken alapuló elemzés, stb.) részesíti előnyben a férfi mintákkal (gyakorlatiasság, értő gondolkodás, műszaki megoldások, stb) szemben, és nem objektív mérőfoka a teljesítménynek.

Ennek tökéletes bizonyítéka az, hogy bár a férfiak iskolai teljesítménye állítólag rosszabb, a munkaerőpiacon mégis ők teljesítenek jobban, ebből eredően pedig ők sikeresebbek, ők keresnek jobban, stb.. Ez nyilvánvalóan csak úgy lehet, ha az iskolai értékelési rendszer rossz, nem a valódi, illetve nem azokat a teljesítményeket méri, amik a munkaerőpiacon is fontosak lesznek.

Persze, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az oktatási rendszer nagyját a nők uralják, akik nyilván önkénytelenül is a saját preferenciáikat részesítik előnyben benne. A csak az irónia netovábbja, hogy ez pont azért van így (mármint, hogy az oktatás a nők uralják), mert az oktatás teljesítménymérő rendszere teljesen rossz, és mert nem a valóságot tükrözi. A tanári pálya manapság egyértelműen kényszerpálya azoknak, akik bár az oktatás rendszer szerint kiválóak, de valójában meg semmilyen piacképes készséggel nem rendelkeznek.

Veghetáry János 2015.06.05. 18:08:07

Mondta a pók a légynek...
Annyira aggódik ő a férfiak jövőjéért, mint Obama Magyarországért.

sony 2015.06.05. 20:12:50

@[megmondoember]: Egyébként az oktatási rendszert a férfiak alakították ilyenre, és a nők próbálják helyrehozni, továbbá egyre több olyan tanár van, aki pontosan tudja, mit vállal, és mégis ezt a szakmát választja. Tehát a kevésbé tehetséges, piacon nehezen boldoguló, de diplomás állásra vágyó fiatal választja ezt a szakmát, hanem sok idealista is, akik változtatni, javítani akarnak ezen a helyzeten. A szakmába érkező fiúk pedig hímestojásként vannak kezelve, mert mindenki tudja, hogy a gyerekeknek szükségük lenne férfitanárokra, férfi példaképekre is.

Jó lenne nem ellenségként nézni egymásra, hidd el, a legtöbb nő sem arra vágyik, hogy a férfiak elnőiesedjenek, csak éppen arra sem vágynak, hogy elnyomásban kelljen élniük, mint a középkorban.

vvvv15 2015.06.05. 21:03:12

@sony: egyáltalán nem értek veled egyik kérdésben sem egyet.

feminizmus: a liberalizmus önmagában kiáll minden ember egyenlő joga mellett (nem az akik ma magukat liberálisnak nevezik, hanem akik eredetileg nevezték annak magukat - a mai liberalizmusra rátelepedtek a feministák és egyéb érdekvédő csoportok). Ahhoz nem kell feministának lenni, hogy valaki úgy gondolja, hogy a női szavazójog egy olyan dolog, ami nem vonható kétségbe. Aki hisz abban, hogy minden embert egyenlő jogoknak kell megilletni, annak ez a kérdés fel sem merül. És ne tegyünk úgy, mintha az iszlám államokban annyira kiváltságos lenne a férfiak helyzete, az ide író férfiak (legalábbis nagy része) nem arra vágynak, hogy a nőket birtokolják, hanem egyenlő jogokra, ami iszlám országokban sem adott. Ott is ugyanúgy jelen vannak a férfiakat diszkrimináló törvények, mint hogy be kell vonulni a hadseregbe, vagy hogy később vonulhatnak nyugdíjba. Épp azért nem a feminizmus a megoldás a problémák kezelésére, mert az természeténél fogva a női érdeket helyezi a középpontba és nem az egyenlőséget.

Amit a fiúkról írsz az pedig alapvetően is tévedés. A fiúk és a lányok egészségügyi állapota között épp pubertás kor előtt a legkisebb a különbség. 10-14 éves kor között a fiúk halálozási aránya, mintegy 20%-al magasabb a lányokénál, 15-19 éves kor között már közel duplája, 20-24 éves kor között pedig 2,5-szerese. Most ha eltekintünk attól, hogy a fiatal férfiak halálozási aránya kiemelkedően magas a külső halálokok (balesetek, öngyilkosság) miatt, akkor is azt látjuk, hogy a férfiak és a nők betegségek következtében bekövetkező halálázási rátája között úgy nyílik szét az olló, ahogy egyre idősebbek az emberek. Azt, hogy a férfiak magas halálázási rátája nem biológiai, hanem társadalmi okokra vezethető vissza részben épp azt igazolja, hogy gyerekkorban minimális a halálázási különbség a fiúk és a lányok között (azon túlmenően, hogy az is igazolja ezt, hogy más országokban sokkal kisebb a különbség a férfiak és a nők halálozási rátája között, mint nálunk).

Az is tévedés, hogy a fiúk idővel behozzák a lemaradást, itt is az olló úgy nyílik szét, ahogy egyre idősebbek a gyerekek. A PIRLS, PISA tesztek ezt egyértelműen igazolják. Vannak olyan országok, ahol 10 éves korban a fiúk ugyanolyan teljesítményt nyújtanak szövegértésből, mint a lányok és matematikából még jobbat is (ilyen például Olaszország, Franciaország), azonban 15 éves korban már egy olyan ország sincs, ahol a fiúk szövegértési szintje elérné a lányokét. Nemzetközi mérések idősebb korban már nem vizsgálják a gyerekek képességeit, azonban a magyar kompetenciamérések alapján azt lehet mondani (amit 2 évente végeznek), hogy a 15 éves korban meglévő különbségek szinten maradnak a későbbiekben is. Ahogy az iskolarendszerben kieső diákok adatai is hasonló képet tükröznek: ahogy haladunk előre, egészen a felsőoktatás mesterképzéséig folyamatosan csökken a fiúk/férfiak aránya. A doktori képzésben fordul csak meg, de ennek több oka is van: egyrészt a fiúk gyengébb iskolai teljesítménye nagyrészt az alacsonyabb társadalmi rétegből, illetve a középosztályból származó fiúk miatt van (a társadalom felső 20%-ából származó fiúk és lányok iskolai teljesítménye között lényegében nincs különbség), amely rétegekből jellemzően a lányok se jutnak el addig, hogy doktori képzésekre jelentkezzenek, illetve a nőket hátráltatja ekkor már a szülés is. És hogyha ez még nem elég, akkor elkezdhetném részletezni azt, hogy az egyes társadalmi rétegek (iskolai képzettség, származás, lakhely alapján) mennyire eltérőek abból a szempontból, hogy mekkora különbség van a fiúk és a lányok teljesítménye között, de ezt inkább nem tenném meg, ezt ugyanis csak olyan terjedelemben lehetne kifejteni, ami egy egész cikket igényelne.

Az az egyik leggyakoribb feminista érv, hogy mikor a fiúk oktatási helyzetéről beszélünk, akkor azt mondják, hogy de nem minden fiú... Ezt a felfogás anti-egyenlőségpárti és teljes mértékben el kell utasítani. Ilyen alapon mi is mondhatnánk, azt hogy de minden nő keres kevesebbet, xy például többet keres, mint én. Ezzel le is rendezhetnénk a bérkülönbségről folytatott vitát. Nem, a fiúk és a lányok teljesítményét egyértelműen egymáshoz kell mérni és a nemek közti különbséget fel kell számolni, zéró toleranciát kell hirdetni avval szemben, hogy amikor amikor a férfiak hátrányairól, diszkriminációjáról van szó, akkor mindig mondvacsinált kifogásokat keresnek és nem azon vannak, hogy a problémákat megoldják, hanem, hogy eltereljék arról a figyelmet.

vvvv15 2015.06.05. 21:12:03

@[megmondoember]: Így van, ez is közrejátszik, de ne higgyük azt, hogy ennek nem lesz meg a következménye és a férfiak mindig fölényben lesznek a munkaerőpiacon. Angliában a fiatal (35 év alatti) nők már többet keresnek, mint a férfiak ( www.dailymail.co.uk/news/article-2957178/Women-earn-men-35-gender-pay-gap-reverses-end-earning-35-less.html ).

vvvv15 2015.06.05. 21:20:40

@sony: Én nem látom a tanárokat (pláne nem Magyarországon), akik elkötelezettek lennének abban, hogy változtassanak azon, hogy az oktatási rendszer a lányokra van szabva, azon, hogy a tanároknak a fiúkkal szemben alapból negatív előítéleteik vannak, azon, hogy minden nem-specifikus oktatási program a lányokat célozza (lásd: ingyenes programozások lányoknak, ingyenes jövőorientációs nap lányoknak stb.). Nem látom azt sem, hogy bárki is törekedne arra, hogy nagyobb arányban tanuljanak tovább a fiúk gimnáziumokban (a vidéki kistelepüléseken kb. 2-szer akkora arányban tanulnak tovább a fiúk, mint a lányok). Pedig azt gondolom, hogy itt azért vannak akkora különbségek, amihez talán nem kell gender-szakértőnek lenni, ahhoz hogy valaki észrevegye ezt.

vvvv15 2015.06.05. 21:24:55

@verum aequalitatem: "a vidéki kistelepüléseken kb. 2-szer akkora arányban tanulnak tovább a fiúk, mint a lányok" lemaradt, hogy szakiskolákban (ahol az oktatás színvonala finoman fogalmazva nem magas)

vvvv15 2015.06.05. 21:33:36

Én nem csak a jövő miatt, de a jelen miatt is aggódok. A múlt miatt csak azért nem, mert annak már nincs értelme.

vvvv15 2015.06.05. 21:34:52

@verum aequalitatem: Ezzel csak azt akarom mondani, hogy problémák mindig is voltak csak nem ennyi és senki nem foglalkozott vele.

vvvv15 2015.06.05. 21:40:57

A feminizmussal kapcsolatban pedig szeretném még egyszer leszögezni, hogy nem kéne félreértelmezni azt a kontextust, amiben mi beszélünk a feminizmusról. A nőgyűlölők kritizálják a feministákat azért, mert a nőknek egyenlő jogokat adott, mi azért kritizáljuk a feminizmust, mert egy politikai rendszer alakult ki, ami mindig a nők érdekeit helyezi előtérbe, ahol egy szexista megnyilvánulás elég ahhoz, hogy a feminista szervezetek országos botrányt csináljanak, de az már nem éri el senkinek se az ingerküszöbét, hogy Magyarországon 100 diplomázó férfira 145 nő jut.

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.06.09. 21:41:14

@Advanced Flight: Maga ilyen hülye?
Eléggé ócska egy reakció ez, mit ne mondjak! :)
Értelmes megszólalás is megy?

borzimorzi 2015.06.11. 17:54:13

@lezsír: Komoly agybajod lehet. Milyen alapon címzed nekem a feministáknak szóló hisztidet? Én nem vagyok feminista. Reálpolitikus vagyok. Ennyi.

Nem mellesleg Indiában, a Közel-Keleten és Kínában a korai magzati diagnosztika eszközeivel (vissza)élve már elérték, hogy a születéskori normális ivararányok teljesen megborultak, és becslések szerint 60-100 millióval több férfi van, mint nő. Hoppá! Ehhez képest te a férfiak kiirtásával ijesztgeted és hergeled magadat, csak mert hátha van olyan leszbikus pár, aki preferálja a leánygyereket. Mellesleg nem kell elabortálni senkit sem, ha netán így lenne is, mert bőven elég az IVF eljárásban, még a beültetés előtt letesztelni a szedercsírát Down-kór és más rendellenességek mellett erre is. Már ahol legális, ugye. Mellesleg hány olyan leszbikus pár lehet a világon, akik ezt megengedhetik maguknak? Pár száz? Pár ezer? Ehhez képest Ázsiában potom 60-100 millió nő hiányzik az élők sorából, akik bőven azelőtt lettek magzatkorban elabortálva, hogy a mesterséges megtermékenyítés elterjedt volna.

Perspektíva. Arányok. Tudod egyáltalán, mit jelentenek ezek a szavak?

Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.11. 18:16:56

@verum aequalitatem: Na, még egy rettegő nyuszi. Vegyük sorba a bibijeidet.

Hiányolod a férfijogi aktivistáskodást? Hajrá, alapíts mozgalmat! Megtiltotta valaki?

Azt meg soha nem is állítottam, hogy a normális férfiaknak baja lenne azzal, hogy nők is járhatnak egyetemre. Ezzel a selejtes férfiaknak van bajuk, akik pontosan tudják, hogy a náluk tehetségesebb nők miatt nem fognak bejutni azokba a közepes állásokba, amelyekbe szeretnének. A legtehetségesebb férfiakat, a felső 10-30%-ot ez nem érdekli, mert azok az állások őket úgysem érdeklik, ők sokkal magasabbra törnek. De a férfiak legszerényebb képességű 20%-a számára nagyon is komoly gond, hogy ha a nők nincsenek kiszorítva a tanulásból, akkor a munkaadók nem lesznek rászorulva a legszerényebb tehetségű férfiakra. Ezért ezek gyűlölik a nőket és elmondják őket mindenféle karrieristának meg feminácinak. Ugyanakkor a klasszikus feleség és anya szerepet választó nőket meg lenézik. Végül csodálkoznak, hogy 40 felett járva nincsen se feleségük, se gyerekük. Micsoda meglepi, mi? :-)

A férfiaknak nem kell ugyanolyan lehetőséget kérniük, mert adva van. Férfiak soha sehol nem voltak kiszorítva sem a felsőoktatásból, sem a munkaerőpiacról. Csak a legtehetségtelenebb 20-30% férfi pont úgy lecsúszik a jó állásokról, ahogy a nők között 40-60% lecsúszik, mivel utóbbiak között csak a legtehetségesebbeknek van esélyük. Ezért e legtehetségtelenebb férfiak nosztalgiával áhítják vissza azokat az időket, amikor a munkaadók rájuk fanyalodtak, mert nem volt más.

Ki mondta, hogy a fajfenntartáshoz ennyi nő kell? Szerintem bőven elég lenne egy 3-4 milliárdos létszámú emberiség, mert úgy szaporodunk és pusztítjuk a bolygót, mint ahogy a rákos sejtek pusztítják a testet. De jellemzően a férfiak által dominált országokban van a legnagyobb túlnépesedés, ott, ahol a nőknek a saját testük dolgaiba semmi beleszólásuk nincsen. Klasszikus példa Pakisztán. Ott, ahol a nőknek beleszólásuk van abba, hogy mi történjen a testükkel, nincsen túlszaporodás. Igaz, ahol meg csak nekik van beleszólásuk, ott nincsen meg a kihalás elkerüléséhez feltétlenül szükséges 2,11-es fertilitási arányszám sem.

Hiába próbálod mindenféle szexistának beállítani azt, aki okkal kritizálja érvelésed gyengeségét, ezzel csak azt bizonyítod, hogy érveid nincsenek, ezért mégy ad hominem.

Érdekelne, hogy mégis, miféle társadalom lehetne az, amiről beszélsz, ahol "szignifikánsan magasabb a nők kívánt gyermekszáma, mint a férfiaké"... Mert egyelőre minden gyereknek egy apja meg egy anyja van. A nők nem tehetnek az ellen, ha a férjük nem hagyja őket védekezni a fogantatás ellen, tehát nekik az autoritárius társadalmakban annyi gyerekük lesz, amennyit a férjük akar, meg amennyit meg bírnak szülni, mielőtt beledöglenének. Ezzel szemben egy férfit az atyaúristen sem tud meggátolni sem abban, hogy kotont húzzon, sem abban, hogy vasectomiát végeztessen, sem abban, hogy előtte még eltároltasson pár adag spermát jobb időkre, ahogyan a rákbetegek is szokták, mielőtt a kezelés megkezdődne. Tehát egy épeszű férfinak annyi gyereke van, ahányat akar. Ő tud védekezni minden társadalomban. Egy nőnek meg csak a felvilágosult társadalmakban van annyi gyereke, ahányat akar. De mivel az emberiség 80%-a nem ilyen társadalmakban él, a nőknek jellemzően annyi gyerekük van, ahányat a férjük akar tőlük.

Az, hogy a gyorsan szaporodó déli népek elkezdték gyarmatosítani a fejlett világot, ahol alacsonyabbak a szaporodási ráták, nem rasszizmus, hanem tény. Itt van a nyakunkon a modern kor legnagyobb népvándorlása. A tények pedig makacs dolgok, és marhára nem érdekli őket, hogy te miféle címkéket akarsz rájuk ragasztani aktuális hisztirohamodban.

Remélem, megnyugodott a pici lelkecskéd.

Na, pá.

borzimorzi 2015.06.11. 18:33:20

@csakférfi: Stimmt. Egyetlen nő sem olyan férfit akar magának, akit az anyukája-apukája hülyére idomított. Hanem olyat, akit úgy neveltek, hogy ki tudja mutatni az érzéseit és meg tudja magyarázni, mi miért tetszik vagy nem tetszik neki. Mit lehetne kezdeni egy olyan emberrel, aki azt hiszi, a jólneveltség eszetlen konfliktuskerülést jelent, aztán amikor már elviselhetetlenné fokozódik benne a feszültség, akkor már csak ütni tud? Egy ilyen mellett csak szenvedni lehet. Az ilyen jellemzően ő maga is szenved magától.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.06.11. 18:38:33

@lezsír: Ezek valóban nagy hibák. Ezért is kéne rinyálás helyett inkább mozgalmárkodnotok. Valami elképesztő, hogy mi baromságot képesek elkövetni Amerikában a szülők fiúgyermekeik ellen! Mondjuk, a lányaik ellen is, mert ha láttál már étkezési téren terrorrezsimet, akkor ott a közép- és felsőosztályos családokban aztán ott van.

Ezt a kib... Ritalint, vagy mit unokaöcsémnek is adni akarták "hiperaktív" címszóval. A sógornőmmel együtt majdnem ráborítottuk az asztalt a pszichomókusra. Aztán lett neki napi 2x sportfoglalkozás, és láss csodát, már nem hiperaktív. Le van mozgatva. 7 éves fiúgyereknél teljesen normális, hogy napi 2-3 óra intenzív mozgás kell neki.

Üdv:
b

Üdv:
b

vvvv15 2015.06.12. 01:36:01

@borzimorzi: "Hiányolod a férfijogi aktivistáskodást? Hajrá, alapíts mozgalmat! Megtiltotta valaki?"
Mozgalmat alapítani úgy lehet, ha van mögötte egy támogatói háttér. Ahhoz hogy támogatói háttér az embereknek meg kell ismerniük a problémát. Én magam az elmúlt 1 évben 29 férfijogi témájú cikket írtam, létrehoztam egy Facebook oldalt, amelynek jelenleg 298 követője van, létrehoztam egy facebook csoportot, amelynek 30 követője van. A csoporttagokkal pedig most azon vagyunk, hogy egy rendezvényt tartsunk férfijogi témákkal kapcsolatban. Mellesleg, ha valaki akkor te ne oktassál ki arról, hogy nekem férfijogi mozgalmat kéne alapítanom, mivel épp te vagy azon, hogy elhitessed a férfiakkal azokat a nyilvánvaló hazugságokat, hogy ők nincsenek is diszkriminálva.

Senki nem kérdezte azt sem, hogy mit gondolsz azokról a férfiakról, akik szerint a nőknek nem kéne egyetemre járni, ide meg egyáltalán nem tartozik, az ide író férfiak ugyanis nem mondták azt, hogy a nők ne járjanak egyetemre. Ha te ismeretlenül azt gondolod a férfiakról, hogy ilyen szándékaid vannak, akkor az a férfiakkal szembeni előítélet, illetve gyűlöletnek a megnyilvánulási formája.

Azt se mondtam, hogy a felsőoktatásban lennének diszkriminálva, a fiúk az általános iskolában és középiskolában vannak diszkriminálva, továbbá a szülők részéről is van egy olyan nyomás a fiúk felé, hogy szakmát tanuljanak, különösen vidéken. Miután az egyetemre való felvétel alapja a középiskolai tanulmányi teljesítmény, ezért ennek a hatása érződik ezen.

"Ki mondta, hogy a fajfenntartáshoz ennyi nő kell?"
Te mondtad azt, hogy nem kell ennyi férfi. Ha azt gondolod, hogy ennyi nő se kell, akkor miért nem azt írtad, hogy nem kell ennyi ember?

"Hiába próbálod mindenféle szexistának beállítani azt, aki okkal kritizálja érvelésed gyengeségét"
Miután te most válaszolsz nekem először, ezért én semmiféleképpen nem tudtalak volna, azért szexistának nevezni, mert kritizálod az érvelésemet...

"De mivel az emberiség 80%-a nem ilyen társadalmakban él"
Az emberiség fele alacsony termékenységű országokban él, ahol még a természetes reprodukció sem biztosított. Oly annyira nincs túlnépesedés, hogy nemsokára Afrika kivételével világszerte a népességfogyás lesz a gond.

borzimorzi 2015.06.12. 19:54:54

@verum aequalitatem: Alapvető demográfiai tényekkel sem vagy tisztában, de nem baj. További jó mozgalmárkodást! Csak aztán meg ne sértődj, mikor mások nem magyarázgatnak neked ilyen türelmesen, mint én, hanem simán kiröhögnek...
Pá.
b

csakférfi 2015.06.12. 22:20:59

@borzimorzi: Köszönöm a "támogatást" az egyetlen(Egyetlen nő sem olyan férfit akar magának, akit az anyukája-apukája hülyére idomított. ) nők nevében és a megismerhető férfiak nevében.Nos én csak egy ember vagyok aki nem arányokat és statisztikákat elemezget.Próbálják ebből levonni a "igazságot" ok-okozatot.Ezt hívom statisztika agyú túlmúvelt egytemet és nyelveket beszélő egoista embereknek.Olvastam néhány összegzésedet.Borzasztó lehet még mindig elnyomott nőtársaid és tanulatlan analfabéta "pakisztáni" nőkért az égbe kiáltani. :) Na cső, én az ösztöneimre a megérzéseimre hallgatok mint ahogy a feleségem is .Ezt szoktuk megbeszélni mi ketten.Lényegtelen milyen korban milyen társadalmi berendezkedés.Ezt hívják.....nos jellemezz.Akkor....megismerheted önmagad.Az nem statisztika.Az a valóság. :)

vvvv15 2015.06.12. 23:26:02

@borzimorzi: Ha demográfiai vitát akarsz velem folytatni, akkor rossz lóra teszel, nekem ugyanis a demográfia szorosan kapcsolódik ahhoz amit tanulok (szociológiát) és nem mellesleg 5-ösre vizsgáztam belőle.
Azzal, hogy a Föld népességének fele alacsony termékenységű országban él, igencsak nehéz volna vitatkozni, tekintettel arra, hogy nem csak a fejlett világban van nagyon alacsony termékenységi ráta, hanem például a 1,4 milliárd lakosú Kínában is 1,5 az átlagos gyerekszám, vagy például a 200 milliós lakosú Braziliában is 1,7. És még hosszan lehetne sorolni azokat a "fejlődő országokat" ahol a termékenységi ráta nem éri el a reprodukcióhoz szükséges 2,1-et.
Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Ázsia és Ausztrália hosszabb távon egyértelműen népességveszteséggel fog küszködni. Egy kivétel van: Afrika...

vvvv15 2015.06.12. 23:28:19

@borzimorzi: Mellesleg ha az arrogáns stílusodból egy fokkal visszavennél, illetve több megértést tanúsítanál a férfiakat érintő társadalmi problémák iránt, akkor akár lehetne normális stílusban is beszélni ezekről a problémákról.

csakférfi 2015.06.13. 20:14:36

@verum aequalitatem: Látom borzit elküldtük a sehovába,vagy a nirvánába.
Érdekelne egy ötös szociológustól milyen a világképe és hová tudná tenni a "föld túlnépesedik " paradoxont.Mivel az hírlik hogy túl sokan leszünk mi emberek a földön néhány(?) éven belül.Ennek ellentmond a 2,1-es vagy mifene szorzó.vagy esteleg a "jóléti " államok kevesebb gyereket mernek nyüglődve felnevelni,a szegény nyomorultak akik meg csak "gyerekcsinálás" az egyetlen örömük túlszaporodnak a "civilizált" nyugat rovására.Hol van hát az igazság----tanult barátom?

vvvv15 2015.06.14. 13:35:38

@csakférfi: Ahhoz, hogy túlnépesedésről beszéljünk először is tisztázni kéne, hogy mi az az embermennyiség, amit elbír a Föld. Erről jelenleg egyáltalán nincs konszenzus. Amit látunk az az, hogy bizonyos társadalmakban a népesség exponenciálisan növekszik.

Én azt gondolom, hogy globális szinten túlnépesedésről nem lehet beszélni. Itt van egy térkép arról, hogy a Föld egyes részein mennyi az átlagos gyerekszám:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Fertility_rate_world_map_2.png

Mint látható a Föld országainak nagy része ma már kék-zöld skáláján van, vagyis már alacsony termékenységű országnak mondható. És itt hibádzik borzi gondolatmenete, ő ugyanis egy 30 évvel ezelőtt helyzetet vizionál, amelyben van Európa, Észak-Amerika és a Föld többi részén pedig túlnépesedés veszélye áll fent.

Pedig, ha ránézünk erre a térképre, akkor jól kirajzolódik, hogy nem egy globális, hanem sokkal inkább egy regionális probléma. Afrika középső részére, illetve még pár nem afrikai országra (például Afganisztán) igaz ez.

Bár Kínában és Brazíliában egyenlőre nem beszélhetünk népességcsökkenésről, de ennek csak az az oka, hogy idő kell ahhoz, hogy a gyerekszám 2,1-es szint alá csökkenése népességfolyással járjon. Ugyanis ezekben a társadalmakban jelenleg kevés az idős ember, ebből adódóan kevés ember is hal meg, így egy darabig még egy alacsonyabb termékenységi ráta mellett is fennmarad a népesség növekedése. De ha nem változik semmi, akkor előbb-utóbb ezekben az országokban is csökkenni a fog a népesség.

Ennek szemléltetésre talán érdemes megnézni Portugáliát, amely európai szinten egy elmaradott országnak számít(ott) és az 1960-as években még 3 feletti volt az átlagos gyerekszám (összehasonlításképpen ma Braziliában 1,7...). 1983-ban csökkent Portugáliában a termékenységi ráta 2,1 alá, viszont ahhoz, hogy ez népességcsökkenéssel is együtt járjon, egészen 2007-ig kellett várni, vagyis több, mint 20 évet. Onnét kezdve viszont a népességcsökkenés mértéke fokozatosan nő. Mivel Portugália nem egy vonzó bevándorlási ország, ahol a népességcsökkenést a bevándorlás pótolná, ezért ez egy minta is arra vonatkozóan, hogy mi várható az alacsony termékenységű fejlődő országokban (Irán, Argentína, Kuba, Thaiföld stb.).

Tehát a lényeg az az, hogy hosszabb távon (50-100 éves időtartamot nézve) a Föld országainak többségében jó eséllyel népességcsökkenés várható.

csakférfi 2015.06.15. 07:20:43

@verum aequalitatem: Tehát a föld nem népesedik túl.legalábbis 100 év távlatában.Akkor miért van az hogy ezzel riogatják a "jónépet",(Billi Gates gyerek meg már műhúst akar gyártani)?
_Miért baj az ha kevesebb magyar él itt Mo.-gon?
-Miért hiszi azt mindenki hogy a nagycsaládos ember nem boldog?
lássuk értesz-e a konklúziókhoz(igaz-hamis eldöntése). :)

csakférfi 2016.06.12. 22:01:31

@Huffnágel Pista: nem fogjuk megoldani ezen generáció problémáit.Mintahogy a "miénket 50-esekét " sem,más oldja meg helyettünk.
olykor világvége hangulat lesz úrrá rajtam,s kezdem hagyagolni a kommentelést az effajta posztokra.Nincs megoldóképlet erre.Csak ha lenne egy nagy gazdasági összeomlás.Akkor hirtelen észretérnének sokan,mivel az éhség és a kényszer nagy úr.Zimbardónak meg ajánlom először saját pszichomajom társadalmában keresse az okokat.Ők hitették el anno évekkel ezelőtt a X:Y generáció szüleivel hogy nem kell frusztrálni a csemetét a szabályokkal amikkel őket frusztrálták.úgyhogy Cső!!
Jó éjt. :)
Bár a múltkor úgyemlékszem egymásnak estünk a véleményed miatt.
Részemről nincs harag.

csakférfi 2016.06.19. 13:50:42

@Huffnágel Pista:
"Ez egy adventi cikk volt anno:"

:) :) :)
Azóta sem változott semmi.Mintha "tegnap" történt volna.

csakférfi 2016.06.19. 14:10:14

@Huffnágel Pista: Most igen találó a cikk és az ok-okozat amit belinkeltél.(magyarul: igazsághoz közeli) :) :)
A "ronaldós " az viszont viszi a negatív-minuszos kategóriát.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.06.25. 23:48:06

@csakférfi:

Köszönöm, köszönjÜK! Most úgy jött ki, hogy ez a Red Pill bölcsesség cikk épp kapóra jött a Zimbardo könyvbemutató kapcsán.

Mert egyre inkább beszélni kell ezekről a dühös fiatal Férfiakról, akiket már felfedezett magának a politikai marketing, és nemsokára fel fog fedezni az üzleti marketing is.

Lehet vitatkozni azon, hogy a Ronaldo cikk milyen, de arra az egyre alkamas, hogy beültesse a bogarat ezeknek a dühös fiatal Férfiaknak a fülébe. Számolgassanak csak! :)

Véleményem szerint a feminizmus harmadik hulláma már nem az egyenlőségért küzd, hiszen a törvény előtti egyenlőség már a múlt században megvalósult, hanem egy troll mozgalom, amelyik a társadalom érzékeny pontjait ingerelve előjogokat hisztiz ki a menstruátorok számára.

Egy troll mozgalommal szemben nem érvekkel, meg párbeszéddel kell küzdeni. A trollokokat csak még nagyobb trollok tudják egyedül legyőzni. Erre példa a Huffnágel Életmód Magazin, ami tulajdonképpen trollcikkek laza halmaza.

A lényeg, hogy az olvasó minden témában találjon bejegyzést, amit aztán maga bekommentelhet az aktuális femniáci propaganda cikk alá. Ne kelljen gondolkodnia, csak arra emllkezni, hogy Pistánál erre már volt valami.

Én pedig azért vagyok "negatív-minuszos", meg "elképesztő", hogy ezzel radikalizáljam az olvasóimat és rajtuk keresztül a közbeszédet. Azt szokták mondani, hogy sok mindenben nem értenek egyet velem, de azért sok igazság is van abban, amiket írok.

A lényeg, hogy minél többet beszéljünk ezekről a dühös fiatal Férfiakról, akik egyáltakán nincsenek válságban, akármit mond is Zimbardo, de feminista uralom alatt levő mainstrwam média. Minél többet beszélünk velük, róluk, annál hamarabb vetünk véget a jelenlegi öngyilkos módon ginocentrikus társadalmi berendezkedésnek.

Ugyanis egyáltalán nem a Férfiak vannak válságban, ahogy Zimbardo mondja. Pont a nők nem találják a helyüket, mivel manapság a pinájukon kívül semmit nem tudnak kínálni egy kapcsolatban. Csak ugye egy 35 év feletti nő pinájára már senki nem kíváncsi. Ahogy gyakran mondom, a technológiai fejlődés a házimunka után a házasélet terhét is levette a lányok, asszonyok válláról. Ezt ők is érzik, ezért vannak elbizonytalanodva, és szókás szerint megint mi, Férfiak vagyunk azért a felelősek, mert manapság egy háztatrásban már nem akad annyi házimunka, ami régen fontossá tette a nőket.

Korábban a férjük a gyerekek, meg a család illúziója miatt kitartottak a 35 évnél idősebb, öregecske feleségeik mellett, ma azonban a negyvenes nők 40%-ának nincs és soha nem is lesz gyermeke. Nem férje, gyereke! A mostani harmincasoknál ez az arány 60%, de nekik még legalább van esélyük.

Van ugyan egy csomó, gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő anyukánk, akik nem bírnak megbírkózni a feladatukkal, ahogy az én anyám sem tudta pótolni az apámat, miután elvált tőle.

Hamarosan azonban nálunk is japán lesz a buli (www.huffnagelpista.com/japanban-mar-nem-divat-a-pina---masodik-befejezo-resz.html), és mi is elmondhatjuk majd, hogy a nők több mint fele nem szül. Már most Dunát lehetne rekeszteni a senkinek nem kellő negyvenes nőkkel. Sokba kerülnek a társadalomnak, miközben a korábbi három helyett egykéznek, azt is csak a felük.

A jövő társadalmainak egyik legnagyobb kihívása ezért ezeknek a szó szerint és átvitt értelemben is töketlen férfiaknak az eltartása lesz. A menstruátorok ugyanis generációk óta golddiggerkedéssel fedezik a megélhetésük egy tetemes részét, ha azonban a húspiacról kiszorítják őket előbb a pornó, aztán a virtuális valóság, majd a szexrobotok és végül a mesterséges anyaméh, akkor a végén ott találjuk magunkat egy csomó hisztis picsával, aki elhiszik magukról, hogy érnek annyit, mint egy Férfi és a körömreszelgetésért ugyanannyi bért fognak maguknak követelni, mint ami egy olyan Férfinak jár, aki termel is.

Én nem vagyok híres amerikai pszichológia professzor, de azt tudom, hogy én 48 évesen kényelmesen eléldegélek a négyórás takarítói állásomból életem végéig, mert én nem számíthattam arra soha, hogy valaki majd eltart. Ezek a mai erős, független nők azonban csak negyven felett döbbennek rá, hogy neki valamiért nem jutott gazdatest, akin élősködhetnének. Ők nem is számítottak erre és szervezettük sem alkalmas a rendszeres. Ha valaki bajban van a két nem közül, akkor szerintem azok a menstruátorok és nem a Férfiak.
süti beállítások módosítása