Betörőcsalogató praktikák közösségi oldalakra

2011. november 11. - Soulbook

A közösségi oldalakon végzett tevékenységünk veszélyeztetheti otthonunk biztonságát, de az eddigi külföldi és hazai tapasztalatok szerint egy esetleges betörés esetén akár segélykérésre, elkövetők azonosítására vagy tolvajok lebuktatására is alkalmasak lehetnek a portálok. Ha valaki kifejezetten igényelné, hogy idegenek látogassanak el a lakásába és megszabadítsák néhány fölöslegessé vált, nagy értékű ingóságától, az hasznos tippeket fog találni a mai bejegyzésben!

Facebookkeyhole-224x130.png

A Friedland brit biztonsági cég felmérése szerint a már elítélt brit betörők nagy többsége úgy véli, társai előszeretettel  használják a közösségi oldalakat célpontjaik kiszemelésére. A nem túl terjedelmes mintával dolgozó, mindössze 50 fős megkérdezés során ötből négy (78%) elkövető állította, hogy szerinte a közösségi portálok (Facebook, Twitter, Foursquare) ma nagy segítségét jelenthetnek társaik számára, mikor eldöntik mit és honnan vigyenek el. Közel hasonló arányban gondolták (74%), hogy a besurranók a Google Street View-val lecsekkolják a helyszínt az akció előtt. A közösségi portálok számos értékes információt nyújthatnak a legfrissebb, nagy értékben "elkövetett" beszerzéseinkről vagy arról, hogy mikor tartózkodunk távol az otthonunktól. A Google szolgáltatásai segítségével pedig akár a házunk alaprajza, kinézete is megfigyelhető riasztóstul, kamerástul, oldalajtóstul. 

Jonathan Lim, a Friedland szakértője nem túl bonyolult óvintézkedéseket javasol: bokrok és fák visszavágását a lehetséges búvóhelyek kiiktatása érdekében, egyszerű riasztórendszerek telepítését. Szerinte ezek mind alkalmas, költséghatékony elrettentők. A megkérdezett elkövetők közül ötből négy (78%) tényleg azt válaszolta, hogy egy egyszerű házi riasztórendszer már kevésbé teszi kívánatos célponttá az adott ingatlant.

A Credit Sesame hitelkezelő és tanácsadó cég infografikája (a bejegyzés végén) részben a Friedland szeptemberi felméréséből dolgozott. A grafikából többek között kiderül, hogy több betörést követnek el nappal, mint éjszaka és a nappal eltulajdonított ingóságok összértéke is nagyobb, mint az éjszaka elraboltaké. 

Hogy milyen arányban osztanak meg magukról "forró" információkat a felhasználók az interneten, arról a MetLife amerikai biztosítótársaság közvélemény-kutatása árulkodik, melyben a megkérdezettek 15 százaléka állította, hogy lakása elhagyásáról beszámol valamelyik közösségi oldalon, a 18-34 évesek 35 százaléka pedig az éppen aktuális tartózkodási helyét is megosztja másokkal. 

Ha óvatlan tevékenységünk miatt vagy attól függetlenül már megtörtént a baj, és meglátogattak minket az "idegenek", akkor mutatkozhatnak meg a közösségi kapcsolatfelvétel lehetőségének az igazi előnyei. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint márciusban Nitesh Bhakta, főiskolai hallgató a saját nappalijában figyelt fel betörőkre. Miközben az álarcosok megkötözték nagymamáját és húgát, majd módszeresen kifosztották a házat, ő laptopjával a padlásra osont és a Facebookon keresztül kért segítséget ismerőseitől. A legjobb barátja látta meg segélykérő üzenetét és hívta a 911-et. A rendőrök pedig még időben érkeztek.

Szeptemberben az indianai Pittsboroban élő Matt Schubert otthon felszerelt kamerái rögzítették, ahogy két betöró épp kirabolta a házát. Gyorsan készített egy oldalt a Facebookon, ahova feltöltötte az elkövetőkről készült képeket és kérte, hogy aki tudja, azonosítsa őket. 36 órán belül több mint 500 e-mailt kapott és így kapták el végül a bűnözőket.

Viszont mit tehetünk akkor, ha perverz módon kifejezetten magunkhoz akarjuk csalogatni a bűnös elemeket és rábírni őket néhány vagyontárgyunk eltulajdonítására?

1. A közösségi oldalakon büszkén, de legfőképp részletesen számoljunk be legújabb nagy értékű beszerzéseinkről (drága értéktárgyak, bútorok, műszaki berendezések, stb.), töltsünk fel képeket, amiken a tárgyak a környezetükkel együtt kiválóan látszódnak!
2. Hagyjuk nyitva és tárjuk szélesre ablakainkat, ajtóinkat!
3. Értékeinket hagyjuk elől, hogy lehetőleg minden arra járó rájuk láthasson!
4. Dugjunk el egy lakáskulcsot valahol a bejárati ajtó közelében, lehetőleg a lábtörlő alatt!
5. Tegyünk az ajtó elé egy jól láthatóan még át nem vett postai csomagot! 
6. Semmiképp ne vásároljunk riasztórendszert, kamerát, bármilyen olcsón is kínálják azokat! Még akkor se jelezzük (matricával, táblával, stb), hogy rendelkezünk ilyenekkel, ha egyébként nem!
7. Ne raboljuk azzal az időnket, hogy elmélyülünk a Facebook adatvédelmi beállításaiban. Rejtőzködés helyett, inkább tegyük elérhetővé adatainkat, megosztott tartalmainkat a lehető legszélesebb nyilvánosság számára!
8. Szorgalmasan növeljük ismerőseink számát, függetlenül attól, hogy tényleg ismerjük-e őket. Ne féljünk bejelölni vagy visszajelölni számunkra teljesen ismeretlen embereket!
9. Ha elhagyjuk lakóhelyünket, a települést, ahol élünk, ezt a fejleményt semmiképp se felejtsük el közzétenni minél több online felületen! 
10. Megosztott fényképeinken mindenképp bukkanjon fel valahol a lakcímünk (utca, házszám, stb.) vagy egy olyan jellegzetesség a közelben, ami könnyen azonosíthatóvá teszi házunk, lakásunk elhelyezkedését!

A viccet félretéve és a hazai viszonyokba is bepillantást engedve Bringye Viktória, a Palota Security Vagyonvédelmi Kft. tulajdonosa szerint Magyarországon a betörések elkövetőinek kétféle típusát lehet megkülönböztetni. Az egyik különösebb előzetes tervezés nélkül, kihasználva az adódó lehetőséget, besurran egy nyitva hagyott ablakon, ajtón, behatol a láthatóan vagyonvédelmi eszközökkel ellátatlan, éppen üresen álló ingatlanba. A másik kategóriába tartoznak azok a bűnelkövetők, akik egy-egy betörést megelőzően komoly előkészítő munkát végeznek, kiderítik, hogy az adott ingatlan el van-e látva vagyonvédelmi eszközzel, és ha igen, milyennel. Feltérképezik, milyen vagyoni értékek találhatóak az épületben, és azokat mennyire tartják elzárva. Megfigyelik az ott lakók szokásait, kiderítik, melyek azok az időpontok, amikor biztos, hogy senki sem tartózkodik otthon. Jelen pillanatban hazánkban ebbe a második csoportba viszonylag kevesen tartoznak, és ők is inkább a vagyonosabb rétegeket célozzák meg. Ettől függetlenül nem árt, ha odafigyelünk arra, milyen információkat teszünk közzé magunkról, hiszen bizonyos bejegyzésekkel kimondottan magunkhoz csalogathatjuk a bűnelkövetőket. 

Először is, lehetőség szerint ne ugyanazokat a kódokat, jelszavakat használjuk a különböző internetes oldalakon, mint amelyeket értékeink védelmére is alkalmazunk. Nem túl szerencsés, ha a facebookos belépési jelszavunk megegyezik a riasztónk kódjával, a bankkártyánk PIN-kódjával vagy a távfelügyeletünk lemondó jelszavával.

Ne adjunk meg pontos személyes adatokat, konkrét lakcímet, telefonszámot az oldalakon! Gondoljunk arra, hogy az interneten megadott adatok illetéktelen kezekben összefuthatnak.

Lehetőleg ne tegyünk fel olyan fényképeket, melyekből egyértelműen beazonosítható ingatlanunk címe, illetve az se szerencsés, ha újonnan beszerzett, nagy értékű tárgyainkról az üzenőfalunkon keresztül értesítjük barátainkat. Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, nagy eséllyel nem hívjuk fel magunkra az épp célpontjukat kereső elkövetők figyelmét. 

Amellett azonban, hogy a közösségi oldalakon ránk leselkedő veszélyekről beszélünk, arról is szólnunk kell, hogy manapság már a bűn üldözői ugyancsak hatékonyan használják ezeket az oldalakat egy-egy gyanúsított vagy körözött bűnöző tartózkodási helyének kiderítésére, nagyobb bűnözői hálózatok kapcsolatrendszerének feltérképezésére. Így, ha a kedves olvasónak épp vaj van a füle mögött, tudnia kell, hogy az üldözőből könnyen válhat üldözött a világhálón.

Nagyításhoz kattints a képre!
Social Media Safety Infographic Provided By CreditSesame.com

Social Media Infographic Provided by CreditSesame.com

Forrás: Credit Sesame, The Telegraph, Fox59, AP  

Illusztráció: Which?

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr813364240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnHenry 2011.11.11. 16:19:29

"Gyorsan készített egy oldalt a Facebookon, ahova feltöltötte az elkövetőkről készült képeket és kérte, hogy aki tudja, azonosítsa őket. 36 órán belül több mint 500 e-mailt kapott "

jól értem-e, az elkövető valamelyik ismerős ismerőse volt?

Táskás Tóní 2011.11.11. 16:41:09

"50 fős megkérdezés során ötből négy (78%)"

magyar bucó 2011.11.11. 17:12:46

"5. Tegyünk az ajtó elé egy jól láthatóan még át nem vett postai csomagot! "

Ezzel nincs gond elég hamar eltűnik onnan. :)
Látszik, hogy nem ebben a régióban írták...

Epokit Drive 2011.11.11. 17:24:12

"A megkérdezett elkövetők közül ötből négy (78%) tényleg azt válaszolta, hogy egy egyszerű házi riasztórendszer már kevésbé teszi kívánatos célponttá az adott ingatlant."

Tehát a legolcsóbb betörőriasztó: "mától spéci, távfelügyelt riasztónk is van". Aztán tessék csekkolni, kedves betörők, hogy tényleg van-e. A hatásfoka mindenesetre 78%-os. :)

magyar bucó 2011.11.11. 17:30:15

@Epokit Drive: Régen fel van találva, ilyen volt pl. az autókba szerelt villogó led.

karosszékely 2011.11.11. 17:48:13

@JohnHenry: Az még hagyján, de az ismerősöd tör be hozzád, ha kiírod az üzenőfalra, hogy elmész otthonról.

syck · https://twitter.com/sycko 2011.11.11. 17:56:59

ki az az idiota akinek betorok az ismerosei?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.11. 17:59:35

@magyar bucó: Meg a kínai, álbiztonsági kamera.

Ami meg a közösségi oldalakat illeti, én meg merem osztani, ha éppen nyaralok, ugyanis beállítottam, hogy kik láthatják, és az ismerőseimet valóban ismerem. Nincs köztük betörő.

Ilyen egyszerű.

antisocialnetwork 2011.11.11. 19:12:06

Ne légy fent semmilyen közösségi oldalon.

musi 2011.11.11. 19:54:32

ezek kurva nagy baromságok... 1. csak olyanokat jelölök be facebookon, akiket TÉNYLEG ismerek, család, barátok. 2. a megosztott tartalmakat rajtuk kívül SENKI nem látja, sőt van amit csak a család lát, nem is az összes ismerős...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.11.11. 20:05:04

@musi: meglepően sok ember van, akinek minden bejegyzése teljesen publikus. Néha böngészek ismerősök ismerősei között és nagy az arány, akinek a teljes élete nyilvános az egész világ előtt.

Asszem 2011.11.11. 20:06:57

ez már a szájberbűnözés! ha csak felmész az internetre már vírusokkal figyelik hogy mikor nem vagy otthon és azonnal betörnek. egy ismerősöm is regisztrált a facebookra és betörtek hozzá. egy másik ismerősöm pedig az iwiwen jelölt vissza valakit és hozzá is betörtek.

csak úgy tudsz védekezni, ha nem vagy fent az interneten!

minden, ami internet az rossz. a nagy cégek eladják az adataidat a reklámcégeknek akik figyelnek!

egy ismerősöm felment a twitteres oldalra és azonnal reklálmokat kapott!

soha, de soha ne internetezzetek!

nem vagyunk biztonságban!

a nagy testvér figyel minket!

Gott in Frankreich 2011.11.11. 20:29:37

...na ezert kell letiltatni a Google Street View-ban az ingatlanodat. Szereny hajlekom helyen is csak egy szep nagy szurke paca van.

odamondó 2011.11.11. 20:33:08

ismerőseim nem betőrök tehát nem is értem honnét jöhetne rá bárki hogy nem vagyok otthon.

Talán tudni kéne használni a privacy settingset és pl. nem megosztani mikor mész kakálni.

odamondó 2011.11.11. 20:37:32

@Gott in Frankreich: ja mert a street view az élő képet ad az otthonod kapujáról mi? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.11.11. 20:44:04

@syck: bennem is ez a kérdés merült fel azonnal. Amúgy meg szia :D

Asszem 2011.11.11. 20:46:26

@Zka: így van, a streetview segítségével láthatják a házat és megfigyelhetnek rajta dolgokat és betörnek!

streetview nélkül ez elképzelhetetlen lenne, hogy kifigyeljék a lakásod, körbejárják, megnézzék mikor nem vagy otthon, becsöngessenek és ilyesmi.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.11. 20:47:02

@odamondó: Még nem! :) De nemsokára már a kocsiba szerelt műholdas követő is segíteni fogja őket! Illetve kell egy ismerős egy mobilszolgáltatónál. Ha családi csomag van, akkor egyből az egész család napi mozgását kielemezhetik.

A lehetőségek végtelenek... :)

szita szita péntek 2011.11.11. 20:48:10

@antisocialnetwork: Ez az egy nagyon helyes hozzáállás.

@Gott in Frankreich: Ezt viszont soha nem fogom megérteni...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.11.11. 20:54:55

@Asszem: ugye, szerintem is így van. Ezért vettem lakást a Holdon, ott nincs Streetview.

szita szita péntek 2011.11.11. 21:05:17

@Zka: Pfff... Megszívtad! Igaz, Streetview nincs (mer' ugye utca sem), de a maps ott is dolgozik...

www.google.com/moon/

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2011.11.11. 21:37:25

a fészen sok a naiv buta pöcs, pedig nekik nem való. nem tudják használni.

************
honlapot akarsz? sajatwebsite.hu

syck · https://twitter.com/sycko 2011.11.11. 21:49:41

@Zka: hi, ezereve ;)

kozben at neztem a foursquare es twitter ismeroseim is, talaltam 8 - 10 betorogyanus elemet. fel is jelentettem oket sebtiben...

Asszem 2011.11.11. 22:53:44

@syck: :):) remélem én nem buktam le, már figyellek 4sq-n egy ideje, elég egy elhiábázott státuszüzenet facebookon és már megyek is lópni.

Martian (törölt) 2011.11.12. 00:21:46

Ha vágysz egy kis adrenalinra, írd ki a fészbukra, hogy elmész nyaralni... rejtőzz el a lakásban kellő tűzerővel, majd ha jönnek a betörők, lődd le őket!

Ajánlott hangtompítós fegyver és a padlóra teljes szélességben fólia, így nem kerül vérnyom a padlóra és a holttesteket rögtön bele lehet csomagolni elásás előtt.

v2peti 2011.11.12. 01:03:58

Nem titok, ha Hawaiin nyaral az ember, ha közben Géza a pitbull közben otthon figyel, és Józsi a kidobó eteti naponta.
:)

ritmikus csimpifon 2011.11.12. 02:08:00

Nekem olyan kurva unalmas az életem, hogy a betörő elalszik kifigyelés közben :D

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.11.12. 08:46:01

Nekem a közösségi oldalak segítettek megtalálni azokat, akik betörtek hozzám.

Dömsödi fanclub 2011.11.12. 16:03:21

@odamondó: Nem ad élô képet te gyökér, viszont látják, milyen házad, kocsid van!
(Magyarra lefordítva: érdemes-e betörni.)

odamondó 2011.11.12. 16:58:14

@Dömsödi fanclub: ja te gyökér olvasd már el a többi kommentet is. mert a városban körbe körbe kocsikázó banda az nem látja milyen a lakásod meg az autód hanem nekik street view kell.

Húzd már le magad a wc-n. gyökér.
süti beállítások módosítása