Az internet hatása az emberi gondolkodásra

2011. szeptember 26. - Soulbook

A számítógépek és különösen az internet megjelenése óta átalakulóban van az információ keresésének, feldolgozásának, tárolásának és felidézésének a módja. A hosszú távú memória kapacitásának egy részét átveszik a világhálón is raktározható adatok és fájlok, a rövid távú memória lehetőségei kitágulnak, ugyanakkor kiszolgáltatottabbak vagyunk a technológiai eszközöknek, tudásunk pedig egyre felszínesebbé válhat. Így foglalható össze az online felsőoktatási képzések egyik gyűjtőoldalának (Online Colleges) az internet emberi gondolkodásra gyakorolt hatását bemutató infografikája. A Google központi szerepe az ábrában senkit ne tévesszen meg, hiszen miután szépen felsorolják a Google legnépszerűbb funkcióit, lényegében végig az internettel kapcsolatos megállapításokat ismertetik. 

Ha égető szükségünk van valamilyen információra, ma már a legtermészetesebb módon valamelyik online keresőhöz (igen, legtöbbször a Google keresőjéhez) fordulunk segítségért. Beírjuk a kulcsszavakat és megnézzük a találatokat. A keresésen kívül az információ kezelésének online lehetőségei (igen, a Google eszközei is) szintén megváltoztatják gondolkodásunk és emlékeink felidézésének megszokott módjait.

Az infografika forrásai szerint az internet megjelenése előtt korlátozottabbak voltak a lehetőségeink a tudás megszerzésére. Például könyveket kölcsönözhettünk a közeli könyvtárból. Ma viszont már szinte csak egy kattintás választ el bennünket a legkülönbözőbb információktól. Ha kérdésünk van, elsőként a számítógépünkhöz fordulunk.

Régebben, ha meg kellett jegyeznünk valamit, főként a vizuális memóriánkat használtuk. Elmélyedtünk az információban, összekapcsoltuk a részleteket, stb. Mivel az internetes keresők ma bármikor a rendelkezésünkre állnak, gyakran már nem is dolgozzuk fel gondolatban az információt, hiszen a világhálón minden megtalálható.

Az emlékek felidézése is átalakul. Nagyobb a valószínűsége a felidézésnek, ha előzőleg agyunk már feldolgozta az emlékképet. Ha viszont az információkat az elménken kívül őrizgetjük, inkább azok lelőhelyére fogunk emlékezni. 

Milyen következményei lehetnek az emberi gondolkodásra nézve annak, hogy a számítógépek egyre nagyobb szerepet töltenek be az életünkben?

Pozitív hatások

- A rövid távú memória lehetőségei bővülnek.

- Könnyebben hozzáférünk a számítógépek memóriáiban tárolt információhoz.

- Kiküszöbölhetjük a felidézéssel együtt járó torzításokat. Hiszen, mikor előhívunk egy emléket, az mindig módosult formában jön elő. Ha a gépünkön nézünk utána a tényeknek, elkerüljük ezeket a torzításokat.

- A könnyen hozzáférhető információ serkentheti a gondolkodást, különböző újítások forrásává is válhat. 

Negatív hatások

- Az internet használatával szükségtelenné válik, hogy megjegyezzünk részleteket, viszont az online szolgáltatások nélkül így könnyen bajba kerülhetünk, kiszolgáltatottá válhatunk.

- Az újfajta információkezelési szokások nem kedveznek a mély, elsősorban fogalmakkal operáló tudás kialakulásának és fejlődésének, a tudás egyre felszínesebb lehet.

- Az interneten nagyon sok a pontatlan információ, nagy a veszélye a félretájékoztatásnak.

Nagyításhoz kattints a képre!

Google and Memory
Research and Design by: Online Colleges Site

Forrás: Online Colleges.net

Illusztráció: niclucas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr603251664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása