Egyetemes párválasztó Facebook-módra

2013. október 17. - gergonagy

Egy egyházi egyetem vagy főiskola hallgatói inkább kötnek házasságot később egymással, mint más típusú felsőoktatási intézmény diákjai, emellett a lányok gyakran házasodnak "házon belül" a nagy fiútöbbséget felmutató, például műszaki vagy katonai iskolákban. Akár ilyen következtetések is levonhatóak a Facebook adatelemző csoportjának egyik legfrissebb, amerikai felhasználók adatai alapján készült kutatásából.  

college-couple.jpg

Fotó: ROKG Holdings

Gyakran köttetnek házasságok olyan személyek között, akik egykor ugyanabba az iskolába jártak. Az oktatási intézmény valóban ideális terepe az egymásra találásnak, hisz sok emberrel töltünk elég hosszú időt ugyanabban a fizikai térben. Gyakoriak a találkozások, gyorsan és könnyen kialakulnak az ismeretségek, melyek később elmélyülhetnek. Jól tudják ezt a Facebook adatelemző csoportjának munkatársai is. A vonatkozó kutatási beszámolót jegyző Sofus Attila Macskássy nevének magyaros hangzása egyébként nem véletlen. Édesapja 1956-ban vándorolt ki Magyarországról Dániába, ahol Sofus Attila született. Személyes honlapján büszkén vallja félig magyarnak magát, függetlenül skandináv szülőhazájától.

A Facebookon nemrég ismertetett kutatásban munkatársával, Lada Adamic-kal együtt arra keresték a választ, hogy milyen gyakran ismerik meg az emberek már a középiskolában vagy az egyetemen jövendő házastársukat, illetve hogy vannak-e olyan amerikai iskolák, melyekben az egykori diákokból magasabb arányban lettek később házaspárok. Ehhez nincs is szükség másra, mint a felhasználók kapcsolati állapotának az ismeretére (amennyiben házasok), a házastárs megjelölésére, illetve az oktatási intézmények feltüntetésére az adatlapokon. Az adathalmazba tehát az amerikai közép- vagy felsőoktatási intézményben tanult, házas és legalább 25 éves felhasználók kerültek bele. Természetesen csak olyanok, akik a szükséges információkat feltüntették a profiljukban!

A vizsgált adatlapok tulajdonosainak 15 százaléka járt ugyanabba a középiskolába, mint a házastárs. Ők nagyobb eséllyel találtak egymásra olyan intézményben, ami az ország ritkábban lakott területein fekszik.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező házasságban élők nagyjából 28 százaléka tanult korábban ugyanazon a főiskolán, egyetemen, mint a férj/feleség.

A iskolákat külön kellett vizsgálni férfiak és nők szempontjából, továbbá elemezték a nemek arányát, az iskolák méretét, a vallásosság és a politikai irányultság szerepét.

12 olyan felsőoktatási intézmény volt, ami a a női és a férfi nézőpontból felállított mindkét 25-ös listán szerepelt, javarészt vallási főiskolák, egyetemek. A női lista első helyezettjének, a Rose-Hulman Műegyetemnek az érdekessége, hogy a hallgatók 88 százaléka férfi (az amerikai egyetemek közül itt találtak  rá legnagyobb arányban későbbi házastársukra a női hallgatók), de több másik, férfi tanulóban igencsak bővelkedő iskola is található a női TOP25-ben, köztük több műszaki vagy katonai egyetemmel.

1385660_10151905296588415_1725788797_n.pngÁbra: Facebook Data Science

A férfi listán viszont már kizárólag nemi arányait tekintve kiegyenlített diáktársadalommal rendelkező iskolákat látunk. 

994335_10151905296878415_818301631_n.png

Ábra: Facebook Data Science

A kutatás megállapításai csak korlátozottan érvényesek, a korlátokat maguk a kutatók részletezik jelentésükben. Például, mint ahogy korábban utaltam rá, csak azokat a felhasználókat lehetett figyelembe venni, akik minden szükséges adatot megadtak, továbbá aszerint sem történt különbségtétel, hogy a házastársak ugyanabban az időben jártak-e az adott intézménybe. Mindenesetre, ha valaki az Amerikai Egyesült Államokban képzeli el a továbbtanulást, és az oktatás színvonala mellett a házasodási esélyeket is szeretné figyelembe venni, akár a Facebookról nyert adatokat is figyelembe veheti az iskolaválasztásnál, persze szigorúan csak tájékoztató jelleggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr265567999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása