A Pinterest így boldogít

2013. augusztus 07. - gergonagy

Miközben a Pinterest gyors ütemű fejlődéséről és az oldalban rejlő nagyszerű üzleti lehetőségekről olvashatunk, érdemes azzal is foglalkozni, hogy használata miként teheti gazdagabbá a felhasználók életét, például miként járulhat hozzá a vásárlással együtt járó örömérzet fokozásához, tartósításához.

pinterest_shopping-300x300.pngIllusztráció: Prima Posizione

A Pinteresten "faliújságokra tűzheted", azaz összegyűjtheted, kategóriákba rendezheted és megoszthatod ismerőseiddel a világhálón talált képeket, melyekre kattintva az azokat tartalmazó internetes oldalakra jutsz. Követhetsz más felhasználókat vagy akár csak egy adott felhasználó egyetlen kategóriáját. A képeket megoszthatod (re-pin), lájkolhatod és hozzászólást írhatsz alájuk. (A soulbookos infografikákat például ezen a faliújságon találod.)

Arról már írtam, hogy főként a hölgyek kedvelik a Pinterest világát (a felhasználók kb. nyolcvan százaléka nő), és arról is, hogy ez minek köszönhető. Ma azt nézzük meg, hogy mi a Pinterest üzleti sikerének a titka, és hogyan járulhat hozzá ahhoz, hogy ne csak az eladók, de a fogyasztók elégedettsége is növekedjen.

A Georgiai Műszaki Egyetem (Georgia Tech) és a Minnesotai Egyetem kutatói több mint 200 ezer megosztott tartalmat vizsgáltak, hogy választ kapjanak rá, mi motiválja az oldal felhasználóit. Az elemzés során újabb nemi különbségeket is találtak a használatot illetően. Például, hogy a női felhasználók tartalmait többször osztják meg, a férfiaknak ugyanakkor több követőjük van, mint a hölgyeknek.

Ami azonban az oldal üzleti sikerességére és a felhasználói motivációra is rávilágít, az az, hogy négy olyan igére bukkantak, ami a szolgáltatást egy másik népszerű közösségi oldaltól, a Twittertől leginkább megkülönbözteti: "használ", "néz", "akar" és "kell". A szavakat általában egy konkrét tárgyra vonatkoztatjuk (ezt használd, ezt nézd, ezt akarom, stb.), amiből kiderül, hogy az oldal középpontjában a figyelmünkre és vágyainkra méltó dolgok állnak. Mindez megerősíti a Pinterest üzleti hatákonyságával, a fogyasztás serkentésével kapcsolatos fejtegetéseket. A megosztott képekre kattintva a felhasználók jókora aránya juthat egyenesen a kereskedelmi oldalakra, és vásárolhatja  meg a másodpercekkel korábban látott terméket vagy szolgáltatást.

Kereskedői szempontból mindenképp előnyös a vágyak ismerősök általi felkeltése, majd minél gyorsabb kielégítése, ugyanakkor a fogyasztók számára ez nem feltétlenül jár a vásárlói elégedettség maximumával. A vásárlással együtt járó örömérzet ugyanis egy júniusi tanulmány szerint nem a szerzéssel vagy az adott dolog használatával függ össze elsősorban, hanem az utána való vágyakozással, a várakozással, az érkezése felett érzett izgalommal, a készülődéssel.

A kutatásban vásárlás előtt és után vizsgálták a fogyasztók érzelmi állapotát. Különösen a magukat anyagiasnak tartó személyek mutattak erős pozitív érzelmeket a jövőbeli vásárlásra gondolva. Örömet, izgalmat, optimizmust és nyugalmat éreztek, azt, hogy a vásárlás jó hatással lesz majd emberi kapcsolataikra, növeli önértékelésüket, az elégedettség és a hatékonyság fokozott tapasztalatával jár majd. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a vásárlástól szomorúak leszünk, csak azt, hogy míg egy dolog megszerzése rövid távú, addig a szerzésen való gondolkodás, a tervezgetés tartósabb elégedettséghez vezethet.

Az örömérzet fokozása és tartósítása érdekében például a tárgyak hajhászása helyett előnyben részesíthetjük az élmények vásárlását (éttermi vacsora, utazás, koncert, stb.), óvatosságra inthetjük magunkat a leértékelések, akciók és kiárusítások láttán, és az is segíthet, ha az internetet mellőzve inkább személyesen shoppingolunk. Amiben pedig akár a Pinterest is szerepet kaphat, hogy ötleteink és vágyaink olyan nyilvános kívánságlistáját vagy listáit hozhatjuk létre, melyeket nézegetve addig vágyakozhatunk a célba vett dolgok és élmények után, míg úgy nem érezzük, hogy elértük az izgalomnak azt a fokát, mely a megszerzést követően is tartós elégedettséget eredményez majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr355447543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása