Ne csak lájkolj, cselekedj!

2014. január 07. - gergonagy

Még karácsony előtt jelentette be a Facebook, hogy néhány civil szervezet (pl. UNICEF, WWF, Vöröskereszt) oldalán és bejegyzései mellett bevezető jelleggel "Adományozok" gombot kezd megjeleníteni, ami azonnali és közvetlen támogatás lehetőségét nyújtja a felhasználóknak. Korábban már az UNICEF svéd csoportjának a reklámkampánya is felhívta a figyelmet arra, hogy a lájkolás önmagában nem segít a támogatandó személyeken és ügyeken, továbbá egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy szimpátiánk nyilvános kifejezésével ugyan pozitív képet sugározhatunk magunkról az ismerőseink felé, de egyben úgy is érezhetjük, hogy ezzel le is tudtuk a dolgot vagy annak egy részét, így a tényleges támogatás végül visszafogottabb lesz, netán teljesen elmarad.

DisplayMedia.pngIllusztráció: Facebook

A nonprofit szervezetek oldalainak és bejegyzéseinek lájkolása mellett ezentúl tehát az adománygombra is klikkelhetünk majd, és meghatározhatjuk az adományozni kívánt pénzösszeget, kiválaszthatjuk a fizetés módját, és a szükséges adatok megadása után máris utalhatunk. Az adakozás tényének a megosztásával ismerőseinket is aktivitásra ösztönözhetjük. A Facebook egyelőre csak néhány civil alakulattal működik együtt, de hamarosan bővül a kör, egy űrlap kitöltésével pedig az érdeklődők akár maguk is jelentkezhetnek.

A lájkok nem mentenek életeket, a pénz és a védőoltások igen

„A nevem Rahim. 10 éves vagyok. Itt élek az öcsémmel. Néha félek attól, hogy megbetegszem, akárcsak az anyukám. Ki vigyáz majd akkor a testvéremre? Anya nagyon beteg, és félek, hogy én is az leszek. De úgy érzem, minden rendben lesz. A svéd UNICEF Facebook-oldalán már 177 ezer lájk gyűlt össze. Nyárra talán elérik a 200 ezret. Akkor minden jóra fordul.” - hallhatjuk a gyermekek védelmével foglalkozó ENSZ-szervezet, az UNICEF svéd egységének tavalyi videóján. A svédek arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a közösségi portálokon rengeteg szívszorító történet, fotó és videó kering, gyűlnek a lájkok a segítő szervezetek oldalain, miközben a tartalmak megosztásával, a szimpátia kinyílvánításával sokan le is tudják a jótékonykodást.

Kanapé-aktivisták egyesüljetek!

A jelenség maga már tavaly sem számított újdonságnak. Angolul slacktivism (slack='laza, lezser' + activism='aktivizmus'), amihez magyarul leginkább a látszat-aktivizmus vagy kanapé-aktivizmus kifejezés közelít. A látszat-aktivista amolyan "aktivista szimpatizáns", aki azonosul egy szervezettel vagy üggyel, különösebb erőfeszítést ugyan nem szeretne tenni, de másoknak mindenképp meg akarja mutatni, hogy ő mennyire jó lélek. A látszat-aktivizmus olyan interneten keresztül véghezvitt cselekedetet takar, mely politikai vagy társadalmi ügyet támogat, de nem igényel túl sok időt, energiát.

08172012p17pha.jpg

Illusztráció: National Catholic Reporter

A magyar Facebook-felhasználók körében úgy tűnik a pénzbeli és a tárgyi adományozás eleve nem túl népszerű adományozási forma. Ez alacsony bizalmi szintet jelez a potenciális adakozók részéről, ami érthető, ha a mindennapok során, vagy a a médiában rendre olyan példákkal találkozunk, melyek az adományok nem megfelelő felhasználásáról árulkodnak.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, az adhat.hu portál működtetője tavaly egy kilenc kérdéses kvízben kérdezett 1106 magyar Facebook-felhasználót többek között arról, hogy legszívesebben hogyan járulnának hozzá az általuk fontosnak tartott célok megvalósulásához. A válaszolók legkisebb hányada, csak 19 százalék támogatna pénzzel, 22 százalék valamilyen tárgyi felajánlással vagy szolgáltatással fejezné ki szimpátiáját, míg a többség (60%) önkéntes munkát vállalna legszívesebben.

A kokárda kitűzésével le is tudjuk a hazafias cselekedeteket?

A Journal of Consumer Research című szakfolyóirat november elején közölt egy tanulmányt, mely azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy egy ügy támogatásának a nyilvános jelzése, például egy kitűző viselése, egy petíció aláírása vagy egy Facebook-csoporthoz való csatlakozás vajon az adott ügy iránti elkötelezettséget is növeli-e egyben. A bizonyítékok szerint a támogatás privát (nem nyilvános, nem hivalkodó) gesztusai sokkal hatékonyabbak lehetnek erre a célra.

A kutatók több olyan kísérleti elrendezést vetettek be, ahol a résztvevők egy adott ügyet támogathattak. Az első fázisban vagy Facebook-csoporthoz kellett csatlakozniuk, vagy kitűzőt kellett elfogadniuk, vagy petíciót aláírniuk. A második fázisban pénzt adományozhattak, vagy önkéntes munkát végezhettek.

A kitűzős verzióra az Emlékezés Napján (Remembrance Day) került sor Kanadában, amikor ott pipacs feltűzésével emlékeznek az első világháború hőseire. A kísérletben összesen 92 egyetemista vett részt három csoportban. Az egyik csoportban a résztvevőknek viselésre kínáltak fel egy ajándék pipacsot, a másikban elvitelre kínálták fel azt egy borítékban. A harmadik csoport semmilyen utasítást nem kapott a kitűző mellé. Mindezek után az összes résztvevő egy tetszőleges pénzösszeget adományozhatott egy veterán katonákat támogató alap számára.

poppy-slider.jpgFotó: Ceasefire.ca

Akiknek csak magukkal kellett vinni a pipacsot, átlagosan kétszer akkora összeget adományoztak végül, mint akiknek viselniük is kellett a kitűzőt, és közel hatszor akkora összeget adtak, mint azok, akik semmilyen utasítást nem kaptak. Úgy tűnik, hogy a támogatás nyilvános jelzése kielégíti az embereknek azon szükségletét, hogy pozitív színben tűnjenek fel, ám azután elvesztik érdeklődésüket a konkrét ügy iránt.

Egy áprilisi tanulmány közösségi háló-hatásról írt. Eszerint eltérő jellemzői vannak az adományozás hagyományos és "facebookos" formáinak. A közösségi oldalakon keresztül például csak kisebb adományok várhatóak, és bizonyos témájú (pl. egészséget érintő) ügyek előnyt élveznek másokkal szemben (ez utóbbit a korábban említett magyar Facebook-felmérés is megerősíti).

Mit tehetünk ahelyett, hogy egy ügy lájkolására kérjük az embereket?

Adam Grant, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Üzleti Iskolájának professzora, a magyarul nemrég megjelent Adni és kapni (Give and Take) című bestseller szerzője blogjában a következő tanácsokat adja:

1. Kérjünk ígéretet konkrét cselekedetek megtételére! - Ez több okból is hatékony lehet. Egyrészt az emberek gondolatban már foglalkozni kezdenek az adott cselekvéssel, másrészt az ígérettel (különösen, ha nyilvánosan tették) még jobban elkötelezik magukat a kivitelezés mellett. Senki nem szeret mások előtt utólag leégni azzal, hogy nem tartja be az ígéreteit.

2. A viselkedést, ne az aláírást tegyük nyilvánossá! - Az aláírások látványa önmagában nem bír mozgósítő erővel, viszont egy viselkedéssel könnyebben azonosulunk, könnyebben késztethet utánzásra, mintakövetésre minket.

3. Az adakozás legmegfelelőbb indokát emeljük ki! - Ha két érvet kombinálunk, elképzelhető, hogy kevésbé lesznek meggyőzőek, mintha külön-külön alkalmazzuk őket. Az indokok végeláthatatlan sorolása akár a győzködés benyomását is keltheti, ami elriaszthatja a lehetséges támogatókat.

4. Emlékeztessünk a múltbeli közreműködésre! - Mivel szeretünk következetesek lenni, vagy legalábbis annak látszani, ha emlékeztetnek minket egy korábbi támogatásunkra, cselekedetünkre, nagy valószínűséggel szívesen megismételjük azt valamilyen formában.

5. Adjunk emberi arcot ügyünknek! - A statisztikai adatok, legyenek bármilyen szépen ábrákkal, infografikákkal, diagrammokkal vagy videókkal felöltöztetve, jóval kevésbé lesznek meggyőzőek, mint például Rahim a svéd UNICEF fenti videójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr665696930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása