Bemutatkozás a LinkedInen

2011. augusztus 04. - Soulbook

A Facebooknál és a Twitternél jóval kevesebbet foglalkozunk a LinkedIn nevű, főként szakmai kapcsolatokon alapuló közösségi oldallal, pedig hazánkban ma már több mint százezer felhasználóval büszkélkedhet. Mint bármely valamirevaló emberi közösségben, úgy itt is a legelső, és a regisztrálók számára mindenképp az egyik legfontosabb probléma, hogy milyen összképet alakítsanak ki magukról, mi szerepeljen az adatlapon, hogyan nyerhető el mások bizalma, érdeklődése, egyszóval miként formálható az a bizonyos első benyomás, mely a szemtől-szembeni találkozásoktól eltérően itt a profiloldalon található információktól függ elsősorban. 

Lori Johnson, a Social Media Today egyik szakírója, a Blu Morpho Marketing tulajdonosa szerint ma már nem hagyható figyelmen kívül a világszerte összesen 100 milliónál is több felhasználót tömörítő LinkedIn szakmai karrierünkre gyakorolt hatása, már csak azért se, mert például a Fortune Magazin ötszáz legnagyobb, amerikai székhelyű vállalatot rangsoroló listáján szereplő cégek vezetői a LinkedIn regisztrált felhasználói közé tartoznak. De mindettől függetlenül, ha személyes vagy üzleti márkánk építésekor nem támaszkodunk erre az eszközre, később úgy érezhetjük, kimaradtunk valamiből. 

Egy hiányosan kitöltött adatlap egy foghíjas, gyorsan összetákolt honlaphoz hasonlóan kifejezetten árthat szakmai hírnevünknek, vállalkozásunknak. Manapság az emberek már azelőtt a Google keresőjében keresik a választ kérdéseikre, mielőtt ismerőseiket hívnák telefonon. A Google pedig figyeli, és keresési találatai között megjeleníti a LinkedIn adatlapjait. Ha egy keresés eredményeként pont a mi oldalunk kerül előre, aligha szeretnénk, hogy egy félkész profilra kattintsanak az érdeklődők, és az határozza meg a szakmai életünkről vagy cégünkről kialakuló képet. 

Mihez kezdjünk az adatlappal?

Fotó és rövid bemutatkozó (Photo and Headline): Először is győződjünk meg róla, hogy legalább az egyik megvan. Semmi nem okoz nagyobb csalódást, mint mikor keresünk valakit és nem találunk fényképet, ami segítene beazonosítani az illetőt. Töltsük fel a rólunk készült legjobb arcképet! A háttérben ne legyen semmi, és ne szerepeljenek rajta mások. A rövid bemutatkozó szövegbe ne csak a beosztásunkat vagy a cégünk nevét írjuk bele, mivel ezek semmit nem mondanak arról, hogy miért is kéne bárkinek belenéznie az adatlapba. Próbáljuk meg a ránk jellemző legfontosabb kulcsszavakat felhasználni!

Állapotfrissítések (Status Updates): Igen egyszerű módját jelentik a tartalom frissentartásának. Minden frissítés a rövid bemutatkozó alatt jelenik meg, így érdemes szakmai vagy üzleti jellegű témákat választani, ami persze nem jelenti, hogy nem szőhetjük az üzenetekbe saját személyiségünket. Ám, ha valamit inkább nem a kávészünetben beszélnénk meg a munkatársakkal a munkahelyen, akkor erre a LinkedIn se a megfelelő fórum.

Összefoglaló (Summary Section): Ez az a hely, ahol elmesélhetjük, hogy mivel foglalkozunk és miért vagyunk különlegesek. Az összefoglaló segíthet a látogatónak eldönteni, hogy meg tudjuk-e oldani szakmai, üzleti problémáját.

Ajánlások (Recommendations): Az adatlap egyik legfontosabb része, ahol a legjobban megfogalmazható a szóbeszéd marketing alapanyaga. Igyekezzünk minden lehetséges szituációhoz ajánlásokat kérni! Például, ha a főnök pont most veregette meg a hátunkat, és köszönte meg az elvégzett munkát, akkor nyomban kérjünk tőle egy, az adott feladatra vonatkozó ajánlást. Valamikor régen megjegyzést kellett fűzni a személyi anyaghoz. Ez annak a digitális, megosztható változata. Az ajánlás a hitelesség megteremtésének egy nagyon hatékony eszköze. 

Honlapok (Websites): Hol vagyunk még fellelhetőek az interneten? A LinkedInen három hivatkozást lehet megadni. Ezek neve lehetőleg más legyen, mint a "Personal Website", "Company Website", "Blog", stb. Szóval válasszuk ki az "Other" lehetőséget, és fogalmazzunk meg például egy rövid kérdést: "Új otthont szeretne?", esetleg írjuk be a blogunk nevét.

Minden kész van, mit tehetünk még?

Néhány apró fogással még izgalmasabbá tehetjük adatlapunkat, visszatérésre csábítva ezzel a látogatókat:

- Irányítsuk profilunkra legfrissebb blogbejegyzéseinket! (Főleg, ha egy rövid, csak LinkedIn-ismerősöknek szóló ajánlót is mellékelünk a hivatkozásokhoz. Ha blogunk bejegyzéseinek nincs köze szakmai érdeklődésünkhöz, tanulmányainkhoz, munkánkhoz, cégünkhöz, inkább ne használjuk őket ezen a felületen. blogszerk.)

- Tegyünk közzé eseményeket!

- Mellékeljünk videókat, diasorokat!

- Küldjük el az adatlapot e-mailben leendő ügyfeleinknek!

- Használjuk saját honlapunk és Twitter-fiókunk hírfolyamát! (Kivéve, ha nagy a magánjellegű témák aránya a bejegyzésekben. blogszerk.)

- Az adatlapot kinyomtathatjuk és felhasználhatjuk szóróanyagként.

- Használjuk a profilra mutató hivatkozást minden nyomtatott anyagon!

- Tájékoztassuk kapcsolatainkat közelgő hivatalos úticéljainkról, így a kollégák könnyen megtalálhatnak minket!

- Szavazás létrehozásával gyűthetünk adatokat ismerőseinktől.

- Bekapcsolódhatunk projektekbe, együttműködhetünk másokkal.

A megosztott információkat, a beállításokat ugyanakkor alaposan gondoljuk át, hiszen a létrehozás, módosítás után ez az adatlap is részévé válik online megjelenésünknek, befolyásolni fogja a másokban rólunk kialakult képet. Mindez pedig a közösségi oldalak között talán a LinkedInen hathat a legközvetlenebbül karrierünkre, tanulmányi, szakmai és üzleti előmenetelünkre.

Forrás: Social Media Today

Fotó: TheJobBored

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr53120720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása