Miről nosztalgiázik Mars és Vénusz a neten?

2011. november 29. - Soulbook

Vajon milyen eseményekre emlékeznek szívesebben a nők és milyen információkat osztanak meg magukról gyakrabban a férfiak? Vannak olyan témák, melyek iránt mindkét nem hasonló mértékben érdeklődik? 

memories.jpg

A Proust egy nyár óta működő, New York-i székhelyű, angol nyelvű közösségi "nosztalgiaoldal", ahol emlékeket idézhetsz fel, oszthatsz meg a családtagjaiddal és a közeli ismerősökkel úgy, hogy válaszolsz a portálon található kérdésekre. Az 1000 kérdés több mint 100 fejezetbe van rendezve különféle élethelyzetek, események szerint, a válaszok alapján pedig akár egy idővonalon is megjelenítheted az életedet, összeállíthatod a saját történelemkönyvedet, elmentheted PDF formátumban vagy kinyomtathatod. Természetesen az ismerőseid meghívására szintén lehetőséged van, feltehetsz nekik kérdéseket, megjelölheted őket saját történeteidben, így hozzájárulsz az ő "történelemkönyvükhöz" is.

A közösségi oldal nemrég a női és a férfi felhasználók által adott válaszok számát és arányát vizsgálta meg az egyes fejezetekben. Az eredményeket összegző infografikából (lásd lent) az derül ki, hogy a Proust aktív tagjai körében eltérések mutatkoznak a két nem között a preferált témákat illetően. Van, amiről szívesebben nyilatkoznak meg nyilvánosan a férfiak és van, amiről a nők mutatkoznak közlékenyebbnek. Persze közös pontok is akadnak.

Női dolgok

Az kevésbé meglepő, hogy a nők szívesebben osztják meg kedvenc szerelmes dalaikat. Ebben a témakörben több mint 2000 válasz érkezett eddig az oldalra, mégpedig nyolcszor annyi nőtől, mint férfitól. Amikor arra kérik a látogatót, hogy ossza meg azt a dalt, amelyik megríkatja őt vagy a szerelmet fejezi ki a számára, a férfiak inkább passzolnak, míg a nők boldogan teljesítik a kérést.

A bulikon történtekről és a barátnőkkel eltöltött kellemes percekről is szívesebben nosztalgiáznak a nők. A kedvenc édességekkel kapcsolatban szintén közlékenyebbnek bizonyulnak, mint a férfiak. 

Férfi dolgok

A szülői szerepre az apák mintha büszkébbek lennének, mivel a férfiak kétszer annyian válaszoltak az ezzel kapcsolatos kérdésekre, mint a nők. Tízszer több férfi tartja magát igazi "lúzernek" és oszt meg történeteket iskolai üldöztetéseiről vagy az első számítógépéről. Érdekes módon vallási kérdésekben kicsivel szintén a férfiak bizonyulnak közlékenyebbnek. 

A közös nevező

Talán az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy az eljegyzési történetekről és az esküvő napjának az eseményeiről mindkét nem ugyanolyan szívesen számol be. Ugyancsak hasonló lelkesedéssel ragadják meg a lehetőséget, hogy a karriercéljaikról és a megvalósítás során tapasztalható élet-halál harc momentumairól beszámoljanak.

Aki bizonytalan lenne néha saját magában, annak jó hír, hogy ezzel a férfiak és a nők hasonló mértékben vannak így, legalábbis hasonló arányban mutatkoztak késznek beszámolni aggodalmaikról, kétségeikről.

Az oldal saját felmérése alapján természetesen nem tanácsos általánosítani vagy azt gondolni, hogy a két nem által preferált témák eltérései más közösségi oldalakon szintén hasonló mintákat követnek. Ettől függetlenül a későbbiekben is szorgosan boncolgatjuk majd a férfiak és a nők oldalhasználati szokásaival kapcsolatos elemzéseket.

Ti hogy látjátok, férfi- és nőismerőseitek másként használják a közösségi oldalakat? Mik a legszembetűnőbb eltérések?

gender_sharing.jpg

Forrás: Proust

Fotó: Scoop.it - Social Media Exploration

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr783410820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.12.01. 14:53:44

Én azt figyeltem meg hogy a férfiak gyakrabban töltenek fel fura profil képeket mint pl, rajzolt karakterek vagy éppen akkori hangulatukat kifejező semmiségeket mint a nők. De a férfiak nem is nagyon foglalkoznak vele, csak azt mondják most ilyen kedvük volt. Míg a nők, tapasztalataim szerint, a profilképükre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek.

Soulbook 2011.12.02. 14:20:33

@organikusviselet: ... akárcsak offline :) Érdekes lenne megnézni, hogy milyen összefüggés van a profilképpel való foglalkozás és a külső megjelenéssel való törődés között.
süti beállítások módosítása