Maslow 2.0: az önmegvalósítás új eszközei

2012. március 04. - Soulbook

Kézenfekvő gondolat, hogy szükségleteink kielégítésében segítségünkre lehetnek a közösségi oldalak. Az olasz SMTT közösségi média ügynökség infografikája (a bejegyzés végén) egy közismert pszichológiai elmélet vizualizálása mellett bemutatja, hogy az igényeink hierarchiájának egyes szintjein pontosan melyik portál növelheti hatékonyságunkat.

Abraham Maslow (1908-1970) amerikai pszichológus a humanisztikus pszichológia egyik alapítójaként és egyik legfontosabb képviselőjeként vált ismertté Carl Rogers-szel együtt. A korábbi irányzatokkal (pszichoanalitikus, behaviorista iskolák) ellentétben őket elsősorban az egészséges emberek érdekelték. Az, hogy miként birkóznak meg életük kihívásaival, hogyan jutnak egyre közelebb önmaguk megvalósításához, kiteljesítéséhez. Az iskolát  a ma nagy népszerűségnek örvendő pozitív pszichológia (Martin Seligman, Csíkszentmihályi Mihály, stb.) előfutárának is tekintik (például a csúcsélmény maslow-i fogalma, az önmegvalósítás azon pillanata, melyet boldogság, kielégültség jellemez, feltűnően hasonlít Csíkszentmihályi flow-jához, az áramlás élményéhez). Nagy érdeme még Abraham Maslownak, hogy az '50-es évek elején a Brandeis Egyetemen ő "vezette be" a pszichológia tudományába az egyik legismertebb szociálpszichológust, Elliot Aronsont, akinek többek között a Társas lény című könyvéért és számos érdekes szociálpszichológiai kísérlet kivitelezéséért lehetünk hálásak.

Maslow neve mégis főként az emberi szükségletek hierarchiáját felvázoló elméletéhez és piramisábrájához kapcsolódott hozzá. Teóriája szerint az emberi szükségletek szintjei sorban követik egymást. Akkor tudunk időt és energiát áldozni a következő fázisokra, ha az alatta lévő szükségleteink már kielégültek.

Az első szint a fiziológiai szükségleteink szintje. Lélegzünk, eszünk, iszunk, alszunk, szaporodunk, igyekszünk fenntartani és ellátni alapvető életfunkcióinkat. A grafika készítői szerint itt még nincs szerepe a közösségi oldalaknak, gondolom ők még nem kerültek életveszélybe például egy katasztrófa során. Számos példa mutatja, hogy a mentési munkálatokat hatékonyan segítheti mondjuk a Twitter, de súlyos betegségeket is diagnosztizáltak már megosztott fotók segítségével.

A második szinten a biztonság szükségletét találjuk, azt az igényünket, hogy biztonságban tudjuk az életünket, testünket, erőforrásainkat, állásunkat, családunkat, egészségünket és értékeinket. A LinkedIn a szakmai és anyagi biztonságunk megteremtésében mindenképp segítségünkre lehet, álláshoz juthatunk a segítségével, építhetjük karrierünket, ápolhatjuk szakmai kapcsolatainkat vagy üzletet köthetünk. 

A valahová tartozás társas motivációja jelenik meg a szükségletek harmadik szintjén. Barátokra, családra és a szexuális intimitás megélésére is szükségünk van. Mindebben a Google+ és a Facebook tényleg nagy szolgálatot tehet, de azért a társkereső oldalakat se hagyjuk ki.

Az elismerés iránti vágy, az önbecsülés, a magabiztosság, a teljesítmény jelenti a negyedik szintet, ahol a Twitter léphet be a képbe. Végül az önmegvalósítás a piramis csúcsán, mint az emberi létezés végső célja, az erényességgel, a kreativitással, a spontaneitással, a problémamegoldás iránti érdeklődéssel, az előítéletektől való mentességgel és a lehetőségeink megvalósításával. Ebben a fázisban leginkább a blogok szolgálhatják céljainkat, amit már említettünk is a "Miért írunk blogot?" című korábbi bejegyzésben, bár én a YouTube-ot (vagy a Prezit!) se felejteném el a kreativitás kiélésének lehetőségei miatt.

Maslow egyébként később ezt az öt szintet az önmegvalósítás alatt kiegészítette a kognitív (tudás, megértés, megismerés) és az esztétikai (szimmetria, rend, szépség) szükségletek szintjeivel. A kognitív szinten lehetne a Wikipedia helye, az esztétikai szint közösségi oldalára pedig várom a javaslataitokat a hozzászólások között!

Forrás: Social Media TIC's and Training

Fotó: The Social Work Exam

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr974271166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása