Férfias játék a Wikipedia?

2012. szeptember 25. - Soulbook

Az angol Wikipedia szerkesztőinek 91 százaléka férfi, miközben az olvasók körében kiegyenlített a nemek aránya - állapította meg a Grouplens Kutatóintézet közreműködésével készült 2011-es tanulmány, melyből a Knock Twice kreált nemrég egy infografikát. A közösségi oldalak birodalmának jelentős részére ugyanakkor inkább enyhe női túlsúly a jellemző. A legismertebb felületek közül a Pinterest most igazán az ő terepük, míg a Reddit, a Google+ és a LinkedIn felületein a férfiak vannak többségben, de korántsem annyira, mint a Wiki szerkesztői közösségében. 

gender.jpg

Illusztráció: Discovery
 

Az internetes nagyenciklopédián a szerkesztett témák megoszlása hozza a már jól bejáratott sztereotípiákat. A nők az embereket, a művészeteket és a filozófiát érintő témákban érzik otthon magukat, legkevésbé a földrajz, a tudomány és a történelem területén kívánnak virtuális nyomot hagyni a szócikkekben. A férfiak nagyjából kétszer annyian  (15,5 millióan) szerkesztik az oldalt, mint amekkora New York népessége, ugyanakkor az utóbbi években már egyre több hölgy csatlakozott a közösséghez.

A Wikipedia csak egyetlen példája annak, hogy a nemek közötti pszichológiai, társadalmi és kulturális eltérések (gender) hogyan jelennek meg az interneten és a közösségi oldalakon. Másként mutatjuk be magunkat, máshogy viselkedünk, sokszor eltérő nyelvet használunk, akárcsak a hétköznapokban. Vasárnap a NŐ EZER ARCA Kapcsolatelemző- és Fejlesztő Központ 28. nyílt napja keretében, a Női Akadémia előadásán (A Gender a virtuális világban - Nő és férfi az interneten, a közösségi oldalakon) azokat a  technológia nyújtotta lehetőségeket és kihívásokat fogjuk boncolgatni, melyek megkönnyítik, vagy épp megnehezítik önmagunk és egymás jobb megismerését, a kapcsolatteremtést és -ápolást, a mindkét nem számára kielégítő kommunikációt a virtuális tér sajátos közegében. Szeretettel várunk Téged is!

Wikipedia
Browse more infographics.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr1004792552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT22 2012.09.25. 19:11:35

Szerintem törvénybe kéne iktatni, hogy a szerkesztők 50%-a nő legyen.
süti beállítások módosítása