Közösségi oldalak és/vagy közösségi média

2011. március 28. - Soulbook

A Wikipedia magyar nyelvű oldalain hiába keressük a "közösségi oldal(ak)" szócikket, helyette csak a "közösségi médiával" találkozhatunk. Van ugyan "ismeretségi hálózat" is, de "közösségi oldal(ak)" nincs. Világos, hogy a "közösségi média" az angol "social media" fordítása, amit ettől még nem feltétlenül kell elfogadni. Én mindig úgy tudtam, hogy a média egy eszköz, mellyel információt továbbítunk. Média az újság, a rádió, a televízió, és ami nekünk most itt fontos, média az INTERNET. Eszerint a social media (közösségi média) média lenne a médiában?

Lehet, hogy ez csak egyszerű kukacoskodás, lovaglás a szavakon, de logikailag nekem akkor sem világos, hogy az interneten működő, és annak nyelvén beszélő közösségi oldalakat miért kellene médiának nevezni? A televízió műsortípusait (szappanopera, valóságshow, vetélkedő, stb.) sem hívjuk médiának, mint ahogy az interneten az e-mailt, a chatet, a honlapokat szintén nem tekintettük eddig annak. Szóval emiatt emlegetek gyakrabban közösségi oldalakat, egészen addig, míg meg nem győz valaki a Facebook, a Twitter, a YouTube és társaik médiaságáról.

Fotó: fredcavazza.net

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr252744714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása