Oszd meg és uralkodj! Legfőképp önmagadon...

2011. március 28. - Soulbook

"Divide et impera!" De legyen inkább fordítva. Az ember előbb gondolja át kétszer, hogy milyen információt oszt meg a többiekkel, mert könnyen az ismerősök számlálójának rohamos csökkenéséhez vezethet a dolog. 

Tanácsos uralni megosztási késztetéseinket, már csak azért is, mert egy bizonyos gyakoriság és mennyiség után akár a rendszer is törölhet minket, nem csak a barátok. A közösségi oldalak olyanok, mintha kis világok lennének, melyeket mi rendezünk be magunknak, vagy olyan újságok, amiket ismerőseinkkel együtt szerkesztünk. Ezért lenne okos dolog felelősséggel használni. Persze az uralkodáshoz egyre jobb eszközökkel rendelkezünk, hiszen szabályozhatjuk, hogy kitől milyen tartalmat engedünk eljuttatni magunkhoz, drasztikus esetekben az ismerősök között is szelektálhatunk, letiltva a hozzászólásaikat az üzenőfalról vagy épp végleg törölve őket kapcsolataink listájából.

Az én személyes kedvenceim azok az alkalmazások, melyek a készítőjüknek egy teljesen önkényes módon kiválasztott idézet, közmondás, jóslat, horoszkóp vagy egyéb gyűjteményéből jelenítenek meg automatikus módon egy-egy gyöngyszemet. Ilyenkor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy az illetőnek, aki megosztja az ilyet, nemigen vannak önálló gondolatai, véleménye, vagy esetleg nem forgat túl sokat újságokat és könyveket, melyekből önállóan tudna neki tetsző idézeteket kiemelni. 

Érdekes próbálkozás magunkba nézni, és megvizsgálni, hogy miért is akarunk néha kényszeresen megosztani bizonyos tartalmakat. Egy magyar nyelvre is lefordított mulattató infografika az Image Factory blogján pont erre igyekszik választ találni. A folyamatábra és az egész motiváció kulcsa szerintem a következő megállapítás: "Mivel nem kicsit menő, amit megosztottam, ezért én is menő vagyok!"

A latin "divide et impera" kifejezés, magyarul „oszd meg és uralkodj”, a Római Birodalom politikai módszerét kifejező elv, mely később többek közt XI. Lajos francia uralkodó mottója is lett. (Fotó és idézet: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr52760268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása