Böngészek és lájkolok, tehát vagyok!

2011. április 04. - Soulbook

Az vagy, ami érdekel. A Google, a Facebook és a hasonló internetes cégek számára egyre inkább az határozza meg a rólunk, mint egyénekről kialakított képet, hogy mik azok a dolgok, amik érdekelnek  minket, milyen kulcsszavakra keresünk rá a keresőkben vagy milyen oldalakon fejezzük ki a tetszésünket. Egyre kevésbé számít az, hogy hol lakunk, mekkora a jövedelmünk, mi az iskolai végzettségünk vagy az, hogy  melyik nemhez tartozunk. Johanna Blakley médiakutató "Közösségi oldalak és a nemi megkülönböztetés vége" című nyolcperces előadása a TED.com-on ezt a kérdést járja körül. Mondanivalójával a magyar feliratozás készítőjeként volt szerencsém alaposabb ismeretséget kötni, úgyhogy most jöhet egy rövid fordítói kommentár:

Az előadás a TEDWomen konferencián hangzott el. A washingtoni rendezvény középpontjában tehát a nők álltak, ezért nem véletlen, hogy Blakley is a nemek oldaláról közelítette meg a közönségmérés átalakulásának a témáját. Egyrészt arról beszélt, hogy a demográfiai jellemzők (nem, kor, jövedelem, lakhely, stb.) helyett sokkal többet elárul rólunk az, hogy mi iránt érdeklődünk, mivel töltjük a szabadidőnket vagy milyen oldalakat látogatunk az interneten. Tudjuk, hogy a Google nem véletlenül figyeli böngészési szokásainkat, hogy milyen kulcsszavakra keresünk rá, vagy milyen kifejezéseket használunk a levelezésünkben. Ezeknek megfelelően válogatja ki és jeleníti meg a hirdetéseket a képernyőn. Hasonló a lájkok működési mechanizmusa a Facebookon. Ott az is az ízlésünkről árulkodik, hogy kikkel tartunk kapcsolatot, kiknek a megosztásaihoz szólunk hozzá, stb. Nem véletlen, hogy a két konkurens cég számára a személyes adataink mellett a keresési, böngészési és lájkolási szokásainkról nyert adatok bírnak óriási értékkel. Ha megfigyeljük, az általuk nyújtott szolgáltatások is szépen lassan kezdenek hasonlóvá válni egymáshoz, mindkettő olyan területeken kezd erősíteni, amiben a másik még jobb. Igyekeznek adataink és választásaink minden még hiányzó, számukra még feltérképezetlen területét lefedni, megismerni. 

Másik fő mondandója az előadónak, hogy többek között a közösségi oldalaknak köszönhetően egyre inkább jelentőségét veszti a nemi alapú megkülönböztetés. Egyrészt a fentiek miatt, mert fontosabbbá válik a dolgok iránti érdeklődésünk, mint a nemi hovatartozásunk. Másrészt amiatt, hogy a nők váltak a közösségi média forradalmának az élharcosaivá, ők uralkodnak felette, mivel többen és többet használják e felületeket, mint a férfiak. Azonban ez utóbbival kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a nők az oldalakon fogyasztóként vannak többségben. Ha a média, a reklámipar, az online fejlesztéssel, marketinggel vagy tanácsadással foglalkozó cégek tulajdonosai között nézünk szét, tehát a valós hatalom birtokosai között, akkor már nyomát sem látjuk ennek a túlsúlynak, nem is beszélve a fizetések nemek közötti egyenlőtlenségéről. Azt tényleg mondhatjuk, hogy a nőknek nagyobb a befolyása a közösségi oldalak tartalmára, de egyelőre nem nevezhetjük őket uralkodóknak vagy e technológiák élharcosainak. 

Forrás: TED.com, Social Media Today

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr172791676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása