Hogyan készítsünk deszkából teáskannát?

2011. május 30. - Soulbook

Az utánzás közösségteremtő erejére jó példa az egyik legújabb internetes hóbort, az Ausztráliából származó deszkázás (planking). A dolog első pillantásra ártalmatlannak tűnik. Egy megfelelően kreatív helyszínen a hasunkra fekszünk, megörökítjük magunkat, majd a fotót megosztjuk az interneten másokkal. Igen ám, de mi van, ha valaki egy erkély korlátján vagy egy mozgó autó tetején próbálkozik a bűvészmutatvánnyal?

Eddig egy haláleset és egy kómával végződő baleset bizonyítja, hogy veszélyes keverék, mikor egy gyorsan népszerűvé váló online móka összetalálkozik valakinek a nagyobb kockázatvállalásra való hajlamával. Mivel maga a planking és a tragikus esetek is Ausztráliából erednek, nem véletlen, hogy épp az ausztrál Mortlake Főiskola két pszichológiatanára kezdett elmélkedni a jelenségen. Arra jutottak, hogy a planking önmagában nem probléma, kivéve ha vakmerőséggel párosul. Semmivel sem ártalmasabb vagy érdekesebb a deszkázás annál, mint mondjuk ha teáskannát formázunk a testünkkel, egyik kezünket a csípőnkre téve, a másik karunkkal meg a kanna kiöntőjét imitálva. Miután ezt megemlítették diákjaiknak, készítettek egy fotót, és kísérletképpen elindították a Teáskannázás (teapotting) oldalát a Facebookon. 

Kezdetnek 100 rajongó összegyűjtését jelölték ki célnak az első éjszakára, amiből már éjfélre 200 lett, másnapra 1000. Az egyik országos tévéhálózat is beszámolt a kezdeményezésről, akárcsak a Herald Sun című napilap. A média érdeklődése egyre csak fokozódott, mígnem a Twitteren valaki azt javasolta, hogy kapcsolódjanak egy adománygyűjtő eseményhez, ami végül a múlt héten megtörtént. Az oldalt most pont 5000 ember kedveli, a világ számos tájáról érkeztek már képek. 

Szóval akár a hasunkra heveredünk, akár teáskannázunk, akár két kezünket égnek emelve Gellért-hegyi Szabadság-szoborként töltjük fel magunkat közösségi oldalakra, mindig gondolkozzunk el azon, hogy ügyességünket, bátorságunkat fitogtatva mások szimpátiáját akarjuk-e elnyerni ezzel vagy egész egyszerűen egy jó murinak tartjuk, amit netán még különböző társadalmi ügyek szolgálatába is állíthatunk.

Forrás: ABC Ballarat (fotó), ABC Open, Brisbane Times, Courier Mail (fotó)

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr142939281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.01. 09:56:24

Miért, teáskannázni nem lehet a 10. emelet erkélyén? Majd ha ilyen halálesetek is lesznek, akkor majd jön az új hülyeség...

Akkor már az utazó kerti törpe jobb poén (l. Amelie csodálatos élete).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.01. 09:57:49

Ja, még egy idézet a Brian életéből:

Brian: Ti mindannyian egyéniségek vagytok!
Tömeg: Mi mindannyian egyéniségek vagyunk!
Egy hang: Én nem!
Tömeg: Ő nem!

Soulbook 2011.06.01. 19:14:51

@TrueY: Épp erről beszélt a két ausztrál pszichológiatanár, hogy teljesen mindegy, milyen alakot veszel fel, ha a vakmerőségedet akarod bizonygatni. Amúgy valaki egy rendőrautó tetejét választotta a deszkuláshoz, ő is bekerült vele az újságokba, meg a fogdába is. Kerti törpének utánanézek, a Szabadság-szobor csak azért jutott eszembe, mert írták, hogy le akarják cserélni:
hvg.hu/itthon/20110307_szabadsag_szobor_katolikus_alapitvany
Meg mert mindenki ismeri és elég jellegzetes pózban áll. Nem tudom, milyen magyar vonatkozású formát lehetne még utánozni., de gondolkodok.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.02. 09:59:40

@Soulbook: A felvonulási téren volt egy előre mutató munkás szobor. Talán az! :) De a szabadságszobor V-t mutató angyalkája sem rossz!
süti beállítások módosítása