Hálóba gabalyodott politikusok

2011. június 14. - Soulbook

Anthony Weiner, New York-i demokrata képviselő beismerte, hogy az elmúlt három évben olyan képeket küldözgetett nőknek a neten, melyek hiányos öltözékben ábrázolták őt. A botrány akkor robbant, amikor az egyik fotót a Twitteren véletlenül a címzett helyett a nagyvilággal osztotta meg. A történtek után a TweetCongress.org infografikán is ábrázolt elemzése szerint 27-29 százalékkal esett vissza a közösségi oldalon közzétett üzenetek száma az amerikai törvényhozók körében.

Biztos, hogy nem ez lesz az utolsó eset, ami elgondolkodtatja majd a politikusokat az internet és a közösségi oldalak értelmén, funkcióján és veszélyein. Sokuknak az egészből csak annyi jön le, hogy fent kell lenni a népszerű felületeken, mert a választók és a kollégák is egyre többen vannak ott, hiszen ma ez a divat. Márpedig a kamerák és a mikrofonok állandó kereszttüzében élő közszereplőknek illik követnie a trendeket, mindig mindenhol ott kell lenni, főleg ahol történik valami. Ha pedig épp nem történik semmi, akkor gondoskodni kell róla, hogy ez az elviselhetetlen állapot megváltozzon, és lehetőleg a politikusi személyiség kerüljön a középpontba. Ilyenkor lehet kiadni egy naptárat, pózolni népszerű magazinokban, szerepelni egy reggeli vagy esti showműsorban, esetleg egy szappanoperában, vagy épp botcsinálta pszichiáterként sajtótájékoztatót tartani a nekünk nem tetsző miniszterelnök neurológiai kórképéről. A nárcizmus, hiúság, önimádat és a népszerű közösségi felületek használatának összefüggései folyamatosan visszatérő témái a szájtokkal kapcsolatos tudományos vizsgálódásoknak. Nem véletlen, hogy a politikusok közül (is) sokan láthatóan mindenféle előzetes tervezgetés nélkül igyekeznek gyorsan birtokba venni ezt a kommunikációs teret.

Azonban a közösségi oldalakon az egyik legfontosabb tényező  a személyesség érzetének a hiteles megteremtése kellene, hogy legyen, ami elképzelhetetlen a politikus bizonyos fokú személyes részvétele nélkül. Nem elég, ha egy munkatárs "felpakolja" a közszereplőt a Facebook vagy a Twitter polcaira, mivel ott meg is kell nyilvánulni. A jelenlét szükségessége és mikéntje ugyanakkor nagyban függ a politikus személyiségétől, karakterétől és előéletétől. Itt ugyanis gyorsan nyilvánvalóvá válik mindenki számára, ha netán ugyanolyan szabadszájúak vagyunk, mint a társaink által gyakran éppen ezért támadott politikai ellenfelünk. Meg persze az sem veszi ki jól magát az interneten, ha keresztény értékeket nyíltan valló állami vezetőként olyan tinisztár szövegével akarunk trendinek látszani, és haknizni a celebbel a médiában, aki egy videó tanúsága szerint nem veti, vagy vetette meg korábban a tudatmódosító szerek és a nem épp templomba illő önkifejezési formák buzgó használatát egy szórakozóhelyen a kamera előtt.

Nem egyszerű a dolga a ma hivatalban lévő politikusoknak, mert minél többet szerepelnek a hálón, annál kellemetlenebb szituációkba keveredhetnek (és egy múlt hónapban közzétett felmérés szerint annál gyorsabban válhatnak unalmassá a támogatóik körében). Aki nem érti az új kommunikációs eszközök logikáját vagy használni se képes azokat megfelelően, az jóval nehezebben válik hitelessé az internetezők körében és persze gyakrabban követhet el bakikat. A hitelesség mellett a következetességre sem árt figyelni. Gondban lehetünk, ha az általunk képviselt politikai párt sokat hangoztatott értékrendje és a személyiségünk, mindennapi viselkedésünk között égbekiáltó a különbség. Lebukás esetén az internet kegyetlen tud lenni, de ne felejtsük el, hogy a hálót alkotó számítógépek előtt emberek (a politika nyelvén: szavazók) ülnek, akiket illik néha tisztelni is. 

Forrás: INDEX/MTI, AllTwitter

Fotó: Mobile Marketing Watch

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr662975330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.14. 22:18:16

Jó írás!

Egyébként nem valószínű, hogy az a "kicsi legós" poén ártott Rétvári Bencének, sőt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.15. 06:37:45

"27-29 százalékkal esett vissza a közösségi oldalon közzétett üzenetek száma az amerikai törvényhozók körében."

Most jöttek rá, hogy nem kéne kipakolni a hétvégi buli bekokózott képeit?
Értem már, én azért nem vagyok jó politikusnak, mert magamtól is van annyi eszem, hogy nem teszek fel kompromittáló képeket a f@szbookra...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.15. 06:40:37

". Lebukás esetén az internet kegyetlen tud lenni, de ne felejtsük el, hogy a hálót alkotó számítógépek előtt emberek (a politika nyelvén: szavazók) ülnek, akiket illik néha tisztelni is. "

Még sok-sok év fog eltelni, mire nedves politikusaink ezt legalábbis megsejtik. Jelen pillanatban szerintem senki nem nézi le jobban embertársait, mint a nagypolitika szereplői, éppen ezért sem várhatjuk el tőlük, hogy az ország, vagy a szavazóik érdekeit nézzék.
süti beállítások módosítása