Életkorfüggő online kitárulkozás

2011. július 05. - Soulbook

A fiatalok és az idősek szívesebben közölnek személyes információkat magukról, mint a középkorúak, akiket jobban érdekel a magánélet védelme - állítják a newcastle-i Northumbria Egyetem kutatói. Tanulmányuk szerint bár a Facebook és az egyéb közösségi felületek korában a felhasználók egyre inkább készek megosztani érzékeny adatokat, személyes információkat az interneten, mégis kimutatható egy U-alakú görbe, mely szerint a társadalom legfiatalabb és legidősebb tagjai a középkorúakhoz képest kevésbé óvják privát szférájukat. 

A "Ki tud rólam?" címet viselő tanulmány az első, amely korcsoportok szerint vizsgálja az online kitárulkozás különbözőségeit. Több mint 1200 kérdőívet elemeztek ahhoz, hogy felmérjék az információs érzékenységgel kapcsolatos véleményeket és a kitárulkozás preferált mértékét.

A 18 és 65 év közötti résztvevőktől megkérdezték, hogy milyen könnyen közlik a személyazonosságukat, az egészségi állapotra, életmódra vonatkozó részleteket és pénzügyi adataikat az érdeklődők egy meghatározott körével, köztük egészségügyi dolgozókkal, családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal, munkaadókkal, magánvállalatokkal és kormányhivatalokkal.

Az eredmények azt mutatták, hogy minden résztvevő korosztálytól függetlenül jelentős mértékben hajlandó a személyazonosításhoz szükséges adatok (név, születési dátum) közlésére akár az egészségügyi dolgozók, akár a családtagok, barátok felé. Azonban a 36 és 55 év közöttiek a náluk fiatalabb és idősebb korcsoportokhoz képest lényegesen kényelmetlenebbnek érezték a személyazonosító adatok megadását külső cégek számára, akárcsak a családtagok és a barátok beavatását életmódjuk részleteibe. Az 56 év felettiek a fiatalokhoz viszonyítva  a pénzügyi információk külső cégekkel történő megosztását találták a a legkellemetlenebbnek. 

Ez a tanulmány az első azoknak a vizsgálatoknak a sorában, melyek megfelelő eszközt kívánnak találni a kitárulkozás jellegzetességeiben megmutatkozó egyéni különbségek megragadásához. A cél olyan új adatok és módszerek felkutatása, melyekkel támogatni lehet a személyes adatok kezelését szolgáló, egyénileg alkalmazható eszközök fejlesztését. 

Ahogy Pam Briggs professzor, a kutatás egyik vezetője fogalmazott: "Legfiatalabb és legidősebb alanyaink elmondásuk szerint szívesebben osztanak meg személyes információkat, mint a középkorúak. Ennek egyik magyarázata az, hogy mikor középkorúak leszünk, egyre tisztábban kezdjük látni az adatmegosztás következményeit. Megértjük, hogy személyes adataink mi módon jelentenek értéket. Ahogy jobban részévé válunk a társadalomnak, elkezdjük felismerni mind az adatközlés költségeit, mind pedig annak előnyeit. Az is tudatosul, hogy mi mindent veszíthetünk el: társadalmi státuszt, jövedelmet vagy biztosítotti előjogokat. Később, ahogy haladunk a hatvanas éveink felé és tovább, újra visszanyerjük információközlési hajlandóságunkat, kivéve a pénzügyek területén."

"Az idősebbek úgy érzik, hogy a pénzügyi adataikon kívül nincs rejtegetnivalójuk a nagyközönség előtt, ezért ők nyitottabbak az interneten. A fiatal felnőtteknek ugyan van mit rejtegetniük, de valószínűleg még nem egészen fogják fel a nyitottság következményeit."

"Érdekes kérdés lesz a jövőbeli kutatások számára, hogy az internet korában élő fiatal felnőttek a továbbiakban is hajlanak-e majd a személyes adatok közzétételére vagy pedig a nagyobb tapasztalat később meg fogja változtatni a viselkedésüket."

Forrás: ScienceDaily

Fotó: Covenant to Care for Children

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr1003032956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása