Hogyan szívathatod a gyerekedet a Facebookon?

2011. augusztus 15. - Soulbook

A szülők nem is gondolják, hogy aggódó, szeretetteljes tevékenységükkel a Facebookon olykor porig alázzák gyerekeiket a kortársaik előtt. Ősök és utódok együttes jelenléte sokszor igencsak zavarba ejtő szituációkhoz vezethet. A serdülők számára különösen fontos, hogy legyen egy saját kis privát, barátokkal és titkokkal teli szféra, melybe ugyanakkor hol véletlenül, hol az adatvédelmi beállítások ismeretének a hiányosságai miatt bárki betekintést nyerhet, és akár be is avatkozhat a közösségi felületeken. 

Két amerikai tini egy olyan honlapot hozott létre, ahol a fiatalok összegyűjthetik szüleik olykor vicces, olykor inkább kínos bejegyzéseit, hozzászólásait. A válogatás tanúsága szerint előfordul, hogy apukák csatlakozása a helyi szexklubhoz ismertté válik a teljes ismerősi kör előtt, néha pedig anyukák ecsetelik hasonló méretű   közönségnek az újonnan beszerzett fehérnemű-kollekciójuk részleteit. A legnagyobb égés azonban akkor van, ha a szülők közvetlenül a gyerekre szállnak rá. Ne kérdezzétek, hogy miért pont egy internetes szolgáltatók közötti eligazodást megkönnyítő oldal gyűjt össze tíz tippet arra, hogy hogyan hozhatjuk zavarba gyermekeinket a Facebookon, mindenesetre a szándék fölöttébb figyelemreméltó.

1. Tüntesd fel a felhasználónevedben, hogy kinek vagy az anyukája/apukája! - Sok nő felhasználóneve tartalmazza zárójelbe foglalva a leánykori nevet is. Így a régebbi ismerősök könnyebben rájuk találhatnak. De miért ne lehetne ugyanígy feltüntetni a gyerek nevét? Ha mondjuk Hrúz Máriának hívnak, lehetnél ezentúl "Hrúz Mária (Petőfi Sándor anyukája)". A maximális hatás érdekében ügyelj rá, hogy a gyerek már a visszaigazolt ismerősök között legyen!

2. Töltsd fel saját profilképedként a leggázabb gyerekkori képét! - Nem elég, ha egyszerűen csak egy albumba töltöd a gyermekedről készült korai fotókat. Válaszd ki a legkínosabb gyerekkori fényképet, és állítsd be a saját profilképednek! Fűzz megjegyzést is a képhez, melyben megosztod mindenkivel a kép születésének a körülményeit!

3. Jelöld be ismerősnek a barátait! - A minél nagyobb hatósugarú alázás érdekében kiterjedt közönségre lesz szükséged. Kérd fel ismerősnek a gyereked összes cimboráját! Így nem csak közönséget szerzel, de a barátokat is szemmel tarthatod.

4. Naponta beszélgess vele az üzenőfalán keresztül! - A telefon vagy a személyes kontaktus helyett tekintsd a Facebookot a kapcsolattartás új lehetőségének! Helyezz el kínos bejegyzéseket az üzenőfalon! Például: "Ne felejtsd el legközelebb lehajtani a vécéülőkét, ha kész vagy, mert reggel megint úgy hagytad!"

5. Csatlakozz egy nagyon ciki rajongói oldalhoz! - Keress egy kellőképpen megbotránkoztató oldalt a sok közül, és lájkolj! Ez nem csak a gyereked hírfolyamában fog megjelenni, hanem az általad már ismerősnek felvett haverok és barátnők üzenőfalán is. Itt különös fontosságot nyer, hogy a felhasználói nevedben már megjelenjen az ő neve. Milyen jól nézne ki: "Márti (Toldi Mikike anyukája) kedveli a 'Bélgázproblémákkal küzdő nők' oldalt"

6. Minden bejegyzését lájkold és kommenteld! - Ahogy a gyerek megoszt egy képet vagy frissíti az állapotát, azonnal nyomj rá egy Tetszik-et és írj egy hozzászólást. Ha mondjuk épp sziklamászás közben készült a fotó, amit közzétett, írj valami ilyesmit: "Elég veszélyesnek tűnik kincsem, nem féltél? Mintha kissé átázott volna a nadrágod."

7. Kezdeményezz neki randikat az ellenkező nem tagjainál! - Amikor az ellenkező nem egy képviselője ír valamit a gyereked falára, használd ki a lehetőséget, és szólj hozzá: "Egész aranyos fiúnak/lánynak tűnsz, nem akartok randizni valamikor?"

8. Sűrűn használd a menő rövidítéseket! - A rövidítések igen hasznosak lehetnek, mikor SMS-ezünk, chatelünk vagy azonnali üzenetet váltunk másokkal, viszont igen idegesítő tud lenni, ha valaki túlzásba viszi a használatukat. Szóval hajrá, és áraszd el a gyereked profiloldalát a LOL (hangosan v. hosszasan röhögök), a thx (köszi), az rlz vagy rulez (király dolog), a CYL8R (Később találkozunk!), a TTYL (Később beszélünk!) és társaik sokaságával!

9. Reagálj a barátok/barátnők érdeklődésére! - Ha az egyik baráttól üzenet érkezik a kölyök falára, melyben arra kéri, hogy hívja fel vagy írjon neki, akkor itt az újabb lehetőség. Gyorsan reagálj: "Sajnálom Peti, de Sanyi szobafogságban van, nem fog tudni veled pénteken moziba menni."

10. Fenyegess! - A fenyegetés különösen a lányos apukák számára kiváló eszköz. Mikor egy srác ír valamit a gyerek üzenőfalára, aktivizáld magad! Ha az illető az egyik fényképnél megjegyzi: "Nagyon szexi!", válaszold a következőt: "Kedves barátocskám, találkoztunk mi már? Mert ha nem, akkor kellene. Mégpedig hamarosan!" További nyomatékot adhat egy ilyen hozzászólásnak, ha a profilképeden mondjuk épp egy vadászpuskát tartasz a kezedben.

Persze, azért óvatosan taktikázzunk, amennyiben nem szeretnénk teljesen elidegeníteni magunktól, és elűzni az életünkből a saját gyerekünket. Ha tényleg ilyen vezérfonalak mentén működnénk, nagy valószínűséggel az utódaink társaságán kívül sok egyéb ismerősünk társaságát is nélkülöznünk kellene a továbbiakban. Ugyanakkor a javaslatokban felbukkanó viselkedések némelyike kisebb-nagyobb mértékben mindenki számára ismerős lehet akár szülőként, akár gyerekként, akár gyerekek és szülők közös ismerőseként. Néha bizony a görbe tükör segíthet elsajátítani a békés együttélést szolgáló magatartásformákat, és mérsékelni a bosszantó szokásokat egy újfajta, sokak számára még igencsak szokatlan kommunikációs közegben. 

Forrás: DSL Service Providers

Fotó: emilycis2050

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr663152533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása