Nem mindegy, hogy mit csinálsz a Facebookon

2011. augusztus 25. - Soulbook

Vajon a Facebookon eltöltött idő vagy az ott végzett egyes tevékenységek árulnak el többet arról, hogy például milyen a közösségi életed? Esetleg azért használod gyakran a Facebookot és csinálsz rajta bizonyos dolgokat, mert eleve közösségi ember vagy?

Már talán nem is elegendő az internet és a közösségi oldalak hatásait vizsgálva kizárólag a túlzásba vitt használatra hivatkozni, hiszen az sem mindegy, hogy valaki ideje nagy részében zombikat lő halomra a gépén vagy közös programokat szervez a barátaival, esetleg a csillagászat legfrissebb hírei után kutat lázasan. Dr. Rey Junco legújabb, a Computers & Education című folyóiratban publikált kutatása szerint például egyes Facebook-tevékenységek végzése hatékonyabban jelzi az iskolai aktivitás (osztálytermi munka, közösségi élet) mértékét, mint az oldalon eltöltött idő általában.

A felmérés során  2368 egyetemi, főiskolai hallgatót kértek arra, hogy becsüljék meg, milyen gyakran használják a Facebookot, majd árulják el, milyen tevékenységeket végeznek az oldalon. Ezeket az adatokat hasonlították össze az iskolai aktivitás mérőszámaival. A kutatás vezetőjének blogbejegyzése szerint ez az első olyan vizsgálat, amely a tevékenységeket helyezi a középpontba, szemben a korábbiakkal, melyek főként a használat idejét vették alapul. 

Ugyan a használat ideje itt is összefüggést mutatott az iskolai aktivitás mértékével, de ebben az esetben ez a kapcsolat bizonyult a leggyengébbnek. A magasabb aktivitási szint az alábbi tevékenységekkel járt együtt (a kapcsolat erősségének a sorrendjében):

1. Esemény létrehozása vagy visszajelzése a Facebookon

2. Hozzászólások írása

3. Fényképek nézegetése

Bizonyos tevékenységek az iskolai aktivitás alacsonyabb szintjeivel jártak együtt (az erősség sorrendjében):

1. Játék a Facebookon 

2. Fényképek megosztása

3. Chatelés

4. Ismerősök "kukkolása"

Az eredményekből hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy ha valaki események százait kezdi létrehozni, az máris belecsöppen a közösségi élet sűrűjébe vagy ha valaki többet játszik, annak automatikusan leromlanak majd a jegyei. A kutatás összefüggésekre és azok erősségére világított rá, a hatások irányára nem. Így elképzelhető, hogy egyes Facebook-tevékenységek gyakoribb végzése felpezsdíti az iskolai életet, de az is lehet, hogy épp az iskolai életben már eleve aktívabbak használják többet a közösségi oldalt az adott tevékenységekre.

Szerintetek milyen irányú lehet inkább ez a kapcsolat?

Forrás: Social Media in Higher Education, Mashable

Fotó: StudentUniverse Media

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr683177242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása