Van (profil)képed hozzá? - 1. rész

2011. október 11. - Soulbook

Azonosíthatóság és kreativitás szempontjai ütköznek legtöbbször a profilképek kiválasztásakor. Vannak, akik egyáltalán nem tesznek ki profilképet és vannak, akik az egyetlen rendelkezésre álló vagy az első kézre eső fotót töltik fel magukról az adatlapjuk mellé. Ők nem sokat foglalkoznak a kérdéssel. A Pixable több mint 500 ezer Facebook-felhasználót érintő elemzése szerint a nők átlagosan kéthetente, a férfiak háromhetente frissítik profilképüket. A közösségi oldalra feltöltött összes fotó 10 százaléka profilkép, az egy felhasználó által évente feltöltött fotók száma 2006 óta pedig megháromszorozódott. 

A profilképek a Facebook nemrég bejelentett fejlesztéseinek köszönhetően várhatóan átalakuláson mennek majd át. A profilkép és az új típusú adatlaphoz (Timeline) tartozó nagyméretű fejléckép (Cover) kettősségével talán különválnak majd az azonosíthatóság és a kreativitás szempontjai, a profilkép így alkalmasabbá válhat eredeti rendeltetésének, a felhasználó azonosításának a szolgálatára. Ahogy eddig profilképünk megváltoztatásáról, úgy a fejléckép cseréjéről is értesítést kapnak majd ismerőseink az üzenőfalon.

Külföldi utazás esetén a Facebookra bejelentkezve előfordulhat, hogy biztonsági okokból ismerősöket kell azonosítanunk a fotójuk alapján. Ilyenkor könnyen bajba kerülünk, ha barátunk a kreatív megoldást választotta és mondjuk a cipőjéről készült képről kell kitalálnunk, ki is a gazdája. Hibás válasz esetén akár a Facebook használatának a felfüggesztésére is sor kerülhet.

A szakmai oldalak, pontosabban a LinkedIn profilképeiről a legutóbbi bejegyzésben érintőlegesen már írtam, ott nagyon fontos az azonosítás, az első benyomás megteremtése. Jól látható arc, egyszerűség, éles és világos kép a lényeges kritériumok. Most az általános jellegű közösségi oldalakkal (Facebook, Twitter, stb.) kapcsolatban sorolom fel a 10 leggyakoribbnak tűnő megoldást, és hogy mit sugallhatnak az adott fotók. Legközelebb pedig ... Majd kiderül :)

1. Alapértelmezett kép

A Facebookon egy árnyképet, a Twitteren (gondolom egy madár)tojást láthatunk a profilkép helyén akkor, ha az első bejelentkezéskor nem volt kéznél egy fotó magunkról vagy esetleg gyorsan regisztráltunk és nem nagyon használjuk az oldalt. Előfordulhat, hogy szándékosan nem teszünk ki fotót, ebben az esetben azt kockáztatjuk, hogy kamuprofilnak nézik az adatlapunkat, mely mögött nincs valódi személy, illetve zárkózottnak tűnhetünk a látogatók szemében. A kreatívabbak az alapértelmezett képeket kis rajzokkal látják el, például összevont szemöldököt és arcot rajzolnak a Facebook árnyképének vagy formázott árnyképet tesznek ki. Ha már regisztráltunk egy közösségi oldalon, akkor érdemes élnünk a profilkép feltöltésének a lehetőségével, de óvatosan, mert az ismeretlenek szemében ez határozhatja meg a rólunk szerzett első benyomást. 

2. Önarckép, gyakran tükörben fotózva

Ha a társkeresés a legfőbb célunk egy általános jellegű közösségi oldalon, akkor készíthetünk fotót magunkról tükörben, hiányosabb öltözékben is akár, különböző csábító pózokat felvéve. A kérdés csak az, hogy a szüleink, a nagyi, a tanárunk, a főnökünk, a munkatársaink és egyéb "nem célszemély" ismerőseink erre mennyire lesznek egy általános közösségi oldalon vevők. Az ilyen felvételek profilképként más oldalakra valók. Nem mellékesen az ilyen képeken tűnhetünk a leginkább önimádónak és olyannak, akinek kevés barátja van. 

3. Profilkép másokkal együtt

Ha többszörös személyiséggel rendelkezünk, akkor valószínűleg az ilyen típusú profilkép fedi tényleg a valóságot. Ellenkező esetben párunkat, rokonainkat és barátainkat inkább hagyjuk ki a buliból, ne bújjunk a hátuk mögé. Újdonsült ismerőseink dolgát sem könnyítjük meg vele, mikor hasonló nevű felhasználók hasonlóan társas jellegű fotói között keresgélnek minket. 

4. Gyerek, háziállat

Nem biztos, hogy egészséges ennyire azonosulni a gyermekünkkel vagy a kedvenc háziállatunkkal. Lehetünk büszkék rájuk, sok egyéb módja és helye van a közösségi portálokon is, hogy ezt kimutassuk, de a profilkép inkább rólunk szóljon. 

5. Rajzfilmfigura

Hát, igen. Ez se mi vagyunk, viszont úgy tűnhet, hogy nem szeretünk szembenézni a valósággal, gyerekkori nosztalgiába merülünk és inkább élnénk egy képregényben, mint a Föld nevű bolygón. 

6. Logó

Cégünk vagy munkahelyünk teljesen átvette személyiségünk fölött a hatalmat? Esetleg Facebook-oldal helyett profilt hoztunk létre üzleti céllal? A profil eredetileg hús-vér embereknek lett kitalálva, az oldal cégeknek (is). Ma már ciki a Facebookon, ha egy cégnek profilja van és nem oldala, annyira, hogy ezért akár törölhetik is az adott felhasználót a felületről.

7. Eseményfotó

Az eseményfotóknak a fényképalbumokban (vagy a Facebook új fejlécképében) van a helye, nem a profilképben. Esküvőkön, házibulikon készült fotók abban az esetben megfelelő profilképek lehetnek, ha kizárólag te szerepelsz rajtuk jól azonosítható formában. De ilyenkor is csak addig, míg az adott esemény még viszonylag aktuálisnak tekinthető.

8. Káros szenvedélyek

Dohányzást, alkohol- vagy kábítószerfogyasztást ábrázoló képekkel egyébként is csak szűk körben érdemes operálni egy közösségi oldalon. Szüleid, (aktuális vagy leendő) főnökeid, munkatársaid, de sok más ismerősöd sem fogja díjazni ezeket, így inkább készíts egy listát ismerőseidből és csak velük oszd meg az ilyen tartalmakat. Mindenesetre ne ez legyen az első, amiről egy új vagy régi ismerős, esetleg egy munkáltató megítélhet téged a közösségi oldalon. Vagyis profilképnek inkább ne használj "partyfotókat".

9. Aktualitásukat vesztett képek

Ha 25 évvel ezelőtti képet töltessz fel magadról, azt a benyomást keltheted, hogy azóta nem készült fénykép rólad, nem vagy elégedett aktuális önmagaddal és nosztalgiába menekülsz. Hasonló a helyzet a különböző eseményeken készült képekkel. Ha jól láthatóan az esküvődön készült rólad profilkép, mert mondjuk menyasszonyi ruhában vagy, akkor az esemény után egy évvel már nem biztos, hogy azt a szándékot szerencsés ismerőseid felé közvetíteni, hogy te életed végéig menyasszony akarsz maradni. A már köztudottan aktuálitásukat vesztett profilképeket inkább cseréljük le frissebbekkel.

10. Manipulált képek

Állítólag a férfiak az egyéniségük kidomborítására, míg a nők a kapcsolatok ápolására használják inkább a közösségi oldalakat. Ezt úgy tűnik alátámasztják a 17 éves Nina Jones elemzései is, aki a BBC rádióadójának tudóskereső műsorában a döntősök közé jutott profilképelemző kutatásával. 3500 felhasználót érintő vizsgálatából többek között az derült ki, hogy a férfiak 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel manipulálták a profilképüket, mint a nők, és 20 százalékkal kisebb valószínűséggel mosolyogtak a fotókon. Vigyázni kell rá, hogy ne vigyük túlzásba a Photoshop vagy más képszerkesztő szoftverek, alkalmazások használatát, mert ez is elárul pár dolgot rólunk (elégedetlenség önmagunkkal, menekülés a valóság elől, sok szabadidő, hiúság stb.)

Véleményem szerint a profilképek egy válogatás eredményei a rendelkezésre álló fotógyűjteményből és leginkább az énfelnagyítás, valamint a kontroll utáni vágyunkat élhetjük ki általuk. Szeretnénk megmutatni magunkat másoknak, de úgy, hogy mi határozzuk meg a rólunk kialakuló képet. Megmutatjuk, milyennek lássanak minket a többiek a sok rendelkezésre álló fotó, vagyis lehetőség közül. Gondoljunk azonban arra is, hogy a közösségi oldalakon olyan ismerőseink is vannak, akikkel napi kapcsolatban vagyunk és alaposabbak ismernek bennünket. Ők tudják, hogy a mennyire fedi a bemutatni szándékozott kép a valóságot. Ha pedig nagy a különbség a kettő között, elveszíthetjük a hitelességünket a szemükben. Online tevékenységeink és a profilkép többet elárulhat rólunk másoknak, mint azt elsőre gondolnánk. A legbiztosabb út, ha önmagunk maradunk, olyan ember, akinek mi gondoljuk magunkat. Tegyük fel a kérdést, "Ki vagyok én?", és legyen képünk a válaszhoz.

Forrás: PixableCNNBBC, The Joy of Tech

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr43289117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása