Magányos profilkép társat keres - 2. rész

2011. október 20. - Soulbook

Szeretnéd tudni milyen profilképpel fokozható a siker egy társkereső oldalon? Ez persze attól függ, hogy a mennyiség vagy a minőség számít-e inkább neked, és hogy gyorsan múló kalandra vagy hosszútávfutásra készülsz-e. Kalandhoz lányoknál a dekoltázst hangsúlyozó önarckép, fiúknál az izmos felsőtest megmutatása, míg a hosszabb távú célok eléréséhez egy figyelemfelkeltő, érdekes tevékenység végzése vagy az állatok társasága jöhet jól a profilképeken, illetve bármi, amire a szaporítóképesség vagy a termékenység viccesnek szánt megállapításánál tartalmasabb reakciók érkezhetnek a későbbiekben.

A szakmai (LinkedIn, Xing, stb.) és az általános jellegű közösségi oldalak (Facebook, Twitter, stb.) után most a társkereső oldalak profilképeit vesszük szemügyre. Az OKCupid egy hétmilliós aktív felhasználói tagsággal rendelkező amerikai társkereső oldal, mely rendszeresen végez különféle elemzéseket felhasználói körében. Egyik kutatásukban 7140, "átlagos megjelenésű", 18 és 32 év közötti, nagyvárosi felhasználó profilképeit vizsgálták meg. A fotók osztályozásánál több szempontot vettek figyelembe: arckifejezést (pl. mosolygás, kacsintás, stb.), kontextust (állatok szereplése, alkohol megjelenése, helyszín, stb.) és egyes testfelületek megmutatásának, hangsúlyozásának a mértékét. A sikerességet a lányoknál a havi kapcsolatfelvételek (beérkező üzenetek) számával, a fiúknál egy olyan összetettebb mérőszámmal mérték, ami lényegében azt mutatta meg, hogy az összes kapcsolatfelvételi kezdeményezés mekkora részéből alakult ki végül társalgás. 

Arckifejezés

Lányok

Míg a nőknek több mint a fele (56%) mosolygott a fotókon, a férfiaknak csupán 37 százaléka. A nők 9, a férfiak 2 százaléka választott valamilyen csábító arckifejezést. Sikeresebbnek azok a női felhasználók bizonyultak, akik a profilképeiken közvetlenül a kamerába nézve csábos mimikát öltöttek, de legalábbis mosolyogtak. A szemkontaktus és a mosoly hiánya az alacsonyabb sikerességi értékekhez rendelt fotókon volt inkább megfigyelhető. 

Fiúk

Az előzőtől eltérő eredményt hozott a fiúk képeinek a vizsgálata. Több reakciót váltottak ki azok a profilkép-tulajdonosok, akik nem néztek a kamerába és egyáltalán nem mosolyodtak el a képeiken. Talán nem véletlen, hogy a férfiakat szerepeltető (nyomtatott) reklámok többségében távolba révedő és/vagy komoly tekintetekkel találkozhatunk. A legszerencsétlenebb stratégiának a kamerába nem nézés + csábító arckifejezés párosa számít.

Kontextus

Lányok

Bár sokan bénának tartják az ilyen fotókat, úgy tűnik a kissé fej fölé tartott mobillal vagy fényképezőgéppel készített szende önarckép a társkereső oldalon a legjobb stratégia a lányok számára. Kisebb mértékben ugyan, de hatékony lehet az ágyban vagy valamilyen külső helyszínen készült fotó. A legrosszabb választásnak az állatok társaságában készült vagy alkoholt is ábrázoló kép tűnik.

Sajátos szerepe van a dekoltázst, a melleket megjelenítő, kihangsúlyozó fotóknak. Ha etológiai érveket akarunk felhozni, akkor a mellek a termékenységről árulkodó vizuális ingerként szolgálnak, így a társkeresés során jelentős szerepet tulajdoníthatunk nekik. Érdekesség, hogy a nők az életkor előrehaladtával kevesebb megkeresést kapnak az oldalon, de ez a csökkenés a dekoltázsos képek tulajdonosainál nem olyan mértékű, mint a többi nőnél. Az elemzők megemlítik, hogy a kor előrehaladtával a nők fokozatosan elrejtik a testüket és egyre inkább külső helyszíneken készült fotókat állítanak be, pedig a kapcsolatfelvételek fiatalkori sikerességének a szinten tartását az adatok szerint nem feltétlenül ez a stratégia szolgálja. 

Fiúk

A férfiak a lehetőségek szélesebb spektrumából választhatnak. A lányoknak úgy látszik tetszik, ha állatok is szerepelnek egy fiú profilképén, mint ahogy az is, ha megszemlélhetik kiválasztottuk izomzatát. Erre leginkább akkor van lehetőség, ha az illetőnek van mit megmutatni, tehát előnyös testfelépítéssel rendelkezik, így persze értelemszerű, hogy sikeresebb lesz a kapcsolatfelvételnél. Vagyis, ha van mit mutatnod, mutasd meg, kivéve, ha nem vagy az a típus, aki ezt kedveli. Egy társkereső oldal vagy a divat kedvéért ne akard másmilyennek mutatni magad, csak azért, mert előnyös fizikummal rendelkezel! A meztelen felsőtestet mutató képek sikeressége a férfiaknál úgy tűnik a korral együtt egyébként is meredeken csökken (kb. 31 év fölött már nem ad hozzá a sikerességhez). Az is jól jöhet, ha szívesen végzel érdekes, figyelemfelkeltő tevékenységeket, űzöl valamilyen hobbit. Ha ez a profilképedből kiderül, könnyen témát adhatsz a kapcsolatfelvételhez. Az utazások és a hétvégi nagyivás képei pedig inkább menjenek a Facebookra, ez utóbbiak ott is max. a haveroknak.

Titokzatos arctalanság

A jól felismerhető arc a profilkép legfontosabb eleme kellene, hogy legyen a közösségi oldalakon, ez azonban a társkeresés során úgy tűnik kisebb szerepet játszhat. A társkeresés sikeressége például ebben a kutatásban nem mutatott összefüggést az arc megjelenítésével. Hasonlóan hatékony lehet, ha valami szexi, érdekes, titokzatos dolog látszik a képen, ami felkelti a figyelmet és amiről később elindulhat egy beszélgetés. 

Az OKCupid elemzése természetesen leginkább az adott szolgáltatás használóiról mond valamit, és csak arról, amit az oldalon csinálnak. Így nem tudjuk meg például, hogy a való életben mennyire lettek sikeresek a vizsgált profilképek tulajdonosainak párkeresési kísérletei. A profilképek mellett pedig az adatlapok szerepét és az oldalon folyó egyéb tevékenységeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Megkérdőjelezhető, hogy a sikeresség legjobb mércéje a kapcsolatfelvételek vagy a társalgások száma, és nem azok minősége, még akkor is, ha ez utóbbi jóval nehezebben mérhető.

Mindenképp érdemes a célt is figyelembe venni. Egy szexuális töltettel átitatott, férfiaknál félmeztelen, nőknél dekoltázst felvillantó fotó vagy egy partyfotó rövid távú kapcsolat szándékára utalhat, míg egy olyan kép, melyen egy számunkra fontos, érdekes tevékenységet végzünk, amin kedvenc háziállatunkkal szereplünk, esetleg legkedvesebb városunkban készült, egy komolyabb, mélyebb, hosszabb távú kapcsolat utáni vágyról árulkodhat. Az ilyen képek tulajdonosai inkább számíthatnak tartalmas, hosszabb társalgás kialakulásának a lehetőségét is magában foglaló reakciókra.

Forrás: OKTrends (illusztráció)

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr913311755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása