Behálózott állatvilág

2012. január 31. - Soulbook

Mivel a négylábú házi kedvencek gyakran családtagnak számítanak, a közösségi oldalakon is feltűnik olykor egy-egy "állatsztár" személyes profilja vagy rajongói oldala. Az állatvilágtól úgy tűnik korántsem áll távol a hálózatok logikája, de viszonylag új jelenségnek számít kutyáink és macskáink aktív közösségi élete az interneten. Vigyázat, a bejegyzés nyomokban kutyáknak szóló tippeket tartalmaz!

allat_facebook.jpg

Fotó: Pets Mad
 

A hálózatos szerveződés, a hálózatszerű kommunikáció nem csak az emberre jellemző. Sáskák, delfinek, bálnák, főemlősök és patás állatok csoportjai hasonlóan viselkednek, mint mi a Facebookon vagy a Twitteren. A közvetlen közelünkben élő háziállatok azonban gazdáik segítségével már a közösségi oldalak szolgáltatásait is igénybe vehetik. Egy tavaly nyári brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik háziállat fent van a legismertebb közösségi oldalakon (Facebook, YouTube, Twitter). A tulajdonosok több mint a fele pedig rendszeresen beszámol kedvence életéről. De miért is érzünk késztetést minderre?

Sok háztartásban a négylábúak családtagnak számítanak. Míg más a gyermekéről szóló történeteket és a róla készült fotókat osztja meg, majd várja az ismerősök elismerő tetszésnyilvánítását, addig az állattartók az állataik életéről számolnak be. A közösségi oldalak egyik fontos funkciója, hogy rajtuk keresztül bemutathatjuk másoknak önmagunkat, a saját személyiségünket. A háziállat lényegében énünk kiterjesztése. Személyes döntés eredménye az is hogy állatot tartunk, és az is, hogy milyet. Ezek a döntések pedig sok dolgot elárulhatnak rólunk. A másik fontos motiváció kívülről érkezik, mégpedig az oldalak üzemeltetőitől. A közösségi oldalak hirdetésekből finanszírozzák működésüket, mégpedig olyan hirdetésekből, melyek minél személyre szabottabbak szeretnének lenni. Ha állatnak hozunk létre oldalt vagy rajongójává válunk egy ilyen oldalnak, máris magunkhoz vonzottunk egy csomó olyan hirdetést, amely állateledeleket, akváriumokat, madáreleséget szeretne értékesíteni.

Nem véletlen az az óriási hírverés sem, amit a Fenevad Facebook-oldalának a születése kapott. A Fenevad (vagyis Beast), a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek a magyar pulija, aki nemrégiben ünnepelte első szülinapját. De Heidi, a lipcsei állatkert tavaly szeptemberben sajnálatos módon elpusztult kancsal oposszuma is saját oldallal rendelkezik, akárcsak Yvonne, a tehén. Ő a vágóhíd elől szökött meg, és vetette be magát a bajor erdő szarvasai közé. A hatóságok három hónapnyi hiábavaló hajtóvadászata után végül állatvédők farmján kötött ki. Mindeközben Yvonne-ból igazi sztár lett, életébe akár most is bepillanthatunk a lakhelyén felszerelt webkamera segítségével. Ám, ha valakinek mindez még nem lenne elég, az megnézheti a közösségi oldalak tíz legnépszerűbb háziállatáról készült fotóösszeállítást a The Telegraph oldalán

Egy két hete közzétett infografika a DoggyLoot.com felmérésére utal, melyben a megkérdezett gazdiknál azután érdeklődtek, hogy vajon a Facebookon fellelhető kutyáiknak mekkora a kapcsolati hálója. A kutyák közel fele (42 százalék) eszerint 1-25 ismerőssel rendelkezik, 20 százaléknak pedig 50 és 100 közötti ismerőse van. A grafika tippeket is ad négylábúak és tulajdonosaik számára. Ha például blogoláson törik a fejüket, akkor írhatnak a kedvenc játékszerekről, kutyakajákról, játszópajtársakról. Részletezhetik az alvási szokásokat, edzési tippeket adhatnak, beszámolhatnak a szabadtéri kalandokról, kérdéseket tehetnek fel, hasznos tanácsokat adhatnak és kérhetnek.

Ha úgy érzed, hogy kutyád szívesen twitterezne, akkor az alábbi javaslatokkal láthatod el:

1. Légy nyitott a többi állatfaj irányába is! Ne korlátozd a társalgást kizárólag a kutyákra!
2. Ne ugass állandóan! Senki nem szeret millió üzenetet kapni naponta.
3. Légy érdeklődő, és tedd közzé azoknak a cikkeknek a hivatkozásait, melyek a többi kutyát is érdekelhetik!
4. Csóváld a farkad! Kövess más kutyákat is a Twitteren!
5. Nem gond, ha csorog a nyálad! Senki nem hibáztat, ha kutyahírességeket követsz.
6. Ne problémázz, ha követőket veszítessz! Mindenkivel megesik az ilyen.
7. Szundikálj néha! Nem kell egész álló nap csak twitterezgetni.
8. LÉGY ÖNMAGAD! 

Amennyiben pedig aktív internetezőként nem csak kutyák és macskák személyes márkáját szeretnéd építgetni, hanem a haszonállatok sorsára is gondolsz néha vásárlás, étkezés vagy szórakozás közben, és szívesen kapnál hasznos tippeket az állatvédelmi szempontok érvényesítéséhez a mindennapokban, akkor csatlakozz a Fauna Egyesület Facebook-oldalához! 

 

Van négylábú ismerősöd vagy kedvenced valamelyik közösségi oldalon? Szólj hozzá a blogbejegyzéshez, és tedd közzé a profiljára vagy a rajongói oldalára mutató hivatkozást!  

Forrás: ScienceDaily, The Press Association, The TelegrapheBay Classified

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr853963190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása