Online közösségek az oktatásban

2012. május 30. - Soulbook

Az online közösségek tagjai egy sajátos közegben, a számítógépes hálózat, az internet segítségével lépnek kapcsolatba egymással és folytatnak interakciókat. A világháló azonban állandóan változik. A "web 2.0" fedőnév alatt futó szolgáltatások, blogok és közösségi oldalak megjelenése óta most épp a közösségivé válás folyamatát tapasztaljuk. Ebben a változó környezetben kell megtalálniuk a helyüket az oktatás és a kultúra offline szerveződő vagy a korábbi online feltételek (web 1.0) mellett formálódott csoportjainak. 

digitalispedkonf.jpg

Első alkalommal került megrendezésre szombaton (2012. május 26.) az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a Digitális pedagógus konferencia. A programbizottság két tagjától,  az egyetem Iskolapedagógiai Központjának tanársegédeitől, Lévai Dórától és Tóth-Mózer Szilviától (interjúalanyként már találkozhattatok velük egy korábbi bejegyzésben) kaptam felkérést az "Online közösségek szerepe az oktatásban és a nevelésben" elnevezést viselő délutáni szekció vezetésére, melyben "Online tanulóközösség: népszerű közösségi oldalak használata az oktatásban" címmel tartottam egy előadást. A Facebook, a Google+, a Twitter, a YouTube és a Pinterest kínálta lehetőségeket néztük végig, hogy hogyan és milyen mértékben segítik, egészíthetik ki a pedagógusok, az oktatással kapcsolatban álló közösségek munkáját. Az iskolai, osztálytermi vagy otthoni, kiegészítő jellegű használat természetesen kockázatokat is rejt, melyek rendre felvetik az oldalak alkalmazásának intézményi szintű szabályozását. Az előadás prezentációját itt láthatjátok, a végén a téma hasznos hivatkozásaival.

Az általános jellegű közösségi oldalak oktatási célú használatának egyik gyakran felmerülő kockázata a figyelem könnyű elterelődésének a veszélye, ami egy kizárólag oktatási tematikát követő oldalon valamivel kisebb. Ilyen felület a pár hete megújult Sulinet, mely immár nem csak hírportál és tudásbázis, hanem számos közösségi funkciót kapott a fejlesztés során. Lévainé Müller Katalin, az oldalt működtető Educatio Kft. munkatársa ezeket ismertette "Sulinet - Fókuszban a közösség" című előadásában.

A kulturális közösségek tagjait például egy olyan közös érdeklődési kör köti össze, mint az olvasás szeretete. Ilyen közösséget alkotnak 2008 óta a moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói. A magát könyves játszótérként is definiáló szolgáltatás alapítója, Nagy Bence a játszótéren fellelhető "játékokat" mutatta be.

Keresi helyét a közösségivé váló interneten az Országos Széchenyi Könyvtár legismertebb digitális szolgáltatása is, a Magyar Elektronikus Könyvtár, mely 2012. május 15. óta már a Twitteren is megtalálható, és pár hónapja mobil eszközökre optimalizált felületről szintén elérhető. A digitális könyvekről, a digitális könyvtárról, a digitalizálás könyvtárakra gyakorolt hatásáról és az OSZK digitális szolgáltatásairól Káldos Jánost, a könyvtár munkatársát hallgathattuk meg (Változások egy témára - Digitális könyvtár, digitális pedagógus).

A szekció végén Czirfusz Dórának, az ELTE PPK pedagógia szakos hallgatójának az előadásában visszatértünk a közösségi oldalakhoz és a Facebookhoz, ahol a felhasználók rengeteg adatot termelnek, számos társadalomtudományi kutatás alapanyagát szolgáltatva ezzel. Például egy osztályközösség Facebook-tevékénysége sokat elárul a csoport szerkezetéről, a tagok viszonyairól, hierarchiájáról, szerepeiről. (Online szociometria - avagy osztályközösség a Facebookon) 

View more PowerPoint from digipedkonf

Az érdeklődők a konferencia honlapján megnézhetik a szekció prezentációit, a lenti konferenciakötetben pedig online olvashatják az összefoglalókat, illetve a konferencia délelőtti plenáris előadásainak az anyagát. Kellemes böngészést!

A bejegyzés trackback címe:

https://soulbook.blog.hu/api/trackback/id/tr934552820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Online közösségek az oktatásban 2012.06.04. 12:18:01

A közösségi oldalak oktatási célú használatának egyik gyakran felmerülő kockázata a figyelem könnyű elterelődésének a veszélye, ami egy kizárólag oktatási tematikát követő oldalon valamivel kisebb.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása